Byggahus.se
På bara några år har kostnaden för att reparera värmepumpen ökat kraftigt - det finns för få tekniker.

Du kan läsa artikeln här: Dyrare att reparera värmepumpen
 
Även priserna på äldre typer av köldmedium har skjutit i höjden pga ransonering inom EU ( miljökrav).
Detta avspeglar sig på reparationskostnaderna.
 
Sen är det tillverkarens högsta önskan att man inte ska laga grejerna utan köpa nytt. Man gör allt för att göra det krångligt att reparera. Kretsschema gör kretskorten håller man hemliga så det ska vara näst intill omöjliga att laga och ett nytt kort kan kosta lika mycket som en hel utedel ibland. Detta gäller förstås inte bara värmepumpar. Tillverkare som Apple slåss med näbbar o klor för att försvåra reparationer av sina skräpprodukter. Konstiga skruvar i olika längd och om du sätter tillbaka fel skruv på fel plats förstör du kretskortet. Tro inte för ett ögonblick att tillverkarna är intresserade av miljön. Köp och släng bygger deras modell på.
 
  • Gilla
markgreven och 2 till
  • Laddar…
Jag lyckades med hjälp av hjälpsamma människor här på Byggahus att fixa flera fel på min anläggning. Delar köpte jag in på nätet till bra priser. För någons dags arbete och några timmars googlande har jag nu en nyrenoverad värmepump där säkert bara besparingen på elkostnaden har betalat materialet. Och inga blinkande röda lampor på över ett år nu. :love:
 
  • Gilla
Lars-Erik och 6 till
  • Laddar…
Man får köpa det som håller bra är min erfarenhet sedan kinapumpsvågen 2007. Det går inte att reparera en värmepump billigt "gör det själv" som med en pelletsbrännare.

När det gäller värmepumpar för vattensystem så finns det idag många fabrikat. Dyrt för generalagenten att hålla reservdelslager och utbilda specialister när många ska vara med och dela på kakan.
Hur är det med Nibe och CTC. Fabrikat jag skulle välja i första hand. Har servicen även för dem försämrats och fördyrats på senare år?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.