Köpt hus med läckande avlopp - dolt fel?

Besvarad 13 maj 2024 av Claes Blåe
Hej
Jag har köpt mitt första hus. Det blev en tråkig historia redan från början med en budgivare utan lånelöfte och en mäklare som myglar och ljuger.

Nu till problemet.
Fastigheten har ett gammalt bdt system med septitank och markbäddar/infiltration.
Nu visar det sig att tanken fylls på trots att vi inte spolat på flera dagar. Det läcker helt enkelt in någonstans. Jag har kollat alla rör jag kan komma åt och hittar inga fel.
Jag har nu fått tömma tanken 4 gånger på fem månader. Nu senast blev det en paniktömning (2700kr) vanlig tömning kostar 1800kr.
Mina kollegor på jobbet tömmer liknande system på samma storlek 2/3 gånger om året.
Det här blir ju galet dyrt och mkt svårt att leva med.
Jag anser att det är ett dolt fel men jag vill ha ett utlåtande från ett proffs innan jag börjar dra i den här tråden.
Tacksam för svar.
Mvh Nick
 

Svar

Din fråga gäller septitank, markbädd och infiltration.

Det var ingen rolig inledning av fastighetsköpet. Avloppsanläggningen verkar ju inte fungera som den ska, tydligen. En BDT-anläggning skall ju hantera Bad- Disk- och Tvättvatten, som bekant. En sådan anläggning sägs, om den är korrekt utförd, ha en livslängd om ca 25 år. Du skriver själv att anläggningen är gammal. Eftersom en anläggning inte håller hur länge som helst kan den rent av vara uttjänt. Om den är så gammal som du säger kunde felet (eller risk för fel) i så fall vara en förväntad omständighet vid köpet. Ett dolt fel är, som många gånger sagts, inte förväntat eller upptäckbart vid köpet.

För att nå närmare insikt i vad felet är borde en expert granska anläggningen för att se vad som finns att göra. Jag kan inte utifrån din fråga utläsa om det skulle vara något restvärde kvar i anläggningen, men att bygga en ny kan bli dyrt. Eftersom du själv skriver att anläggningen är gammal bedömer jag att det efter gängse åldersavdrag troligen inte finns några egentliga belopp kvar att driva mot säljaren. I så fall behöver vi inte fördjupa oss närmare i om felet är att anse som dolt eller inte. Utifrån din fråga kan jag inte uttala mig närmare än så.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

Kommentarer

AG A ·
Orsaken till att man satt BDT och septiktank, beror sannolikt på att tvåkammarbrunnen blivit utdömd. Istället för att anlägga nytt avlopp har man snålat, och alltså kopplat bort toaletterna från avloppet, och kopplat det till en septiktank. Med andra ord är den tekniska livslängden förbi på tvåkammarbrunnen. Men, septiktanken "kan" faktiskt vara nyare. Dock vet jag inte hur lång livslängden på en septiktank anses vara. Men, börja med att kolla hur gammal septiktanken är, samt vad felet verkligen beror på.
Det ska dock sägas att tvåkammarbrunnar inte varit tillåtet på väldigt många år. Därför är det inte omöjligt att även septiktanken är gammal.
 
Erik_X ·
Normala Avloppsrör är tata för vatten innifrån och ut med en v tätning denna tätar inte från vatten utifrån och in. är grundvattnet över rören tränger det in i denna typen av rör. Det kan alltå bero på ett ovanligt högt grundvatten eller dålig dränering.
 
Maledictus ·
Om fastigheten är belägen nära vattendrag så kan kommunen ha ställt krav på en sluten tank så det behöver inte bero på att man "snålat". En relativt vanligt problem kan också vara att en eller flera toalettstolar läcker lite. Då fylls tanken av vattnet därifrån. Sitter det en ventil vid toalettstolen så kan man stänga av den mellan besöken så märker man ifall det är ett problem.
 
seniorkonsult ·
Du skriver inte om det är endast septiktanken som tömts. En septiktank kan ju hålla hur länge som helst. Om den är tät. Den töms ju regelbundet. Enl min uppfattning föreligger fel. T ex risk för ytvatten enl nedan.
Ett vanligt fel på tankar, t ex för slambrunnar (2-3-kammar samt slamavskiljare).brukar vara att locket, översta ringen, ligger för lågt så ytvatten rinner in. Kolla detta ev riskproblem först.
 
Johan Lindell ·
Ingen toalett som står och rinner hela tiden?
 
wildeside
wildeside ·
Ta dit någon sakkunnig som kan bedöma anläggningens skick och ge åtgärds förslag.
 
xxargs ·
Har du kikat under locket på 2-kammarbrunnen för BDT-vattnet - är den överfull och inga utlopp ur brunnen är synliga mot infiltreringen så sätter jag pengen på att det är markvatten som tränger in i septitanken via avloppsrörens skarvar. - är det V-fog i dessa (typisk vanliga avloppsrör i plast) så är de enkeltriktat täta och markvatten ganska lätt kan pressas in i avloppsrören.

har du grävd brunn för dricksvatten eller borrat och med foderröravslut en bit under markytan så skulle jag kolla i dessa att inte ytvatten rinner ned i dessa...

