Grand Designs Sverige

Naturhus i Vadstena - Grand Designs

I det andra avsnittet av Grand Designs Sverige 2021 träffar vi Johan och Roja i Vadstena. Där bygger de ett Naturhus, dvs ett hus inuti ett växthus. De gör imponerande mycket av jobbet själva för att hålla kostnaderna nere.

Johan och Roja bygger ett hus inuti ett växthus i Vadstena vid Vättern.

Johan och Roja bygger ett hus inuti ett växthus i Vadstena vid Vättern. Foto: TV4/C More

Roja Brimalm är kock och Johan Holmstedt är mekanikingenjör som arbetar med att reparera maskiner i sitt egna företag. I avsnitt 2 av säsongens Grand Designs får vi följa dem när de ska förverkliga Rojas stora dröm om att bygga ett Naturhus, ett hus inuti ett gigantiskt växthus med medelhavsklimat, fyllt av växter. Där ska de odla frukt och grönsaker så att de blir självförsörjande på detta.

johan och roja april 2019
Johan och Roja. Foto: TV4/C More

Roja är från Iran och lockas av medelhavsklimatet som skapas i ett Naturhus. Johan är inte så förtjust i värme, men han tänker gå ut och svalka sig om det blir för varmt. Detta är är Rojas drömhus och han gör det för hennes skull.

Tight budget

Budget är satt till 4 miljoner, mer pengar har de inte. Egentligen uppskattar de att huset kostar 6-7 miljoner att bygga, men de tänker utföra arbete själva och på så sätt bygga billigare. Johan har gjort stålkonstruktioner tidigare och tänker sig därför klara att bygga växthuset själv, trapporna och även värmesystem, avlopp och ventilation. Det finansiella underskottet ska de alltså kompensera genom eget arbete.

Men båda jobbar heltid, så arbetet ska ske på kvällar och helger. Roja har tre jobb för att fylla på byggkassan: hon jobbar både på en förskola, ett spa och en restaurang.

naturhus modell
En modell av huset som är ritat av TailorMade Arkitekter. Foto: TV4/C More

Fakta om huset

Arkitekt: TailorMade Arkitekter
Byggstart: Våren 2019
Klart: Sommar 2021
Boyta: 290 kvm
Växthusets yta: 400 kvm
Budget: 4 miljoner kr
Fasad: Kiselbehandlad granpanel

Husets planerade konstruktion

I programmet berättar de att Johan och Roja planerar att bygga en 400 kvm stor bottenplatta att placera växthuset på. På plintar av betong ska man uppföra ett växthus i tre sektioner. I första sektionen ska det bli en pool, i sektion två ska man odla och i den tredje sektionen ska man placera ett hus på 290 kvm fördelat på tre våningsplan. Huset har fönster eller glasade dörrar i alla väderstreck. Högst upp blir det en takterrass där det kommer att bli klimat som i Grekland. Här ska Roja odla medelhavsväxter.

hus i vaxthus modell
Bostadshuset byggs inuti växthuset. Foto: TV4/C More

En trappa ner blir det ännu en terrass och master bedroom, badrum och allrum.

I markplan planeras intill en hall ett vardagsrum ett mycket välutrustat kök. I källaren finns badrum, sovrum, sällskapsytor och avloppssystemet.

naturhus avlopp
Avloppsanläggningen finns i källaren. Foto: TV4/C More

Ett system av tankar ska rena vattnet och pumpa ut det till växterna i växthuset och ge dem all näring de behöver. Den vätska som återstår när vattnet har runnit igenom jordlagret kommer att vara så pass ren att den kan pumpas ut i en intilliggande damm.

Om naturhus

De ska alltså bygga ett Naturhus, som är ett hus inuti ett växthus, ett sätt att bygga hus som uppfanns av arkitekt Bengt Warne i mitten på 1970-talet då han byggde det första Naturhuset i Saltsjöbaden. Sedan dess har ett antal Naturhus uppförts i Sverige och som vi har skrivit om på Byggahus.se, se länkar längst ner i den här artikeln.

