Vi renoverar som aldrig förr

Vi renoverar som aldrig förr

Trots sommarens rekordförsäljning inom byggbranschen fortsätter vi shoppa byggvaror på löpande band.

Vi är mitt uppe i en riktig hemmafixarhöst. Månadens Bygg- och Järnindex visar på en 11,3-procentig uppgång för försäljningen inom bygg- och järnhandeln under september månad, och en total uppgång på 10,3 procent hittills i år.

Ulf Gustafsson, vd för branschorganisationen Bygg & Järnhandlarna, är mer än nöjd.

- Som bekant har branschen haft en fantastisk resa under hela 2015 toppat med en sommarförsäljning som slog rekord. Därför var det naturligt att vi skruvade ner förväntningarna på hösten då vi nu blir jämförda med höga försäljningssiffror från förra året. Men än en gång överraskar branschen. Septembers resultat med en uppgång med drygt 11 procent är en helt otroligt glädjande siffra, säger han.

Siffrorna går hand i hand med de som Skatteverket levererar. I takt med att våra renoveringsköp ökar så ökar även nyttjandet av ROT-avdrag. Utbetalningarna steg med 20,5 procent under september, och den totala ökningen så här långt in på 2015 är 640 miljoner kronor jämfört med januari-september föregående år.

Orsaken till det ökade trycket spås till största del bero på den kommande sänkningen av ROT-avdraget, men även på det faktum att allt fler tror på stigande räntor och skatteförändringar som ger mindre pengar kvar i fickan framöver.

2015 förväntas dock leverera toppresultat för bygg- och järnhandeln.

- Vi befinner oss i en högkonjunktur i vår bransch. Suget efter våra varor och produkter är helt enkelt på en mycket hög nivå. Därför tror vi på en fortsatt fin försäljning resten av året också, säger Ulf Gustafsson.