Radiotjänst kräver nu datorägare på tv-avgift

Uppdaterad 14 oktober 2014 14:52 · Publicerad 27 februari 2013 12:49 · postad i El & Teknik · taggad med Tv

Radiotjänst börjar nu kräva tv-avgift för datorer och surfplattor.

Nu har Radiotjänst påbörjat jakten på dator- och surfplatteägare för att kräva in tv-avgift. Det är Computer Sweden som kan avslöja detta genom att de fått ett mejl från en person som blivit kontaktad av Radiotjänst och fått frågan om hon äger en dator eller surfplatta, och fått förklarat för sig att hon i så fall måste betala tv-avgift.

Radiotjänst, som tidigare dementerat att så skulle vara fallet, säger nu att de försiktigt börjat kontakta folk. Computer Sweden skriver också att lagen om tv-avgift sedan 2007 är teknikneutral vilket gör detta möjligt. 

Elina Blom Westergren
elina@byggahus.se
Eftertänksam Liberal. (ej verifierad) 2013-02-27 14:37 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Den som vill se TV från SRT bör köpa tjänsten via en app. Vi som inte vill se SRTs TV i datorn skall inte tvingas till det. Jag ser detta som rena maffia metoder från Radiotjänst sida.

GlaDiac (ej verifierad) 2013-02-27 15:18 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Intressant att veta är att detta även gäller smarta mobiler aka smartphones.

"I juridisk mening är därför även s.k. smarta mobiltelefoner, som har möjlighet att ta emot tv-utsändningar via internet avgiftspliktiga. Det innebär att om du inte har någon annan tv-mottagare än en smart mobiltelefon i hushållet är du skyldig att anmäla innehav till Radiotjänst. Vi bedömer dock att detta berör ytterst få hushåll och därför avstår vi att explicit efterfråga smarta mobiltelefoner i samtal med presumtiva kunder."

http://www.radiotjanst.se/Avgiften/Lagar-och-regler/Avgiftsplikt-for-t-e...

Johan (ej verifierad) 2013-02-27 16:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag kommer aldrig betala för den dyngan dom sänder. Tv 4 har ju dessutom dom längsta reklam pauserna så dom borde ju deffinitivt inte få ta del av intäkterna via avgiften. P1, P2, P3 feminist radio, P4 sänder heller inget som intresserar mig. Låt folk få beställa och betala för dom kanaler man vill ta del av.

micke (ej verifierad) 2013-02-27 17:46 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Johan, oavsett hur långa reklampauser tv4 har så är de inte del av SVT och får därmed inga licenspengar. TV4 och andra konkurrenter till SVT/SR måste däremot betala avgift till staten för att få sända vilket inte SVT/SR behöver göra (koncessionsavgift)

Gäst (ej verifierad) 2013-02-27 18:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Så otroligt patetiskt. Utvidgar kraven för att kunna kräva betalt från fler.
Allt för att ingen ska uteslutas.
Känns så otroligt föråldrat att tvinga folk till att betala detta.
Varför inte hänga med i utvecklingen?
Om svt börjar koda sina kanaler och tar betalt, precis som alla andra tv kanaler gör.
Vill jag t.ex se Discovery så får jag vackert betala för det, men svt är jag piskad att betala oavsett om jag vill se det elller inte, hur tänker dem?
Kan förstå att dem tvingade till en avgift förr i tiden när folk som hade köpt en TV, köpte denna just för att kolla på svt, då fanns det ju inga andra alternativ.
Men idag så köper man knappast en surfplatta för svtplays skull - och dem som verkligen gör det, kan säkert tänka sig att betala en avgift för att se det.

kameo (ej verifierad) 2013-02-27 19:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

@Johan Hehe......TV4 får som sagt inga pengar av licensavgiften, därför dom kör reklam ju, hur tänkte du där? Iofs är du inte den enda som trodde detta, förstår inte var folk har fått denna uppfattning ifrån?

Carl Adam (ej verifierad) 2013-02-27 19:33 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

En dator ut nätverkskort är mao licensfri eftersom den inte är avsedd att kolla på tv med.