Läs mer: Bor ekologiskt i Naturhus

I ett Naturhus är hela huset ett kretslopp och Mark Isitt visar hur det fungerar. De odlar sin mat själva där inne. När de spolar på toaletten, tvättar kläder och diskar i köket så sköljs allt genom ett rör ner till tre tankar i källaren. Där renas vatten på helt naturlig väg, utan några kemiska tillsatser. När tank nummer 1 blir full bräddar den över till tank nummer 2, som bräddar över till tank nummer 3.

tra avloppstankar 0
Mark berättar hur det fungerar med avloppstankarna. Foto: TV4/C More

Sedimentet som ligger i botten är i princip gödsel, men inte sådan du vill ha i ditt växthus. Det går dock bra att dumpa någonstans långt utanför stan. Men i den tredje tanken har du gödselvatten, väldigt rikt på kväve och fosfor och allt det där som växterna älskar. Det pumpar du upp till växtbäddarna som består av sand, kol och grus. Kol binder näringen och renar vattnet lite till.

– Processen förvandlar avloppsvattnet till raketbränsle för växterna. Vattnet är tillräckligt rent för att pumpa ut i vattendrag i naturen, men är inte drickbart, förklarar Mark.

Grunden 3 gånger dyrare än de tänkt sig

Först hade de tänkt sig att bara gjuta en platta under boningshuset och att låta växthuset bara vila på plintar. Konstruktören ändrar sig dock när han ser markförhållandena närmare. Plötsligt behöver de gjuta en sula runt hela huset.

grundarbete
Grunden behöver göras mycket större än de tänkt sig. Foto: TV4/C More

Detta kommer att bli dyrare än de tänkt sig, trots att de ägnar semestern åt att mura källaren själv. Grunden blir till slut tre gånger dyrare än de räknat med från början. Det tar också två månader längre än de tänkt sig.

För att hålla nere kostnaderna bestämmer de sig att inte bygga den del av växthuset som skulle innehålla en pool. Kanske bygger de den tredje sektionen av växthuset senare.

Läs mer: Markarbetena kan bli dyr överraskning

Växthusdelarna levereras

Den danska växthusleverantören hjälper till att resa de största sektionerna. Resten ska Johan bygga själv för att spara hundra tusentals kronor.

danska vaxthusleverantorer
 Dansken förklarar hur växthuset ska byggas ihop. Foto: TV4/C More

Under de dagar danskarna är på plats får de också utbilda Johan i hur han ska bygga inhop växthuset. Danskan kan ju vara smått obegriplig, så det får bli på engelska.

Uppgrenna Naturhus

Mark Isitt besöker Uppgrenna Naturhus norr om Gränna, polkagrisstaden. Han vill bilda sig en uppfattning om hur det är att vara i ett hus byggt inuti ett växthus. Är det inte för varmt, fuktigt och luktar gödsel? Nej, det är 20 grader varmt och luktar gott, kan han konstatera.

Det huset har varit Månadens arkitektritade på byggahus.se och du kan läsa mer om det här: Naturhus - hus i växthus vid Vättern.

uppgrenna naturhus
Mark Isitt besöker Uppgrenna Naturhus. Foto: TV4/C More

Växterna stormtrivs i växthuset, bevattnade med renat vatten från kök, bad och toalett, fullt av kväve och fosfor, precis det växterna vill ha.

– Det här är exempel på arkitektur som är vacker, viktig och världsförbättrande, säger Mark Isitt.

Blåsigt när Johan monterar 1 221 glas

Innan glasen är på plats kan inte boningshuset byggas. Problemet är höstblåsten på Östgötaslätten. Han hade tänkt sätta dem på helgerna, men det har blåst för mycket. Han får jobba på nätterna. 1 221 individuella glaspartier som väger 8,5 ton, ska lyftas på plats för hand. Han hade kunnat göra det på 4-5 dagar om det inte hade blåst. Nu tog det två månader istället.

monterar glas pa natten
Det blåser när Johan ska montera glasen vilket gör att det tar väldigt lång tid. Foto: TV4/C More

När glasen är uppe anlitar de ett snickarlag för att bygga boningshuset. Rojas tre jobb gör att de har råd med det.

