Installera vattenburet värmesystem

Uppdaterad 13 mars 2012 12:41 · postad i Värme

Att byta ut direktverkande el mot vattenburen uppvärmning är varken billigt eller enkelt. Men trots omfattande ingrepp är det en väl värd investering. Det anser familjen Bogren som låtit installera fjärrvärme i sitt gamla hus i Limhamn.

Installera vattenburet värmesystem
De nya vattenburna elradiatorerna står och väntar på att bli installerade.Foto: Lars Bärtås

Värmen är avstängd i ena delen av huset, knytnävsstora hål är uppsågade i mellanväggar och innertak och hela källaren liknar en lagerlokal hos en rörfirma. Det är så det ser ut när Byggahus besöker Susanne Bogren en vintrig dag i februari

– Det är inte den lämpligaste säsongen att byta ut värmesystemet. Vi har fått elda maximalt i vår täljstenskamin och hela familjen har fått tränga ihop sig i en säng för att vi inte ska frysa om nätterna, berättar Susanne.

hål i väggen

Efter fjolårets vargavinter och ”chocksiffror” på elräkningarna bestämde sig familjen Bogren för att göra sig av med den direktverkande elvärmen och installera ett vattenburet system och fjärrvärme. De tecknade ett avtal med fjärrvärmeleverantören och började under hösten söka efter en VVS-firma som kunde erbjuda en offert. Men det var ingen lätt uppgift.

– En del firmor hade fullt upp, andra lovade att skicka offert utan att det hände något. Till slut fick vi ett tips om en firma som faktiskt var tillmötesgående. Men det var först nu i februari som jobbet kunde genomföras.

Familjen bor i gamla delen av Limhamn, i ett parhus byggt 1898.  Huset har genomgått flera ombyggnader och består i dag av två våningar med en boyta på 180 kvadratmeter, samt källare. Värmesystemet är i stort sett det enda som fått vara orört sedan 1970-talet, direktverkande el och varmvatten uppvärmt med elpatron.

– Den direktverkande eluppvärmningen var felaktigt dimensionerad med ojämn temperatur i olika rum, liksom varmvattenberedaren som inte klarar vårt varmvattenbehov. Det har lett till en dålig värmekomfort som, förutom elpriserna, motiverat oss att byta ut systemet. Ett annat skäl är att husets värde ökar betydligt med ett modernt, vattenburet värmesystem, säger Susanne.

Susanne vid ny radiator

När vi besöker huset har konverteringsarbetet pågått i en vecka. VVS-firman beräknar att det kommer att ta ytterligare en vecka med två man på plats. En anledning till att arbetet tar tid är husets ålder och konstruktion. Väggarna är ojämna och det finns inga exakt räta vinklar: borrar man i ett hörn av källartaket kan hålet hamna en bra bit ut på golvet ovanför.

VVS-montörerna som är på plats testar att provborra med ett 8 millimetersborr från båda håll. Med lite precisionsarbete snyggas genomföringen till.
Ett annat problem är att man inte riktigt vet vad som döljs inne i väggarna. Huset har tidigare rymt flera lägenheter vilket gjort elsystemet till en ”förrädisk härva”. Vid ett tillfälle var det nära att montörerna borrade in i huvudmatningen till elen.

Att planera stamdragningen är den komplicerade biten när vattenburen värme ska dras in i ett äldre hus. Hur ska rören dras så att det fungerar både praktiskt och någorlunda estetiskt? Ska rören vara synliga eller döljas så mycket som möjligt bakom socklar, i garderober och skåp? I Bogrens hus sitter fjärrvärmecentralen och rörstammarna i källarplanet. Centrala rör går upp till övervåningarna längs respektive sida av huset där det via stick förgrenas till radiatorerna i rummen. Själva stammen utgörs av sammanlagt 48 meter MPF-rör i elförzinkat stål. Det är numera ett vanligt och billigare alternativ än traditionella kopparör.

Johan inspekterar

VVS-firman har hjälpt till med beräkning av effektbehovet i respektive rum och dimensionering av radiatorerna, 18 stycken. Familjen har valt element i äldre stil med breda sektioner. Dessa sektionslement kräver bockning av rören ända fram till radiatorventilen, vilket innebär merarbete jämfört med andra typer av element som har färdiga stick för enkel inpassning.

– Det blir lite dyrare, men det hade känts fel att installera moderna element i ett sådant här gammalt hus, påpekar Susanne.

En händig gör-det-självare kan borra och dra rör, men elarbeten, lödning, inkoppling av fjärrvärmeväxlaren och provtryckning av systemet kräver en fackman.

– Vi valde att låta VVS-firman göra hela jobbet, då blir de också ansvariga ifall det inträffar något fel och man skyddar även garantin på själva produkterna, säger Susanne.

