Lågt elpris tack vare stormen

Milt väder, stormiga dygn och välfyllda vattenmagasin gör att elpriserna slår bottenrekord.

Vindkraftverken producerar mycket el i stormen.

Vindkraftverken producerar mycket el i stormen. Foto: Creative Common

Stormen Ciara har dragit in över landet och flera städer har fått känna på dess krafter. Även elpriset påverkas av stormen eftersom den driver upp produktionen hos vindkraftverken. Inatt uppges elpriset ha gått ner under 0 vilket innebär att de som då sålde el på elbörsen Nordpool var tvungna att betala för att bli av med elen.

– Så här låga priser är väldigt ovanligt. Normalt är det lägst på sommaren maj juni, då brukar vi se priser ner mot noll, men aldrig under noll, säger Jonas Stenbeck är försäljningschef på Vattenfall, till Sveriges Radio. 

Detta påverkar förstås även husägare, i alla fall de med rörliga avtal. Tyvärr blir det inte negativa elpriser. De som har timavtal får ett lägre elpris, men måste fortfarande betala eftersom det även är elskatt. De med vanligt rörligt pris kommer att se en dipp när månadspriset är fastställt. De med fasta priser påverkas inte alls.

Orsaken till att elpriset på Nordpool hamnade under noll är som sagt delvis på grund av stormen, men även på grund av välfyllda vattenmagasin och en låg elförbrukning bland elkunderna.