Mycket återstår för Johan att bygga själv. Vatten, avlopp, ventilation, golvvärme, trappor, räcken och så att bygga klart växthuset.

naturhusbygget pagar
Rojas extrajobb gjorde att de fick råd att anlita ett snickarlag till att bygga boningshuset. Foto: TV4/C More

I december 2020 är husets skal rest och de håller på med inredning. Golv, köket och trappan är kvar. Båda jobbar morgon, kväll och varje helg med husbygget. Går upp kl 7, jobbar på vanliga jobbet till 19-20. Efter middagen jobb med husbygget fram till 01 på natten. Så håller de på i mer än ett år. De klarar av det för att de är så engagerade och målinriktade.

naturhuset vadstena  klart
Naturhuset i Vadstena är klart. Foto: TV4/C More

Naturhuset är klart

Mark Isitt besöker dem i sensommaren 2021 när huset är klart och de är inflyttade. De är så nöjda. Roja tycker att växterna påminner henne om barndomen i Iran.

naturhuset vadstena klart inifran
Trähuset står skyddat för väder och vind där inne i växthuset. Foto: TV4/C More

Roja odlar allt de behöver, från aubergine och avocado till kronärtskocka, grönkål och meloner. Allt växer med hjälp av vattnet de använder i hushållet.

koket oppet mot vaxthuset
Matplats i växthuset, precis utanför köket. Foto: TV4/C More
vattenmelon
Roja odlar bland annat vattenmelon. Foto: TV4/C More
bankskiva ekebergsmarmor
Bänkskiva av Ekebergsmarmor. Foto: TV4/C More
koket oppet luftigt
Köket går att öppna upp mot växthuset. Foto: TV4/C More

I köket är det valnöt i luckorna och bänkskivor av Ekebergsmarmor. Den stora skivan i köksön är den största skivan som någonsin gjorts. Kökets kalkstensgolv övergår ett par trappsteg upp i ett vardagsrum.

trappa ingenjorskonst
Trappan som Johan har designat och byggt själv är ett stycke stor ingenjörskonst. Foto: TV4/C More

Mark Isitt konstaterar att Johans trappa är ett mästerverk som gör rummet. Det är ingenjörskonst på hög nivå.

1,5 miljoner kr över budget

När han träffade dem första gången sa de att det skulle kosta 4 miljoner och ta 1,5 år. Hur har det gått? Slutnotan blev 5,5 miljoner kronor och det tog 2,5 år. Roja har varit ledsen och förtivlad, men Johan har varit lugn och bara sagt ”det här löser vi”. Deras starka kärleksband har fått bygget att fungera.

mark johan roja naturhus
De berättar för Mark hur mycket de trivs i sitt nya hus. Foto: TV4/C More

Direkt när de flyttade in kändes det som deras hem, kanske för att de har gjort så mycket själva. Nu går Johan upp på morgonen och kan bli sittandes med en kopp kaffe en eller två timmar. Tidigare stod han och åt ett ägg i köket och sedan gick han. Det är skillnad det.

– Man känner en stolthet att man klarade av allt, att vi lyckades. Det är obeskrivligt, säger Roja.

huset klart vaxthus manniskor
Roja odlar så att de är helt självförsörjande på frukt och grönsaker. Foto: TV4/C More

Det är svårt att tro att det här huset är en kompromiss, menar Mark. Det är en kompromiss mellan Sverige och Iran, mellan kyla och värme, mellan Johan och Roja. Men tillsammans blir det ett, två tre. Här är kärleken mellan Johan och Roja och mellan myllan, maten och naturen vid Vättern.

– Det som är så imponerande är att det är ett ekologiskt experimenthus som visar vägen in i framtiden.

– Detta är exempel på arktitektur som är vacker, viktig och världsförbättrande, avslutar en imponerad Mark Isitt.

Läs mer

Bor i ekologiskt naturhus 
Naturhus - hus i växthus vid Vättern 
Naturhus i Kungsbacka
Det du inte fick veta om huset i växthuset i Husdrömmar