Byggahus.se

led lampor

Status
Tråden är låst och går ej att kommentera.
Besvarad 15 dec 2016 av Bengt Loord
Hej!
Jag har nu till advent, köpt led lampor till våra ljusstakar. Vi har både fem- och sjuarmade. De fungerar i alla utom en femarmad där de går sönder efter några dagar. Alla lamporna lägger av. Har kört två omgångar med samma resultat. Skulle gärna vilja veta vad som kan vara orsaken. Det måste väl vara något i ljusstaken? Eller?
Tacksam för svar.
Karl Leek
Vadstena.
 

Svar

Hej,

I en ljusstake är ofta lamporna seriekopplade. Detta gör att man måste köpa lampor med RÄTT spänning.

I en ljusstake med 5 ljus ska varje lampa ha en spänning på 46 Volt (230/5) och en med 7 ljus en spänning på 33 Volt (230/7).

Detta gäller med vanliga glödlampor!

Har av en läsare fått veta att LED-lampor har ett bredare spänningsområde och kan vara 10 - 55 Volt. Finns dock ett stort antal tillverkare av LED-lampor så det kan nog skilja en del.

Kontrollera ändå att du har satt in lampor inom rätt spänningsområde!

Har just från en kunnig läsare fått nedanstående kommentar:

LED-lamporna till ljusstakar med mera klarar spänningar mellan 10 - 55 V, d v s 4 - 16 lampor. Enkelt och bekvämt till skillnad mot glödlampor där man måste hålla reda på de olika spänningarna/antalen.

Det verkar, om än lite oklart, som att frågeställaren har fler femarmade stakar och det är endast i en som det inte fungerar. Jag skulle föreslå kunden att skifta ljusstakar.

Gissningsvis är det en överspänning i det aktuella uttaget. (Kan finnas flera orsaker till detta.)
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Taklampa ojordat uttag

1 aug 2022
Hej! Har flyttat in i hus byggt 1990 med ojordade tak-lamputtag. Våra relativt nya taklampor har en gul/grön sladd vilket då innebär att själva lampan är jordad om jag förstår det rätt? Går den...

Multidetektor

9 aug 2022
Hej. Har precis flyttat till en lägenhet där de flesta väggarna är betong. Är lite rädd för att borra upp gardinstänger och tavlor i en elkabel eller vattenrör. Tänkte köpa en multidetektor. Vet...

Eldragning

8 jul 2022
Ska lägga nytt golv på ett gammalt trägolv. Kan jag lägga en matning till spis 220 v med EKKJ kabel i rör i urfräst spår i undergolvet ? Behövs rör ? mvh CG
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.