Allt detta jag skriver om behöver inte ha varit ett problem tidigare för föregående ägaren - men denna vinter har nedebördsmängderna varit stora på sina håll och på låglänt mark och 'sjöbotten' utan dagvattenavlopp eller annan dränering så har vattnet ingen plats att ta vägen och marken fylls ända upp med vatten.
 
Kaian86 ·
Hos mig byggt -67. Så är husets dräneringsrör kopplade till brunnen (3-kammar brunn) med oklarhet om de finns infiltration eller om de rinner till ett dike. De rinner alltså mkt vatten till brunnen.

Så kolla så inte ditt är kopplat på samma vis. Jag bor högt så har inga problem dock :)
 
xxargs ·
idag är man väldigt noga med att _inte_ koppla dagvatten och grund-dränering till spillvatten-avloppet (svartvattnet) av just anledningen att inte överlasta reningsverken och lika väl en 3-kammarbrunn/minireningsverk.

---

@Kaian86

Förhoppningsvis har 3-kammarbrunnen en infiltrering - inte ens vatten från minireningsverk kan släppas direkt ut i en dike utan efterpolering (ofta i form av stenkista) där vattnets fördröjs minst 3 dygn innan det når 'ljuset' i diket och därmed kan drickas av djur.

3-4 dagar vid verkets maxkapacitet räknar man räcker för att avdöda det mesta av de olika tarmbakterierna ur minireningsverket - hos mig så passerar dessutom avloppet (som är mer eller mindre dricksvattenklar) en UV-lampa innan det går in i stenkistan.

---

Tillbaka till TS så är vatten och avlopp något som en husägare alltid förr eller senare måste ta tag i och kan innebära ganska stora kostnader, om man inte har kommunal vatten och avlopp - och det är alltid lika ovälkommet när endera vattnet inte längre fungerar eller det blir problem och kanske stopp/översvämning i avloppet, eller att kommunens inspektörer när de gör sina områdes-rundor ofta av goda skäl underkänner avloppsanläggningar som ingen har brytt sig om på +30 år.
 
Redigerat:
seniorkonsult ·
Fattar som det är en sluten septiktank problemet gäller. Senare monterad och då utan dräneringsröransluyning.
 
Einh ·
Surt, men är anläggningen gammal så lär det inte gå att få det till ett dolt fel
 
xxargs ·
Och hade det varit en normalt vinternederbördsnivå av snö/regn så hade detta förmodligen inte varit ett problem och ingen märkt av det.
 
Karldanaxel ·
En toa där spolventilen läcker bara liiite fyller snabbt en septitank
 
astrom55 ·
Jag förstår inte riktigt hur BDT och septitank hänger ihop. Jag är tre kubiks sluten septitank på ena sidan huset och ett BDT avlopp på andra sidan. Den slutna tanken töms när den börjar bli full, vilket brukar ta sju veckor heltidsanvändning. BDT avloppen består av en sedimenteringsbrunn och en infiltrationsbädd. Brunnen är alltid fylld med vatten (och sediment), när ytterligare vatten tillförs rinner överskottet ut i infiltrationsbädden.

Vad vill ha sagt är att BDT inte hänger ihop med septitanken. Jag undrar om det skett något missförstånd.
 
xxargs ·
Det som kan hänga ihop är om infiltreringen för BDT är så övermättad att vatten är stående mycket över normal nivå (tex. av vårflod/snösmältning som har mättat marken så att vattennivån ligger strax under jordytan) så kan det finnas en risk att vattnet i jorden som är kring avloppsröret till septitanken också bokstavligen 'ligger under vatten' jordporfyllnadsmässigt och med V-tätning som brukar vara vanligt vid användning med plastavloppsrör så är det inte täta för vattentryck utifrån jorden och in i röret och då kan fylla på septitanken på oönskat sätt.

Därför kan det vara lönt att titta i brunnen för BDT-reningen och se om vattnet där står osedvanligt högt mot normalt.

Men som också skrivet att även en väldigt liten läcka i spolmekanismen/spolklockan i toaletten och det droppar/rinner vatten mest hela tiden kan öka påfyllningstakten av septitanken väldigt mycket.
 

De senast besvarade frågorna

Vad förstås med fullvärdesförsäkring

30 maj 2024
Hej Det är så att vi nyligen har sålt vårt hus med Fastighetsbyråns mäklare, och enligt köpekontraktet så står det: "Säljaren garanterar att fastigheten fram till tillträdesdagen är...

Huset har högre radonvärden än visat på mätning

10 apr 2024
Hej, Vi har köpt ett hus som på en mätning visade 250 bq/m3. Efter vi flyttade in har vi mätt i flera rum och värdet visar betydligt högre. Nära 600 bq/m3 i ett rum. Ingen fasad, fönster eller...

Sover advokater gott när de försvarar förbrytare?

26 mar 2024
Hur tänker man som advokat? Är det bara pengar som gäller eller tänker man på hur människor i allmänhet uppfattar vad som är rätt eller fel. Jag förstår att man som advokat ska ”försvara ” den...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.