Trädgårds­maskiner

Snöslunga - modellerna som är bäst i test

När snön vräker ner är det bekvämt att ha tillgång till en snöslunga. Här får du veta mer om snöslungor och vilka modeller som fått bäst resultat i aktuella tester.

Snöslungorna som har presterat bäst i senaste testerena.

Snöslungorna som har presterat bäst i senaste testerena. Kollage: Annelie Hultberg

En snöslunga underlättar snöröjningen när du tröttnat på det tunga jobbet att skotta. Utbudet av snöslungor för hemmabruk har ökat under senare år, och det finns idag såväl enkla som lyxutrustade modeller att välja mellan. I första hand är det viktigt att välja rätt maskin för rätt behov. Bor du i en snörik del av landet och har stora ytor som behöver röjas duger knappast de minsta och billigaste modellerna.

Det finns tre typer av snöslungor:

  1. Enstegsslungor
  2. Tvåstegsslungor
  3. Trestegsslungor

De vanligaste typerna av snöslungor är enstegsslungor och tvåstegsslungor.  Det finns även enstaka modeller av trestegsslungor, avsedda för tuffa snötyper och besvärliga förhållanden.

Drivs av el eller bensin

I likhet med gräsklippare kan du välja mellan bensin- eller eldrivna modeller. De eldrivna modellerna är i regel enstegsslungor som körs via sladd eller batteri. I jämförelse med bensindrift är eldrift mer miljövänligt, mindre bullrigt och billigare i drift än bensin. Maskinerna väger dessutom mindre och är lätta att transportera och hantera. Å andra sidan är de bensindrivna modellerna i regel kraftfullare och kan köras mer obehindrat och under längre tid, då man varken behöver ladda batterier eller hantera sladdar med begränsad räckvidd.

Snöslunga
En snöslunga från Stiga slungar snö. Foto: Stiga

1. Enstegsslunga

Teknik: Matar in snön via en snöskruv och slungar ut snön i ett moment. 
Användningsområde: Passar bäst för mindre ytor och måttligt snödjup, ner till 20-30 cm.
Kraftkälla: Bensin eller el (sladd/batteri).
Körteknik: Manuella och självgående modeller.
Prisnivå: 1 500-5 000 kr. De eldrivna modellerna är i regel billigast.

2. Tvåstegsslunga

Teknik: Matar in och luckrar upp snön före utkast, vilket innebär att maskinen kan arbeta mer kraftfullt.
Användningsområde: Passar bra för större ytor och snömängd.
Kraftkälla: Bensin, finns även ett flertal modeller med elstart.
Körteknik: Manuella med framdrivning. De flesta modeller har 5-6 växlar fram och 2 växlar bak.
Prisnivå: De flesta modeller för hemmabruk finns inom prisintervallet 5 000-15 000 kr.

3. Trestegsslunga

Teknik: Matar in och bearbetar snön i tre steg via en extra snöskruv, vilket innebär att maskinen kan arbeta ännu mer kraftfullt än tvåstegsmodellerna.
Användningsområde: Passar bra för stora ytor, snövallar och hård, packad och isig snö.
Kraftkälla: Bensin.
Körteknik: Manuella med framdrivning. I regel 6 växlar fram och 2 växlar bak.
Prisnivå: 15 000 kr och uppåt.

Titta på följande egenskaper när du väljer snöslunga

Det finns flera aspekter att ta hänsyn till när du väljer snöslunga, för att få rätt modell som passar hos dig. Här är de viktigaste:

- Snöförhållanden och användningsbehov

Utgå från normala snöförhållandena (snödjup, temperaturförhållanden mm) där du bor, hur stora ytor och vilka underlag som behöver röjas, samt hur ofta du har behov av att använda maskinen. Tänk på att vissa modeller har svårt att hantera t ex gropigt underlag och hårt packad snö.

- Slungans arbetsbredd

 Ju bredare arbetsbredd desto större yta kan du röja snabbt. Enstegsslungor har i regel mindre arbetsbredd (30-50 cm), medan tvåstegsslungorna har större (50-80 cm).

- Kastlängd

Räcker det att snön slungas en bit åt sidan, eller bör den hamna längre bort? För längre utkast krävs i regel en kraftfullare maskin (två- eller trestegsstegsslunga).

- Startsystem

 Elstart är enklast för att få igång maskinen.

- Kraftkälla/drivmedel

Det finns för och nackdelar med bensin-, respektive eldrift (se ovan). Bedöm vad som fungerar bäst utifrån dina behov och preferenser.

- Köregenskaper

Snöröjningen underlättas om den hjuldrivna slungan har växlar både fram och bak. Även hjultyp påverkar körningen: hjulen avgör greppet mot underlaget. För tuffare underlag kan det krävas en banddriven slunga.

- Ergonomi och komfort

Är snöslungan praktisk att styra och hantera? Är handtaget bekvämt? Vissa (dyrare) modeller har uppvärmda handtag, vilket är skönt när man arbetar länge i kyla.  