Mats (ej verifierad) 2013-02-27 21:03 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Du kan ju stoppa in en 3G sticka eller så så jag tror itne de kommer att nöja sig med det.
De godtar ju inte intyg från ISP om att du inte kan se tv

Åsa (ej verifierad) 2013-02-27 21:24 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Regionspärrar de SVTPlay då?
Eller ska de kräva TV-avgift worldwide?

Galet!

Danne (ej verifierad) 2013-02-27 22:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Verkar som SVTs studieresa till Nordkorea ändå gav några goda idéer.

Gäst (ej verifierad) 2013-02-28 07:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Helt otroligt. Ta betalt för den hypotetiska möjligheten att ta del av något, som man inte ens kanske är medveten om att man kan ta emot ...

Kan cykelhandlaren skicka en räkning till alla som äger en cykel bara han sätter ut ett tryckluftsuttag som vem som helst kan pumpa sin cykel med?

Jag ska fan starta en restaurang, så ska jag ställa fram en tallrik på ett bord i utomhusserveringen varje lunch, fritt för vem som helst att äta av.
Sen ska jag skicka en räkning till chefen för radiotjänst varje dag på mat - som hade möjlighet att äta av om han ville!

Daniel (ej verifierad) 2013-02-28 07:47 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Undra hur man ska förklara för chefen att han måste betala min TV-avgift? Är ju i behov av en "smartphone" i mitt arbete......

Letni (ej verifierad) 2013-02-28 12:41 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har möjligheten att se på svt kanaler via min dator och surfplatta,
Och är då piskad attbetala.
Okej får väl göra det.

Men vänta, jag bor ihop med min sambo och har möjlighet att skaffa barn, är då staten piskade att betala ut barnbidrag?
Det borde dem ju vara?

Gäst (ej verifierad) 2013-03-01 20:49 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Eller så kan man väl sätta alla män i fängelse för våldtäkt, inte för att många begår brottet, eller ens funderar på det, men vi har ju utrustningen..

Leon (ej verifierad) 2013-03-03 02:56 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Personligen så tycker jag inte att dem ska få kräva 1 krona för Svt1 och Svt2 eller någon annan kanal. Då dem visar program som där du blir informerad på ett klart sätt. "Detta programmet är sponsrat av" kort sagt detta är betald reklam som inte går tillbaka till reducerad kostnad för oss. Där av har dem inte hållit detta kontrakt som blev gjort med staten.

C (ej verifierad) 2013-03-03 10:28 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

De börjar alltså streama ut programmen i realtid, utan att det finns någon efterfrågan och utan att använda de existerande tekniska möjligheterna att inskränka tillgången till endast avgiftsbetalande.
Det finns en möjlighet att spärra sin dator/surfplatta etc för att se på utsändningarna men den möjligheten kommer endast ges företag.

Dvs, de tar bort alla rimliga möjligheter att lagligt välja bort SVT, men låtsas fortfarande att det är valfritt och behåller kontrollapparaten Radiotjänst.

Sluta låtsas att det är valfritt, ta ut den på skatten och gör något roligare för pengarna man sparar på att lägga ner Radiotjänst.

C (ej verifierad) 2013-03-03 10:28 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

De börjar alltså streama ut programmen i realtid, utan att det finns någon efterfrågan och utan att använda de existerande tekniska möjligheterna att inskränka tillgången till endast avgiftsbetalande.
Det finns en möjlighet att spärra sin dator/surfplatta etc för att se på utsändningarna men den möjligheten kommer endast ges företag.

Dvs, de tar bort alla rimliga möjligheter att lagligt välja bort SVT, men låtsas fortfarande att det är valfritt och behåller kontrollapparaten Radiotjänst.

Sluta låtsas att det är valfritt, ta ut den på skatten och gör något roligare för pengarna man sparar på att lägga ner Radiotjänst.

Gammelvargen (ej verifierad) 2013-03-03 15:46 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Du betalar TV licensen för kanalväljaren om jag minns rätt. Så din bredbandsanslutning bör rimligen betraktas som en variant av en kanalväljare. Och som du därmed skall betala TV-licens för.

b8q (ej verifierad) 2013-03-04 13:29 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Nån som vet hur det är tänkt med avgiften för smartphones? Kan t.ex. familjen ha hur många smartphones som helst men bara betala en licens? Så är det ju med TV-apparater.

