Installera vattenburet vÀrmesystem

Uppdaterad 13 mars 2012 12:41 · postad i VĂ€rme

Att byta ut direktverkande el mot vattenburen uppvÀrmning Àr varken billigt eller enkelt. Men trots omfattande ingrepp Àr det en vÀl vÀrd investering. Det anser familjen Bogren som lÄtit installera fjÀrrvÀrme i sitt gamla hus i Limhamn.

Installera vattenburet vÀrmesystem
De nya vattenburna elradiatorerna stÄr och vÀntar pÄ att bli installerade.Foto: Lars BÀrtÄs

VÀrmen Àr avstÀngd i ena delen av huset, knytnÀvsstora hÄl Àr uppsÄgade i mellanvÀggar och innertak och hela kÀllaren liknar en lagerlokal hos en rörfirma. Det Àr sÄ det ser ut nÀr Byggahus besöker Susanne Bogren en vintrig dag i februari

– Det Ă€r inte den lĂ€mpligaste sĂ€songen att byta ut vĂ€rmesystemet. Vi har fĂ„tt elda maximalt i vĂ„r tĂ€ljstenskamin och hela familjen har fĂ„tt trĂ€nga ihop sig i en sĂ€ng för att vi inte ska frysa om nĂ€tterna, berĂ€ttar Susanne.

hÄl i vÀggen

Efter fjolĂ„rets vargavinter och ”chocksiffror” pĂ„ elrĂ€kningarna bestĂ€mde sig familjen Bogren för att göra sig av med den direktverkande elvĂ€rmen och installera ett vattenburet system och fjĂ€rrvĂ€rme. De tecknade ett avtal med fjĂ€rrvĂ€rmeleverantören och började under hösten söka efter en VVS-firma som kunde erbjuda en offert. Men det var ingen lĂ€tt uppgift.

– En del firmor hade fullt upp, andra lovade att skicka offert utan att det hĂ€nde nĂ„got. Till slut fick vi ett tips om en firma som faktiskt var tillmötesgĂ„ende. Men det var först nu i februari som jobbet kunde genomföras.

Familjen bor i gamla delen av Limhamn, i ett parhus byggt 1898.  Huset har genomgÄtt flera ombyggnader och bestÄr i dag av tvÄ vÄningar med en boyta pÄ 180 kvadratmeter, samt kÀllare. VÀrmesystemet Àr i stort sett det enda som fÄtt vara orört sedan 1970-talet, direktverkande el och varmvatten uppvÀrmt med elpatron.

– Den direktverkande eluppvĂ€rmningen var felaktigt dimensionerad med ojĂ€mn temperatur i olika rum, liksom varmvattenberedaren som inte klarar vĂ„rt varmvattenbehov. Det har lett till en dĂ„lig vĂ€rmekomfort som, förutom elpriserna, motiverat oss att byta ut systemet. Ett annat skĂ€l Ă€r att husets vĂ€rde ökar betydligt med ett modernt, vattenburet vĂ€rmesystem, sĂ€ger Susanne.

Susanne vid ny radiator

NÀr vi besöker huset har konverteringsarbetet pÄgÄtt i en vecka. VVS-firman berÀknar att det kommer att ta ytterligare en vecka med tvÄ man pÄ plats. En anledning till att arbetet tar tid Àr husets Älder och konstruktion. VÀggarna Àr ojÀmna och det finns inga exakt rÀta vinklar: borrar man i ett hörn av kÀllartaket kan hÄlet hamna en bra bit ut pÄ golvet ovanför.

VVS-montörerna som Àr pÄ plats testar att provborra med ett 8 millimetersborr frÄn bÄda hÄll. Med lite precisionsarbete snyggas genomföringen till.
Ett annat problem Ă€r att man inte riktigt vet vad som döljs inne i vĂ€ggarna. Huset har tidigare rymt flera lĂ€genheter vilket gjort elsystemet till en ”förrĂ€disk hĂ€rva”. Vid ett tillfĂ€lle var det nĂ€ra att montörerna borrade in i huvudmatningen till elen.