- Arbetsbelysning

Om slungan är försedd med belysning kan du arbeta säkrare och under längre tid också när det är mörkt ute.

- Säkerhet

Snöslungor kan ha olika säkerhetsfunktioner, till exempel automatisk avstängning när hårda föremål matats in i rotorn. Vanligt är att rotorn skyddas av en brytpinne som lätt kan bytas ut efter en totalstopp. 

- Ljudnivå

Snöslungor med bensinmotor kan vara mer eller mindre bullriga och bör användas med hörselskydd. Be att få lyssna på maskinen eller jämför testresultat innan köp.

- Förvaring

Finns det tillräckligt förvaringsutrymme för maskinen? Tvåstegsslungor kräver generellt större utrymme och väger mer.

- Prisnivå

Material, prestanda, funktionalitet och design påverkar prisbilden. Utgå från principen att ”man får vad man betalar för”.

De här modellerna har bäst testresultat

Vi har gått igenom nyligen genomförda tester av snöslungor på Bäst-i-test.se (2018), Aftonbladet plus (2018) och Bäst i hemmet (2017) för att se vilka modeller som fått bäst testresultat. Efter granskning och sammanvägning har vi valt ut följande modeller som de olika testpanelerna rekommenderat och som finns tillgängliga i handeln. Vi har även tittat på modellernas produktspecifikation, aktuellt cirkapris (jan 2019) och kundomdömen.
Obs! I testerna ingick endast en trestegssnöslunga (WOLF-Garten 7190) som fick medelgoda omdömen och som inte tagits med i vår lista.

Enstegsslungor

Stiga ST 8051 AE

Snöslunga

Kraftkälla: Batteri (80V) Stiga SBT 5080 AE
Arbetsbredd: 51 cm
Rotation utkast: 180 grader steglöst (manuellt)
Kastlängd: 1-6 m
Vikt: 15,5 kg
Användningsområde: Passar för mindre och medelstora garageuppfarter och trottoarer med underlag av asfalt eller andra hårda ytor.
Testomdöme: Kraftfull snöslunga, trots att den är batteridriven. Klarar upp till två decimeter torrsnö och 5 centimeter blötsnö utan problem. Modellen har svårare med hårt packad snö. God batterikapacitet och snabb laddning: batteriet kan även användas för andra batteridrivna trädgårdsmaskiner av samma märke. Smidig och lättkörd, trots att den saknar drivning.

MTD Smart M 61

Snöslunga

Kraftkälla: Bensin
Motoreffekt: 3,9 kw
Arbetsbredd: 61 cm
Rotation utkast: 180 grader
Kastlängd: 5-8 m
Vikt: 77 kg
Cirkapris: 11 000 kr
Användningsområde: Passar för belagda, plana uppfarter och gångvägar i måttliga snöfall. 
Testomdöme: 2-stegs snöslunga med 5 hastighet framåt och 2 hastigheter bakåt. Med 61 cm arbetsbredd och 53 cm intagshöjd lämpar sig denna snöslunga för medelstora ytor. Har kraftfull motor och 180⁰ reglerbart utkast från förarposition. ”Mycket snöslunga för pengarna”.

Tvåstegsslungor

AL-KO SnowLine 620 E II

Snöslunga

Kraftkälla: Bensin med elstart.
Motoreffekt: 4,4 kw
Arbetsbredd: 62 cm
Rotation utkast: 190 grader steglöst (manuellt)
Kastlängd: 5-10 m
Vikt: 83 kg
Cirkapris: 9 000 kr
Användningsområde: Passar för medelstora ytor och varierande snöförhållanden.
Testomdöme: Snöslungan har kraftfull motor och fungerar bra vid olika förhållanden: nysnö, kramsnö och tyngre, packat blötsnö. Maskinen är lätt att starta (elstart), har bra arbetsbredd och kastlängd. Dessutom försedd med kontrollpanel för reglage och inbyggd strålkastare. Levereras som byggsats, men är enligt testpanelen lätt att montera. ”Mycket prisvärd”.

Toro 724 QXE CE

Snöslunga

Kraftkälla: Bensin med elstart.
Motoreffekt: 4,4 kw.
Växlar: steglös automatik.
Arbetsbredd: 61 cm.
Rotation utkast: 200 grader steglöst (manuellt).
Kastlängd: 1-12 m.
Vikt: 57 kg.
Cirkapris: 13 700 kr
Användningsområde: Passar för medelstora ytor (även grusbelagt underlag) och snödjup ner till 40 centimeter.
Testomdöme: Hyfsat kraftfull och mycket lättkörd snöslunga med smart lösning för hastighetsreglering (automatisk växling). Hög byggkvalitet, välbalanserad och användarvänlig. Utkastet styrs med en joystick och kan kräva lite tid att lära sig, men maskinen är smidig och snabb på framför allt öppna ytor. Enligt testpanelen passar modellen bäst för måttliga snömängder, även om tillverkaren framhåller att den även fungerar bra för djup packad snö och tung blötsnö. Trots en relativt hög prislapp bedöms den som prisvärd.