Byggahus.se

Mögel och fel på nyköpt hus

Besvarad 15 jan 2024 av Bananskalare
Hej!

Vi är ett par i 30-årsåldern som den 20de december fick tillträde till vårt hus i Rydebäck utanför Helsingborg. Det är ett enplanshus i länga och vi har huset vid gaveln. Det är ett hus på platta och enligt besiktningen fanns där problem på förrådet men annars var "det ett friskt hus".

Nu har vi hittat "fluffigt" grått mögel bakom en stor kroppssegel dem lämnat kvar i en walk in closet. Där är även svarta prickar i taket ovanför duschen trots att det nyss varit flyttstäd. Vi hittar även silverfiskar i olika storlekar i nästan varje rum, även i kökslådor. Eluttagen i många rum fungerar inte och den ser nästan ut att vara dragen fel eller att dem gjort det själva. I några rum är det även satt ett nytt innertak, som vi hoppas inte är för att dölja fuktskador men vi börjar nu oroa oss för det. Här är en lukt som vi inte lagt märke till tidigare som är starkare i vissa rum närmare väggar. Det finns även mögel under en del plankor utvändigt som man bara målat över med ny färg. Vi undrar om vi har rätt till att häva köpet av denna fastighet eller om grunderna är för få. Vi ska kontakta mäklarsamfundet imorgon. Vi ska även ringa besiktningsmannen som utfört besiktningen på huset. Samt göra en ny besiktning / undersökning och göra mätningar på fler ställen i huset. Ursäkta rörigt inlägg!

Anledningen till att vi frågar är för att vi är oroliga då vi har en 1,5 åring i huset som vi inte vill ska utsättas för någon form av farligt mögel. Jag har även astma själv och är kroniskt sjuk, så ett friskt välmående hus känns viktigt för oss. Vi känner inte att besiktningen var i närheten av rätt beskrivning och vi önskar såklart att vi gjort en egen besiktning också.

Hur kan vi gå tillväga? Har vi en grund för att undersöka detta närmare för att eventuellt häva köpet eller få rätt till någon ersättning för att täcka kostnaderna för att åtgärda problemen? Är det endast vår egen undersökningsplikt? Vi har en försäkring på huset som vi ska se om vi kan få stöd från ekonomiskt. Vi känner oss både lurade och dumma som köpt detta huset, vi blev förblindad av ett så vackert läge nära havet.

Vi tar tacksamt emot alla tips eller råd.

Mvh Henrietta med familj
 

Svar

Du missade en väldigt viktig detalj.
Hade man hittat felen vid en besiktning?

Silverfiskar är inget fel. Jag har massa silverfiskar hemma
 

Kommentarer

Stefan1972 ·
Mycket av "felen" låter som något man själv kunnat se även innan köp? Eller köptes det osett och man litade blint på en besiktning?
 
Liljeros ·
Innan ni kan reklamera köpet så måste ni klargöra vad ni vill reklamera, finns utfästelser eller garantier från säljare att dom brister som uppmärksammats inte skulle förekomma? Har ni inte själva besiktat huset innan köp så har ni rejäl uppförsbacke
 
Örnie69 ·
Vid köp har man omfattande skyldighet att själv undersöka huset. Har huset varit kallt tiden mellan kontrakt och övertag? Har ni kollat ventilationen i huset när ni köpte? Mögel kan alla få om värmen eller ventilationen snålas med… Byter man till täta fönster kan man lätt slå ut ett gammalt hus ventilation..,
De saker du nämner verkar vara saker man själv kan kolla innan köp. Besiktningsmännen slarvar ofta och tittar ofta inte så noga. De bara upplyser om riskkonstruktioner mest och nämner petitesser dom de ser. ..
 
Appendix ·
Precis som sagt.

Allt om inte det mesta av det ni nämt skulle upptäckts med en noga genomgång. Har ni gjort en egen besiktning

Man ska även tänka på följande. Det är väldigt sällan lönsamt att driva saker man kunde upptäckt själv i rätten för att häva ett köp.

En vän köpte en fastighet som använts för schaktmassor av giftigt avfall.
I allla sidor som fanns med i samband med köpet fanns EN mening
"Vid schaktning skall försiktighet iaktas på fastigheten"

De var i kontakt med en av sveriges främsta advokater på fastighetsrätt och han ansåg att enbart den meningen sänkte chanserna att vinna en process till minimal nivå då den medförde en utökad undersökningsplikt. Dvs fråga säljaren "vad menar ni"

Fukt, mögel och lukt är vanliga i hus. Så det bör man undersöka själv. El ingår nästan aldrig i en besiktning och den måste man kontrollera själva.

Dvs. Husköp är ett helvete. Men problemet är inte husköpet. Problemet är att vi gör vårs livs största affär på känslan och inte läser på bättre samt genomför egna besiktningar.
(Jag hade exv ett eget besiktningsprotokoll med 40 punkter att kolla på varje fastighet jag var intressent på... )
 
Appendix ·
SÄLJARENS besiktning är i stort sett värdelös för dig som köpare. Speciellt om Anticimex genomfört den.

Dessutom lär det finnas ett appendix med alla "riskkonstruktioner" som fastigheten har. Vilket gör att man själv bör undersöka dessa.
 
Ulltand ·
Spontant behöver det inte vara allt för komplicerat att rätta till. Se till ventilationen fungerar och ha inte för kallt inne till att börja med.

Är ni oroliga för emissioner så låt göra ett MVOC prov på luften. Man kan också ställa ut några bättre luftrenare med aktivt kol så tar de hand om en stor del av eventuella föroreningar i luften.
 

De senast besvarade frågorna

Grannens soptunna skadade vår bil, vad kan vi kräva?

28 feb 2024
Hej, Jag råkade ut för en tråkig incident för ett tag sedan. Under en av stormarna nu i januari blåste grannans soptunna in i min bil. Skadorna blev såpass omfattande att framskärmen ska bytas...

Har takfirman rätt att kräva pengar för "konsultation"?

14 feb 2024
Jag har varit i kontakt med ett företag ett par gånger som jag funderade på att anlita för att lägga om taket. De kom till vårt hus 2-3 gånger för att titta på det och gav förslag på hur det...

Köpt hus med mögel i badrummet

31 jan 2024
Hejsan, Har en fråga om vad man som säljare kan göra om man har köpt ett hus där badrummet upptäcks att vara helt mögelskadat . Men uppvisas och inga symtom på besiktningen och husvisningen. Huset...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.