Att planera stamdragningen Àr den komplicerade biten nÀr vattenburen vÀrme ska dras in i ett Àldre hus. Hur ska rören dras sÄ att det fungerar bÄde praktiskt och nÄgorlunda estetiskt? Ska rören vara synliga eller döljas sÄ mycket som möjligt bakom socklar, i garderober och skÄp? I Bogrens hus sitter fjÀrrvÀrmecentralen och rörstammarna i kÀllarplanet. Centrala rör gÄr upp till övervÄningarna lÀngs respektive sida av huset dÀr det via stick förgrenas till radiatorerna i rummen. SjÀlva stammen utgörs av sammanlagt 48 meter MPF-rör i elförzinkat stÄl. Det Àr numera ett vanligt och billigare alternativ Àn traditionella kopparör.

Johan inspekterar

VVS-firman har hjÀlpt till med berÀkning av effektbehovet i respektive rum och dimensionering av radiatorerna, 18 stycken. Familjen har valt element i Àldre stil med breda sektioner. Dessa sektionslement krÀver bockning av rören Ànda fram till radiatorventilen, vilket innebÀr merarbete jÀmfört med andra typer av element som har fÀrdiga stick för enkel inpassning.

– Det blir lite dyrare, men det hade kĂ€nts fel att installera moderna element i ett sĂ„dant hĂ€r gammalt hus, pĂ„pekar Susanne.

En hÀndig gör-det-sjÀlvare kan borra och dra rör, men elarbeten, lödning, inkoppling av fjÀrrvÀrmevÀxlaren och provtryckning av systemet krÀver en fackman.

– Vi valde att lĂ„ta VVS-firman göra hela jobbet, dĂ„ blir de ocksĂ„ ansvariga ifall det intrĂ€ffar nĂ„got fel och man skyddar Ă€ven garantin pĂ„ sjĂ€lva produkterna, sĂ€ger Susanne.

Efter vÄrt besök fÄr vi veta att konverteringsjobbet utfördes pÄ tvÄ veckor, ungefÀr som avtalat. Slutnotan hamnade pÄ 140 000 kronor efter ROT-avdrag, inklusive allt material och Àven delposten fjÀrrvÀrme som hamnade pÄ 50 000 kr.

– Det blev förvĂ„nansvĂ€rt nog nĂ„got billigare Ă€n den berĂ€knade kostnaden pĂ„ offerten, berĂ€ttar Susanne och tillĂ€gger att ”det redan blivit en mĂ€rkbar förbĂ€ttring av vĂ€rmekomforten”.
FjÀrrvÀrmeleverantören har uppskattat att driftkostnaderna för huset nu kommer att halveras. De framtida energirÀkningarna fÄr visa om berÀkningen stÀmmer.

Lars BÀrtÄs
Fredrik P (ej verifierad) 2012-03-08 15:17 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Intressant lÀsning. Vi funderar pÄ att köpa ett enplanshus med kÀllare som idag vÀrms upp med direktverkande el. För att kunna avgöra vÄr (ungefÀrliga) kostnad för konvertering skulle det vara intressant att fÄ reda pÄ hur mÄnga radiatorer som krÀvdes hos familjen Bogren. Man brukar vÀl sÀga att det behövs ett per fönster i huset.

Marlen Eskilsson admin 2012-03-08 16:12 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi ska kolla och ber att fÄ Äterkomma under morgondagen.

Oskar (ej verifierad) 2012-03-09 08:43 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi konverterade förra Äret och det Àr det bÀsta vi gjort. Med elvÀrmen hade vi minimal vÀrme pÄ i de rum vi vistades sÀllan i, och det Àr inte speciellt trevligt faktiskt. Nu Àr det jÀmn och skön vÀrme i hela huset, för en brÄkdel av kostnaden.

Robin (ej verifierad) 2012-03-09 11:57 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi har ett hus pÄ 500 kvm som behöver genomgÄng av mycket gammalt vattenburet system och ny vÀrmekÀlla. Har inte lyckats hitta nÄgon prisvÀrd firma Ànnu men denna firma verkar hÄlla en bra nivÄ, gÄr det att fÄ reda pÄ vilken det Àr?

Lennart (ej verifierad) 2012-03-09 12:19 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag konverterade förra Äret och jag Ängrar det definitivt inte.

