Renovera

Gammelhyttan före och efter Ernst

2010 kunde vi se Ernst Krichsteiger bygga om en gammal hytta till bostad i tv-programmet "Sommar med Ernst". Ägaren till huset hade köpt hyttan 2007 och hade redan påbörjat ombyggnaden när Ernst tog vid. När tv-programmet gjort sitt fortsatte han renoveringarna.

I tv-programmet "Sommar med Ernst" fick vi se när de byggde om en gammal hytta till bostad. Husets ägare hade dock redan påbörjat ombyggnaden av bostaden redan 2007 efter att han då köpt den. 

På 1500-talet fanns hyttan i Lindesby. 1861 byggde man om den och flyttade den till Gammelhyttan. 1903 moderaniserades hyttan, varför också det årtalet står på fasaden. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Innan tv-inspelningarna hade ägaren till Gammelhyttan röjt massvis med träd, låtit en murare handslå 35 ton puts, sätta in fönster och lägga nytt tak. 

Den nuvarande ägaren har låtit handslå 35 ton puts, sätta in fönster och lägga nytt tak. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Efter att Ernst var där har ägaren jobbat vidare med huset. De har installerat vatten och avlopp, borrat efter bergvärme, byggt vindfånget, satt upp tak ovanför båda ytterdörrarna, säkrat pipan under med 12 ton specialbetong, inrett våning 3 med ett badrum och tre sovrum.

Hyttan är registrerad som ett vinterbonad fritidshus, men den nuvarande ägaren bor där permanent. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

– Huset har varit ägarens drömhus, men nu har han hittat en drömgård att ta sig an istället, säger mäklaren Charlotte Björkgren vid HusmanHagberg. Därför har han lagt ut det till salu för 4 250 000 kr.

Gammelhyttan ligger intill Järnboås som är en by med bland annat närlivs, förskola och skola. Dit är det ca 300 meter. Närmsta granne ligger ett par hundra meter bort. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Du kan fortfarande titta på ombyggnaden av hyttan i Sommar med Ernst 2010, på tv4play.

Ernst säger: "Mitt älsklingshörn, det här är ett rum som jag verkligen trivs i. Min tanke med det här köket var att det skulle vara väldigt tydligt vill få en känsla av matglädje. Det ska kännas tillåtande att laga mycket mat och därför så blev det den här öppna köket." Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Fler bilder och mer information om huset finns hos HusmanHagberg.

Ett kök i industristil, som ett restaurangkök. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Ernst om matplatsen: "Och så har vi då matplatsen, som ligger alldels skönt i närheten av köket. Hela den här platsen fick en identifikation, laga mat, snabbt gå iväg äta. Ingen kommer att hamna utanför utan man är tillsammmans och det är ett ord som jag i alla fall gillar." Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Badrummet på våning 3 byggdes efter att Ernst var där. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Drivved får dekorera lilla toaletten. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Ägarna köpte nästan inget av det som var med i tv-programmet utan har inrett själva. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Väldigt öppen planlösning. – Dörrar finns till badrum och toalett, förråd på bottenvåningen samt två sovrum, berättar Charlotte Björkgren. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Vardagsrum. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Sovrum på tredje våningen. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Bron leder till trädgård och uteplats. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Uteplats i typisk Ernst-stil. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Hotellet kallar ägaren sitt gästhus, ett sädesmagasin som han restaurerade, isolerade och inredde efter att Ernst varit där. Nu finns där badrum och tre gästrum. Foto: Sonia Jansson/HusmanHagberg

Gästhuset Hotellet.