Efter vårt besök får vi veta att konverteringsjobbet utfördes på två veckor, ungefär som avtalat. Slutnotan hamnade på 140 000 kronor efter ROT-avdrag, inklusive allt material och även delposten fjärrvärme som hamnade på 50 000 kr.

– Det blev förvånansvärt nog något billigare än den beräknade kostnaden på offerten, berättar Susanne och tillägger att ”det redan blivit en märkbar förbättring av värmekomforten”.
Fjärrvärmeleverantören har uppskattat att driftkostnaderna för huset nu kommer att halveras. De framtida energiräkningarna får visa om beräkningen stämmer.

Lars Bärtås
Fredrik P (ej verifierad) 2012-03-08 15:17 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Intressant läsning. Vi funderar på att köpa ett enplanshus med källare som idag värms upp med direktverkande el. För att kunna avgöra vår (ungefärliga) kostnad för konvertering skulle det vara intressant att få reda på hur många radiatorer som krävdes hos familjen Bogren. Man brukar väl säga att det behövs ett per fönster i huset.

Svara Dela Redigera
Marlen Eskilsson admin 2012-03-08 16:12 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vi ska kolla och ber att få återkomma under morgondagen.

Svara Dela Redigera
Oskar (ej verifierad) 2012-03-09 08:43 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vi konverterade förra året och det är det bästa vi gjort. Med elvärmen hade vi minimal värme på i de rum vi vistades sällan i, och det är inte speciellt trevligt faktiskt. Nu är det jämn och skön värme i hela huset, för en bråkdel av kostnaden.

Svara Dela Redigera
Robin (ej verifierad) 2012-03-09 11:57 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vi har ett hus på 500 kvm som behöver genomgång av mycket gammalt vattenburet system och ny värmekälla. Har inte lyckats hitta någon prisvärd firma ännu men denna firma verkar hålla en bra nivå, går det att få reda på vilken det är?

Svara Dela Redigera
Lennart (ej verifierad) 2012-03-09 12:19 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag konverterade förra året och jag ångrar det definitivt inte.

En radiator under varje fönster kan ju vara en utgångspunkt. Men ofta vill du ju efter konverteringen övergå till en värmepumpslösning och då är det viktigt att du kan värma rummen med så låg framledningstemperatur som möjligt. Detta kan leda till att det kan krävas fler radiatorer än det finns fönster.

Jag tog hjälp av en VVS konsult för beräkning av radiatorstorlekarna, men gjorde installationsjobbet själv.

Inte alls så svårt som man skulle kunna tänka. Jag tror att man tar mer tid på sig att hitta snygga lösningar på rördragning om man själv gör jobbet. Själv ville jag inte ha någon synlig rördragning.

Svara Dela Redigera
Anna (ej verifierad) 2012-03-09 17:47 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag kan definitivt rekommendera att konvertera, dock så skulle jag aldrig använda mig av firman i artikeln. Jag jobbar i yrket själv och kan säga att rördragningen inte är snygg. Skulle vända mig till flera VVS/Värmepumpsföretag och ta in offert på både konvertering och värmepump. Fråga ut yrkesmännen hur de skulle genomföra rördragningar osv för att sedan välja den bästa lösningen och helheten. Med facit på hand så finns det otroligt olika nivå på rörmokare och deras erfarenhet/kunskap så välj noga!! Lycka till

Svara Dela Redigera
mats (ej verifierad) 2012-03-09 19:41 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

varför fjärrvärme...hmm..då sitter man ju fast med det sen....

Svara Dela Redigera
Sune (ej verifierad) 2012-03-11 19:35 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Man sitter väl fast lika mycket oavsett vad för uppvärmning man skaffar?

Svara Dela Redigera
Peo Norman (ej verifierad) 2012-03-11 20:12 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ingen vidare rördragning håller jag verkligen med om. Kan varmt rekomendera RÖRTEC Sweden. Mycket bra och snygga installationer kanske tom i överkant, dessutom prisvärda

Svara Dela Redigera
Robin (ej verifierad) 2012-03-11 22:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Anna: vad hade du rekommenderat till ett hus i den storleken? Låg temp som vid värmepump i ett gammalt hus med mycket dålig isolering, blir det massor element? Kanske pellets kan ge högre tempmoch mindre elemt ytor? Naturligtvis svårt utan att se kåken men generellt? Ska kolla med några olika firmor, kul bara att ha en icke vinst åsikt innan

Svara Dela Redigera
Marlen Eskilsson admin 2012-03-13 12:42 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

De installerade 18 radiatorer, har lagt till information om det i artikeln nu.

Svara Dela Redigera
Yxis (ej verifierad) 2012-03-13 18:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Iofs en bra artikel, men det verkar lite fånigt att hävda att det inte funkar bra att byta på vintern.