En radiator under varje fönster kan ju vara en utgÄngspunkt. Men ofta vill du ju efter konverteringen övergÄ till en vÀrmepumpslösning och dÄ Àr det viktigt att du kan vÀrma rummen med sÄ lÄg framledningstemperatur som möjligt. Detta kan leda till att det kan krÀvas fler radiatorer Àn det finns fönster.

Jag tog hjÀlp av en VVS konsult för berÀkning av radiatorstorlekarna, men gjorde installationsjobbet sjÀlv.

Inte alls sÄ svÄrt som man skulle kunna tÀnka. Jag tror att man tar mer tid pÄ sig att hitta snygga lösningar pÄ rördragning om man sjÀlv gör jobbet. SjÀlv ville jag inte ha nÄgon synlig rördragning.

Anna (ej verifierad) 2012-03-09 17:47 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag kan definitivt rekommendera att konvertera, dock sÄ skulle jag aldrig anvÀnda mig av firman i artikeln. Jag jobbar i yrket sjÀlv och kan sÀga att rördragningen inte Àr snygg. Skulle vÀnda mig till flera VVS/VÀrmepumpsföretag och ta in offert pÄ bÄde konvertering och vÀrmepump. FrÄga ut yrkesmÀnnen hur de skulle genomföra rördragningar osv för att sedan vÀlja den bÀsta lösningen och helheten. Med facit pÄ hand sÄ finns det otroligt olika nivÄ pÄ rörmokare och deras erfarenhet/kunskap sÄ vÀlj noga!! Lycka till

mats (ej verifierad) 2012-03-09 19:41 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

varför fjÀrrvÀrme...hmm..dÄ sitter man ju fast med det sen....

Sune (ej verifierad) 2012-03-11 19:35 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Man sitter vÀl fast lika mycket oavsett vad för uppvÀrmning man skaffar?

Peo Norman (ej verifierad) 2012-03-11 20:12 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Ingen vidare rördragning hĂ„ller jag verkligen med om. Kan varmt rekomendera RÖRTEC Sweden. Mycket bra och snygga installationer kanske tom i överkant, dessutom prisvĂ€rda

Robin (ej verifierad) 2012-03-11 22:06 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Anna: vad hade du rekommenderat till ett hus i den storleken? LÄg temp som vid vÀrmepump i ett gammalt hus med mycket dÄlig isolering, blir det massor element? Kanske pellets kan ge högre tempmoch mindre elemt ytor? Naturligtvis svÄrt utan att se kÄken men generellt? Ska kolla med nÄgra olika firmor, kul bara att ha en icke vinst Äsikt innan

Marlen Eskilsson admin 2012-03-13 12:42 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

De installerade 18 radiatorer, har lagt till information om det i artikeln nu.

Yxis (ej verifierad) 2012-03-13 18:26 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Iofs en bra artikel, men det verkar lite fÄnigt att hÀvda att det inte funkar bra att byta pÄ vintern.

Antingen kan man provisoriskt montera de gamla elelementen pÄ nÄn slags fötter (tvÄ fötter gjorda av tre brÀdstumpar vardera t.ex.) eller sÄ kan man köpa ett par "byggflÀktar" eller portabla vÀrmeelement.
Tre sÄnahÀr kostar en dryg femhundring och ger tillsammans 6kW vÀrme och kan nog rÀknas som bra-att-ha-prylar efterÄt:http://www.jula.se/byggflakt-650-1300-2000-w-411035

Om man behöver mer Àn 6kW vÀrme sÄ kan det vÀl vara lÀge att byta vÀrmesystem pÄ halva huset i taget (genom att med stoppkranar avsluta första halvan i mitten)...

Patrik (ej verifierad) 2012-03-14 22:44 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Bilden pĂ„ den monterade radiatorn och kunden, vad har hĂ€nt dĂ€r egentligen? Är den provisoriskt inkopplad eller varför gĂ„r ett krokigt, tjock rör sĂ„ lĂ„ngt upp pĂ„ vĂ€ggen?