Lostmoose (ej verifierad) 2013-03-04 16:38 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hur är det för mig som endast har möjlighet till svindålig 3G-uppkoppling här hemma?
Jag måste väl ändå ha möjlighet att streama skiten för att bli tvungen att betala för det?
...Hoppas jag i alla fall

Tamtadam (ej verifierad) 2013-03-06 11:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Ok. Neeeext!

TV hatare (ej verifierad) 2013-03-06 23:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Radio tjänst går fram för hårt tycker Hamilton.Hon är ju husfrun och radiotjänst drängen.Vad det handlar om är att SVT,UR, och SR vill ha mer pengar.Pengar till varje pris även av dem som inte utnyttjar deras tjänster.Det blir färre lyssnare när ångradion lägger ner,alltså färre lyssnare och borde få mindre pengar.På Internet finns 1000-tals radiostationer att upptäcka.På Internet finns 1000-tals gratis TV stationer att upptäcka.Den yngre generationen och många andra väljer bort TV.Alltså borde man räkna med minskat tittande/lyssnande och mindre anslag behövs i framtiden.De förstår ju inte hur den yngre generationen konsumerar media och därför vill man kriminalisera dem.Om de är snälla i framtiden kan de låta dem ha något fördummande nöjesprogram,aktuellt,lite sport, och annat av 50-tals modell om det finns en marknad för det.TV är helt ute inse det.

HE (ej verifierad) 2013-03-17 17:36 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

I andra sammanhang kallas det negativ avtalsbindning och är olagligt, dvs att man fakturerar för något som inte beställts. Detta gäller tydligen inte Radiotjänst.

Dag (ej verifierad) 2013-06-25 17:55 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Fullständigt galet. Stackars turister som kommer hit och ingen svenska förstår. De måste väl lösa licens vid gränsen för sina iphoner. Samma elände för mängd andra boende i sverige som intet fattar av vad som sägs på tv. Det är så urbota dumt så jag orkar inte mer. Önskar det blev ett licensuppror och anmälan till EU domstol. Jag betalar licens men är lik förbaskat upprörd!

Dudelidej (ej verifierad) 2013-06-28 09:33 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det känns enormt orättvist att behöva betala tv-licens när man inte har en tv. Jo jag har dator som synes och smartphone, men enligt vad jag förstår har jag inte tillgång till hela svt´s utbud pga det, varför betalar jag då fullt pris för något som jag inte får levererat fullt ut? F.ö., skumt att Radiotjänst ringer upp folk för att "kolla". Borde inte polisen också göra det isf? - Är det säkert att du inte har en hembränningsapparat nånstans? Eller skattemyndigheten. - Vi vill bara påminna dig att du måste betala skatt på alla inkomster, har du inkomster du inte redovisat i deklarationen? Eller TFF. - Du kanske har en bil som är oförsäkrad? Osv. Det skulle betraktas som kränkande, vilket det också är. Men Radiotjänst ringer och snokar om tekniska detaljer och kan vara riktigt otrevliga dessutom. - Jag hör ju att du har tv´n på, du är skyldig att betala licens, annars... Tv´n kanske var en radio, eller en pratglad papegoja.
Och stackars alla utländska studenter som kommer till Sverige! - Och dessutom har du skyldighet att betala Radiotjänst 2076 kr/år för du har en surfplatta. Gäller det här turister också? Hela konceptet har spårat ur och är skämmigt för Sverige. Har inte beslutsfattarna vare sig hjärna eller hjärta längre?

Dudelidej (ej verifierad) 2013-06-28 09:52 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag hoppas det finns några mejladresser till Radiotjänst att få tag på, helst till ledningen. Då kunde man säga allt man tycker direkt till dem istället för att sitta här och knyta näven i fickan. Tänk er 1000 mejl per dag som landar hos Radiotjänst i Kiruna. Kanske skulle de vakna då.

Dudelidej (ej verifierad) 2013-07-19 20:54 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Men det är ju så att ingen bryr sig egentligen, allt snack om det här betyder tydligtvis ingenting annat än att behöva ösa av sig på något forum, vi kanske vill ha det som vi har det. Det blir ingen förändring för vem bryr sig..................
.................................................. ..................................... Just pay with a smile on your face.

Dudelidej (ej verifierad) 2013-07-26 22:10 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vilken meningslös sida det här är.