Kök

Rätt avstånd i köket

Hur stort ska avståndet vara från diskbänk till överskåp? Vissa mått är bra att känna till när du planerar kök så att det blir lättarbetat och trivsamt.

Rätt avstånd i köket

Foto: Cupboards and goods

Redan på 1950-1960-talet tog Konsumentverket* fram kloka råd om mått och funktioner för köket. Vissa av råden har vi glädje av än idag, även om det inte är något du behöver följa slaviskt. Här har du en lista på de viktigaste måtten och tumreglerna som gäller när du planerar kök.

– Eftersträva att avståndet mellan spisen, diskhon och kylen är så kort som möjligt. Detta är den berömda "arbetstriangeln".

–  Ska dörren till köket öppnas inåt eller utåt? Se upp för krockar med köksinredningen.

–  Vid spishällen är det bra att ha 80-120 cm arbetsyta till närmaste vattentillgång.

–  Vid diskhon behöver du minst 60-80 cm avställningsyta.

–  Det bör finnas kompletterande beredningsytor, utöver de vid spishällen och diskhon.

–  Se till att avståndet mellan spis, diskho och kyl inte blir för långt.

–  Det är bra om kylen öppnas mot avställningsytan.

–  Har du ett parallellkök bör passagen vara minst 120 och upp till 140 cm bred. Då kan flera personer bekvämt vistas i köket samtidigt. Samma sak gäller avstånd mellan köksö och övrig inredning.

–  Mellan köksinredningen och matbordet bör det vara minst 120 cm.

–  Mellan diskbänk och överskåp bör det vara 50 cm.

–  Standardhöjden på en arbetsbänk är 85, 90 eller 95 cm över golvet.

–  Bänkskivan bör vara minst 60 cm djup och bör inte sticka ut mer än 3 cm från skåpet.

–  Framför ugnen behöver du minst 120 cm fri passage.

–  Framför vanliga skåp och lådor kan det räcka med 110 cm fri passage.

–  En mikro är lagom att placera på 110 cm höjd. Placeras den för högt finns det risk att du får den varma maten över dig.

–  Sockeln bör vara minst tio cm hög och indragen minst fem cm innan för bänkskivans kant. Då kan fötterna få fritt utrymme.

–  Mot angränsande väggytor behövs minst cm 5 cm breda passbitar. Då undviker du att köksluckan slår i när du öppnar den.

*Då hette det Hemmets forskningsinstitut.

Litteratur
Köket – planera för trivsel och funktion av Gunilla Lauthers, ICA bokförlag
Köpa kök av Bo Johansson och Ingald Andersson, Svensk byggtjänst

Läs mer