6 816 läst · 14 svar
7k läst
14 svar
Anmärkning vid brandskyddskontroll, tjära i pipan
Ja som rubriken lyder så fick jag en anmärkning att det var LITE tjära i rökkanalen till köksspisen.
Det står en 1:a och att "ni anmodas att snarast åtgärda avvikelsen"
Vad betyder detta i praktiken, får jag inte elda nu då och hur fan ska jag få bort tjäran. Till saken hör att sotarn gick i konkurs för ett tag sedan vilket resulterat i att de inte sotat här på långt över ett år.
Jag eldar med så mycket drag jag kan och har torr och fin ved.
Det står en 1:a och att "ni anmodas att snarast åtgärda avvikelsen"
Vad betyder detta i praktiken, får jag inte elda nu då och hur fan ska jag få bort tjäran. Till saken hör att sotarn gick i konkurs för ett tag sedan vilket resulterat i att de inte sotat här på långt över ett år.
Jag eldar med så mycket drag jag kan och har torr och fin ved.
Hej ..
Du får elda men ,du måste se till att tjäran kommer bort,,,
Vet du hur pass mycket tjära det är ???
Problemet är bla.draget och för lite värme längst upp och då får man tjära...
har du något stålrör i toppen på skorstenen eller regn huv ??
Jag fick samma problem i min skorsten nu vid besiktningen och det var stålröret
som orsakade detta och nu är det borta och tjäran har börjat torka ut och kommer
att försvinna av sig själv..Men som sagt draget är viktigt...
Vilken rökgas temperatur har du ...???
Jag har ca. 300 grader nu sedan jag satte upp min dragregulator på röret..
Eti..
Du får elda men ,du måste se till att tjäran kommer bort,,,
Vet du hur pass mycket tjära det är ???
Problemet är bla.draget och för lite värme längst upp och då får man tjära...
har du något stålrör i toppen på skorstenen eller regn huv ??
Jag fick samma problem i min skorsten nu vid besiktningen och det var stålröret
som orsakade detta och nu är det borta och tjäran har börjat torka ut och kommer
att försvinna av sig själv..Men som sagt draget är viktigt...
Vilken rökgas temperatur har du ...???
Jag har ca. 300 grader nu sedan jag satte upp min dragregulator på röret..
Eti..
Har ingen huv eller rör. Rökgaserna vet jag inget om då det inte finns nån termometer. Spisen är av modell äldre 1800 tal?
Hur kan man göra för att öka draget i pipan, eldar ju nu med så mycket drag det går men det räcker ju tydligen inte.
Hur kan man göra för att öka draget i pipan, eldar ju nu med så mycket drag det går men det räcker ju tydligen inte.
Hej ...
Jag hade det problemet innan med dåligt DRAG men upptäckte till sist att det fanns ett
läckage i skorstenen mellan två kanaler vilket inte sotaren sett vid besiktningen ...
Sen jag tätade den andra kanalen så fick jag istället för mycket drag..
därför fick jag sätta ditt en dragbegränsare efter pannan..
Du borde införskaffa en rökgas termometer så är det enklare att se problemet..
du kanske kan låna en bara för att kolla..
Eti..
Jag hade det problemet innan med dåligt DRAG men upptäckte till sist att det fanns ett
läckage i skorstenen mellan två kanaler vilket inte sotaren sett vid besiktningen ...
Sen jag tätade den andra kanalen så fick jag istället för mycket drag..
därför fick jag sätta ditt en dragbegränsare efter pannan..
Du borde införskaffa en rökgas termometer så är det enklare att se problemet..
du kanske kan låna en bara för att kolla..
Eti..
Ja det hjälper en del men man får göra det ett par gånger o sen dra med viskan imellan.öringen skrev:
Ett billigare alternativ är om du har tillgång till lite zinkplåt, klipp upp ca 5*5 cm bitar o släng in 3-4 st när du har en rejäl glödbädd, upprepa 3-4 dagar o dra med viskan efter det.
En fråga från en som inget vet (om skorstenar iaf)etiol skrev:
Var har du den tempen? Nere vid eldstaden eller där röken lämnar skorstenen.
Jag själv har definitivt inga 300° vid skorstensöppningen, jag kan nämligen hålla handen lite kort i rökgaserna där dom lämnar skorstenen.
Hej
Andreas_H
Jag var själv frågande då jag hörde detta om Hösalt , men spisen ock skorstenen
blir väldigt vit invändigt då det svarta sotet har torkat upp och bränts bort ..
så det rekommenderar jag...
Och har man svårsotade kanaler i sin panna så blir dom snabbt rensade ..
Eti..
Andreas_H
Jag var själv frågande då jag hörde detta om Hösalt , men spisen ock skorstenen
blir väldigt vit invändigt då det svarta sotet har torkat upp och bränts bort ..
så det rekommenderar jag...
Och har man svårsotade kanaler i sin panna så blir dom snabbt rensade ..
Eti..
Hej..
Andreas_H
Hösalt det köper man på lantmännen och det används till att torka höet
när det kommit in i ladan ..Det kan finnas fukt i höet och det tar man bort med just Hösalt ..
Som sagt det rensar rören bra i pannan..
Eti..
Andreas_H
Hösalt det köper man på lantmännen och det används till att torka höet
när det kommit in i ladan ..Det kan finnas fukt i höet och det tar man bort med just Hösalt ..
Som sagt det rensar rören bra i pannan..
Eti..