Byggahus.se

Lägga golv på kallvind

Besvarad 10 jan 2022 av Charlotte Andersson

 1. Hej! Vi behöver mer förvaringsmöjligheter i vårt hus och tänker därför att vi kanske ska använda oss av vinden. Huset är ett tvåvåningshus byggt 2020. Behöver vi bygglov? Är det riskfritt att lägga ett golv (ej heltäckande) på en kallvind? Med vänlig hälsning, Lindah
   
 2. Svar

 3. Kallvindar är inte speciellt lämpliga att förvara saker på eftersom det råder utomhusklimat där.
  Om man ändå anser sig behöva förvara saker där så bör man undvika organiskt material (papp, tyg, papper etc) som kan mögla, hålla kvar fukt och ev. dra till sig ohyra.
  Julgranskulor i plastbackar och liknande kan fungera men man får då vara noga med att inte placera detta så att man hindrar ventilationen av kallvinden.
  För denna typ av enklare förvaring kan jag inte se att bygglov behövs.
   
  Redigerat
  Charlotte Andersson

  Charlotte Andersson

  Byggnadsingenjör

 4. Kommentarer

 5. J
  Jäven ·
  Om huset ligger inom detaljplanelagt område och er byggrätt definieras som BTA kan ni behöva undersöka bygglov då ni riskerar att överskrida tillåten area. Ytan på vinden blir BTA om det läggs ett beträdbart golv (och tillräcklig höjd, tillgänglighet mm också råder).
   
 6. K
  Knight ·
  Jag hade önskat att man tog upp frågan om vilket golv som är lämpligt. Både tanke på cc avstånd takstolar och fuktkänslighet. Exempelvis golvspånskiva är olämpligt och min 34x145 plank funkar bravur cc120

  Man ska även tänka på ev rensmöjlighet av ventilationskanaler så man inte bygger igen dessa
   
 7. H
  heimlaga ·
  Alla behöver kalla förvaringsutrymmen.Myndigheterna vet inte om det är golv på kallvinden eller inte. Frågan är bara om takstolarna är så kraftiga att de tål vikten. Det är långt ifrån säkert.
   
 8. Jonatan79
  Jonatan79 ·
  Sålänge ni inte lägger upp flera hundra kilo på samma plats kommer det gå bra med tex golvspånskivor på vinden.
   
 9. B
  BSOD ·
  Jag gjorde så här med 95x45 reglar, och glest lagt golv i typ 20 x 95 mm eller liknande. Väldigt luftigt och stadigt.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20211030_141139.jpg


  Byggde dock inte för förvaring, utan för inspektion av vinden/skorstenen/ventilation i huvudsak. Men nån kartong kanske hamnar där uppe...
   
 10. B
  Bjor ·
  Jag har pappers lådor, kuddar, andra textiler, böcker mm och inte har det hänt nå med dom sakerna. Och mycket av sakerna har varit på vinden i 8 år, sen jag flyttade in.

  Man brukar förvara saker i kalla bodar och det fungerar ju och där är det mycket mer fukt än på vinden, i mina bodar i alla fall.

  Jag har råspont på vinden och inte nå luftspalt. Jag har gjort om hela vindsgolvet/innertak. Och fungerar lika bra nu som tidigare innan jag gjorde nytt.

  Men är der byggt så fuktig luft tar sig upp då ska man nog inte förvara saker där. Men då har man nog större problem än att det man förvarar på vinden tar skads.
   
 11. kvirre
  kvirre ·
  Hej!
  jag behövde extra förvaringsutrymme och utnyttjade vinden. För att få både ventilering och ett tätt, slätt, golv byggde jag en ställning av reglar, i form av en stege, med långa reglar fästa på takstolarna och mellanliggande "stegpinnar" av reglar monterda med metallvinklar. På detta lade jag "luckor" av plywood. Golvet ligger alltså ca en halv decimeter ovaför isoleringen. för att inte innesluta nån eventuell fuktighet underifrån. Jag har haft den lösningen i tjugo år nu och kan därmed konstatera att kommentaren i svaret är helt riktig! Man måste fundera lite på vad man lägger där, då klimatet växlar mellan kallt och torrt på vintern, fuktigt och ruggigt både höst och vår samt hett på sommaren.
  Resväskor i plast eller metall funkar jättebra. Pappkartonger och tyg mindre bra...
   
 12. L
  leifa.k ·
  Hus byggt -29 med murstock. Eldar inte så mycket mera efter bergvärmeinstallationen. Lagt golv på vinden med brädor, glest. Tätat all ventilation och installerat en sorptionsavfuktare. Vindsmiljön går inte att jämföra mot tidigare, visst går det men nu är det torrt och fint på vinden ända ut till "takföttera". Jättebra miljö.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Lägga golv på kallvind

  Hej! Vi behöver mer förvaringsmöjligheter i vårt hus och tänker därför att vi kanske ska använda oss av vinden. Huset är ett tvåvåningshus byggt 2020. Behöver vi bygglov? Är det riskfritt att...
 2. Placering av pelare vid avväxling

  Hej, Jag och min sambo har nyligen köpt en 1-plans villa med källare, byggd 63. Köket i huset är rätt litet, varpå vi önskar/vill slå ner väggen mellan kök/vardagsrum. Ett litet problem jag dock...
 3. Frostsprängning av våt sula

  Hej! Vi står här i Skåne i slutet av november med ett bygge av ett komplementhus. Vi har en plaskblöt sula som göts för ca en månad sedan. Finns det risk att sulan kommer att spricka om det blir...

Visa alla frågor

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.