Pontus (ej verifierad) 2012-03-17 07:49 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Har gavelradhus pÄ 180 kvm (3 vÄn) med direktverkande el och en luft/luft-vÀrmepump pÄ mellanplan. Elfbr 14500 kWh. FÄr svÄrt att rÀkna hem en konvertering. Pratade med Comfort för nÄgot Är sedan och fick priset 300.000 inkl bergvÀrme. Men komforten skulle vara trevlig.

Matti (ej verifierad) 2012-03-17 08:07 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej, kul det hÀr med konvertering... gjorde det (firma) i vÄrt hus 2009, borrade Àven för bergvÀrme. Otrolig förbÀttring av komfort och inte sÄ vÀrst dyrt: 175' (14 eller 15 radiatorer) inklusive diverse extra jobb i dusch o badrum. Sen var det bÄde ROT och konverteringsbidrag.
Ett hum om vad jag behövde hittade jag hÀr:http://www.rinkabyror.se/sida/hjalp/...ring-radiator/
Och bildade mig pÄ sÄ sÀtt en bild pÄ materialkostnad, sen var det bara att skriva en offertförfrÄgan och maila ut den till ett antal firmor, vÀnta pÄ svar, de mest seriösa svaren kom frÄn de som var ute och tittade innan de kom med svar. Kolla upp referenser, det brukar de ha pÄ sina hemsidor om de har det, annars fÄr ni höra dig för.

spaceb0t (ej verifierad) 2012-03-17 11:05 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Villen typ av fjÀrrvÀrme Àr det i artikeln - dvs vem Àger centralen och Àr det fjÀrrvÀrme 1, 2, 3, eller 4?

Är accesspriset 50tkr för att dra fram ledningarna kan ju det handla om uppemot 80 öre/kWh vilket inte Ă€r sĂ„vĂ€rst konkurrenskraftigt mot exvis vĂ€rmepump, pellets?

dr.l (ej verifierad) 2012-03-17 14:01 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Skriv din kommentar hÀrÀr oxÄ yrkesman inom vvs, o den dÀr rördragningen gör att man skÀms...

Macke (ej verifierad) 2012-03-18 13:36 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

GÄr det överhuvudtaget att rÀkna hem vattenburet i ett friditdshus? Har ett 70 kvm + hel kÀllare och vind som jag planerar att inreda.Idag finns ingen vÀrme, och jag funderar pÄ om det lönar sig mest med vattenburet eller luft/luft pump...

P (ej verifierad) 2012-07-10 08:33 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

HĂ„ller med drI ingen snygg installation, vore kul och se hur resten ser ut?

JeppeRöris (ej verifierad) 2013-02-02 21:23 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Koppar hylsa i vÀggenomföringen pÄ bilden.
Legerings problem. koppar och eloxerat ska nog inte blandas!
att föredra Àr att anvÀnda samma typ av material för vÀgg genomföring.

JeppeRöris (ej verifierad) 2013-02-02 21:23 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Koppar hylsa i vÀggenomföringen pÄ bilden.
Legerings problem. koppar och eloxerat ska nog inte blandas!
att föredra Àr att anvÀnda samma typ av material för vÀgg genomföring.

Bengt S (ej verifierad) 2013-03-12 13:16 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej Jeppe. Jag Àr intresserad av sjÀlcirkulerande vattenburen vÀrme. För ett halvÄr sedan följde jag en diskussion mellan glada amatörer och gamla rörisar men har tappat bort sidan. KÀnner Du till detta Forum ??
Bengt

Direktelen (ej verifierad) 2013-10-09 22:03 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Att investera 200 000kr ofta med lÄn (med alla kostnader som tillkommer) lÄter ju inte helt som en kanonidé. LuftvÀrmepump och modernare el-element sÄ antar jag att kostnaden hamnat pÄ runt 30 000kr i investering och nÀstan liknande sparresultat hade kunna uppnÄts?

gĂ€st (ej verifierad) 2014-11-05 10:49 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Äger et stort hus (egen stor lght + tvĂ„ uthyrning). Funderar pĂ„ att installera vattenburen vĂ€rme, men det finns inte fjĂ€rrvĂ€rme hĂ€r och önskar inte i första hand att borra till grundvĂ€rme.

FrÄgan Àr: GÄr det att installera vattenmantlad spis i alla 3 lÀgenheterna som vÀrmer till ett o samma system?