Byggahus.se

Vattenburen golvvärme i betonggolv som varit krypgrund?

Besvarad 14 dec 2021 av Bengt Loord
Hej!

Vi har kommit fram till att vi behöver riva trossbottnen i vårt vardagsrum med krypgrund under pga kemisk lukt från isolering och träskyddsmedel. (Endast vardagsrummet på 32kvm har krypgrund, resten är källare)
Väggarna i rummet är betong/tegel och vi har fjärrvärme med vattenradiatorer i huset.

Vi tänker att när trossbottnen ändå ska rivas så är det enklast och bäst att gjuta igen krypgrunden med en isolerad betongplatta (ovanpå minst 30cm cellplast och 70cm singel) samt isolering mot grundmur.

En fråga som uppstått är om vi då även ska installera vattenburen golvvärme, och jag har fått så olika åsikter. En hantverkare som var här sa att hans vvsare inte rekommenderar det då vi inte vet hur väggarna är isolerade, en annan har sagt att det inte ska vara några problem och att det bara är att dimensionera efter golvyta och väggtjocklek. Jag vet att huset har tegelväggar med utvändig isolering i form av halvtegel och någon form av sprutisolering men vi vet inte exakt. 20-talshus med typ 50/60-talsfönster och gott om nya tilluftsventiler.

Är det en dålig idé att skippa den populära golvvärmen när man har chansen? Blir det kallt om fötterna?

Eller är det en dålig idé att ta bort de två relativt stora radiatorerna (2st på 175cm bredd) som sitter under fönstrena i rummet? Hur vet man?
 

Svar

Troligen en intressant fråga, som många har synpunkter på!

Lägger därför med glädje ut frågan!

Kallt om fötterna kan man motverka genom att ha mattor och använda tofflor, samt lägga ett golvmaterial som inte drar åt sig onödigt mycket fotvärme. (Material som drar åt sig fotvärme (känns kalla) är bl.a. laminat, klinkers m.m.). Dessa material sprider dock värmen effektivt.


Precis som ni planerar så brukar man lägga sand i botten och sedan singel ovanpå och därefter frigolit och högst upp betong och rör närmast under golvbeläggningen.

Golvbeläggningen bör vara tunn och släppa igenom värmen på ett bra sätt.


Kan börja med några enkla för- och nackdelar med golvvärme:


Fördelar:

  • det blir varmt om fötterna, som ökar trivseln (fryser man om fötterna så känner man sig allmänt frusen)
  • värmen fördelas jämt i rummet
  • slipper estetiskt störande radiatorer
  • lättare att möblera när man slipper att ta hänsyn till radiatorerna.
  • kan hålla en lägre framledningstemperatur
Nackdelar:

  • golvvärme fordrar mycket god bjälklagsisolering och 300 mm anser många numera är ett minimum. (Kantisoleringen också viktig)
  • golvvärmen är långsam att styra, vilket gör den svårreglerad vid snabba väderomslag.
  • Risk för kallras från dåligt isolerade fönster etc.
  • Lägger man parkett, så kan det bli springor om parketten blir för torr eftersom parketten ska ha en viss fuktighet och är ett rörligt material. (Kolla med leverantören)
Finns som sagt en risk för ökad uppvärmningskostnad om man inte lyckas med isoleringen och säkert många fler för- och nackdelar, som alla duktiga läsare kommer att redovisa!
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Taklampa ojordat uttag

1 aug 2022
Hej! Har flyttat in i hus byggt 1990 med ojordade tak-lamputtag. Våra relativt nya taklampor har en gul/grön sladd vilket då innebär att själva lampan är jordad om jag förstår det rätt? Går den...

Multidetektor

9 aug 2022
Hej. Har precis flyttat till en lägenhet där de flesta väggarna är betong. Är lite rädd för att borra upp gardinstänger och tavlor i en elkabel eller vattenrör. Tänkte köpa en multidetektor. Vet...

Eldragning

8 jul 2022
Ska lägga nytt golv på ett gammalt trägolv. Kan jag lägga en matning till spis 220 v med EKKJ kabel i rör i urfräst spår i undergolvet ? Behövs rör ? mvh CG
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.