Antingen kan man provisoriskt montera de gamla elelementen på nån slags fötter (två fötter gjorda av tre brädstumpar vardera t.ex.) eller så kan man köpa ett par "byggfläktar" eller portabla värmeelement.
Tre sånahär kostar en dryg femhundring och ger tillsammans 6kW värme och kan nog räknas som bra-att-ha-prylar efteråt:http://www.jula.se/byggflakt-650-1300-2000-w-411035

Om man behöver mer än 6kW värme så kan det väl vara läge att byta värmesystem på halva huset i taget (genom att med stoppkranar avsluta första halvan i mitten)...

Svara Dela Redigera
Patrik (ej verifierad) 2012-03-14 22:44 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bilden på den monterade radiatorn och kunden, vad har hänt där egentligen? Är den provisoriskt inkopplad eller varför går ett krokigt, tjock rör så långt upp på väggen?

Svara Dela Redigera
Pontus (ej verifierad) 2012-03-17 07:49 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har gavelradhus på 180 kvm (3 vån) med direktverkande el och en luft/luft-värmepump på mellanplan. Elfbr 14500 kWh. Får svårt att räkna hem en konvertering. Pratade med Comfort för något år sedan och fick priset 300.000 inkl bergvärme. Men komforten skulle vara trevlig.

Svara Dela Redigera
Matti (ej verifierad) 2012-03-17 08:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej, kul det här med konvertering... gjorde det (firma) i vårt hus 2009, borrade även för bergvärme. Otrolig förbättring av komfort och inte så värst dyrt: 175' (14 eller 15 radiatorer) inklusive diverse extra jobb i dusch o badrum. Sen var det både ROT och konverteringsbidrag.
Ett hum om vad jag behövde hittade jag här:http://www.rinkabyror.se/sida/hjalp/...ring-radiator/
Och bildade mig på så sätt en bild på materialkostnad, sen var det bara att skriva en offertförfrågan och maila ut den till ett antal firmor, vänta på svar, de mest seriösa svaren kom från de som var ute och tittade innan de kom med svar. Kolla upp referenser, det brukar de ha på sina hemsidor om de har det, annars får ni höra dig för.

Svara Dela Redigera
spaceb0t (ej verifierad) 2012-03-17 11:05 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Villen typ av fjärrvärme är det i artikeln - dvs vem äger centralen och är det fjärrvärme 1, 2, 3, eller 4?

Är accesspriset 50tkr för att dra fram ledningarna kan ju det handla om uppemot 80 öre/kWh vilket inte är såvärst konkurrenskraftigt mot exvis värmepump, pellets?

Svara Dela Redigera
dr.l (ej verifierad) 2012-03-17 14:01 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Skriv din kommentar härär oxå yrkesman inom vvs, o den där rördragningen gör att man skäms...

Svara Dela Redigera
Macke (ej verifierad) 2012-03-18 13:36 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Går det överhuvudtaget att räkna hem vattenburet i ett friditdshus? Har ett 70 kvm + hel källare och vind som jag planerar att inreda.Idag finns ingen värme, och jag funderar på om det lönar sig mest med vattenburet eller luft/luft pump...

Svara Dela Redigera
P (ej verifierad) 2012-07-10 08:33 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Håller med drI ingen snygg installation, vore kul och se hur resten ser ut?

Svara Dela Redigera
JeppeRöris (ej verifierad) 2013-02-02 21:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Koppar hylsa i väggenomföringen på bilden.
Legerings problem. koppar och eloxerat ska nog inte blandas!
att föredra är att använda samma typ av material för vägg genomföring.

Svara Dela Redigera
JeppeRöris (ej verifierad) 2013-02-02 21:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Koppar hylsa i väggenomföringen på bilden.
Legerings problem. koppar och eloxerat ska nog inte blandas!
att föredra är att använda samma typ av material för vägg genomföring.

Svara Dela Redigera
Bengt S (ej verifierad) 2013-03-12 13:16 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej Jeppe. Jag är intresserad av själcirkulerande vattenburen värme. För ett halvår sedan följde jag en diskussion mellan glada amatörer och gamla rörisar men har tappat bort sidan. Känner Du till detta Forum ??
Bengt

Svara Dela Redigera
Direktelen (ej verifierad) 2013-10-09 22:03 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Att investera 200 000kr ofta med lån (med alla kostnader som tillkommer) låter ju inte helt som en kanonidé. Luftvärmepump och modernare el-element så antar jag att kostnaden hamnat på runt 30 000kr i investering och nästan liknande sparresultat hade kunna uppnåts?

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2014-11-05 10:49 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Äger et stort hus (egen stor lght + två uthyrning). Funderar på att installera vattenburen värme, men det finns inte fjärrvärme här och önskar inte i första hand att borra till grundvärme.

Frågan är: Går det att installera vattenmantlad spis i alla 3 lägenheterna som värmer till ett o samma system?

Svara Dela Redigera