Byggahus.se

Grannens björkträd fäller mängder av frön

Besvarad 16 okt 2023 av Claes Blåe
Hej!

Har en granne som har ett björkträd framför sitt hus i anslutning med mitt hus och den fäller massvis av björkfrön så att hela gatan är full av frön. Fröna blåser in hem till mig, hela vardagsrum, sovrum, uterum fylls av frön så fort vi öppnar fönster för att vädra.
Detta är väldigt jobbigt då den fäller olika mycket året runt och påverkar min hemmamiljö. Blir att man måste dammsuga å städa varje dag hemma…
Kan jag göra någonting åt detta?
 

Svar

Din fråga gäller grannens björkar som avger frön i stor mängd.

Ja, det finns lagregler som skulle kunna täcka ert fall. Om rättsförhållandet mellan grannar står skrivet i Jordabalkens (JB) 3:e kapitel. 1:a paragrafen föreskriver att en fastighetsägare inte får använda sin fastighet så att det stör andra. Du kan alltså skriva till grannen och på den grunden begära att han på något sätt åtgärdar tillgången på frön. Om grenarna tränger över din tomtgräns, och grannen inte följer anmaningarna om att åtgärda det, så har du viss rätt att ta bort de grenar som sticker ut över din mark, enlig JB 3:2.

Efter en närmare rättsutredning kan man, om inte grannen lyssnar, få talan om skadestånd prövat i tingsrätten. Man bör i vart fall pröva andra lösningar först. Jag vet inte hur gamla björkarna är, men en duktig advokat på grannsidan skulle kunna argumentera kring ett påstående om att fröna sedan länge är en naturlig del av björkarnas levnad.

Förhoppningsvis går saken att lösa förhandlingsvägen, därför att missämja mellan grannar har en förmåga att kunna eskalera över tid.

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

Kommentarer

W
wildeside ·
Va! är det första april i dag?
Det va nog det mest korkade jag läst på länge.
Är överlycklig att jag inte har nån granne i närheten.
 
Klass0n ·
Ursäkta dryg kommentar men grannens träd är grannens.

Svaret på frågan borde således bli "flytta".
 
Hep ·
Jag tror att även en mindre "duktig" advokat skulle kunna argumentera för att fröna är en naturlig del av björkens beteende. Nästan så att jag skulle kunna få för mig att påstå det själv.
 
LoTiX ·
Asfaltera hela bostadsområdet så slipper du naturen!
 
etompau ·
Har själv många björkar i närheten, och visst, det blåser runt björkfrö som kan komma in genom fönster men dom sugs enkelt upp med dammsugaren imho.
Värre är då löven som kräver mer arbete och fyller hängrännorna.
Har aldrig tänkt på att Jordabalken skulle kunna används för att angripa problemet med björkfrö. Träd har sin naturliga process med blad och frö, det får man nog acceptera.

Inträngande grenar och rötter är en annan femma, ett ämne som är väl genomtuggat skulle jag säga.
 
ricebridge ·
Käre vänner 🤦‍♂️ Undra på att det blir världskrig.
 
Efva Nyberg ·
För att det öht ska kunna bli något av en klagan ska den vara av betydande olägenhet. Som jämförelse så har hovrätten slagit fast att mycket löv från flera träd som står vid tomtgräns inte är ägarens ansvar när de faller hos grannen. Det här ligger i ungefär samma nivå av olägenhet. Frön från en björk, som är resultat av normal sexuell förökning hos växter, släpps under några veckor på hösten och inte året runt som den klagande försöker påskina.
 
TypRätt ·
Jag är rätt säker på att det rättsliga utspelet skulle begränsas till två glada jurister/advokater på respektive sida salen går ut och äter gratis krogmiddag i glada vänners lag och skrattar åt fånigheten. Nej man vinner inget mål (utom middagsmål) mot pollinerande björkar. Vill frågeställaren bli av med björkarna föreslår jag istället, så som många gånger förut, att denne vandrar över med plånboken till grannen och frågar vad hen ska ha för björkarna samt hålla det trädfritt på ytan så länge de innehar fastigheten. Är budet godtagbart, gör upp detaljerna, skriv ner o var nöjda. Annars köp städhjälp eller flytta.
 
joppe joppe ·
Stålligaste jag har hört på länge....Du kommer garanterat att förlora i en rättegång....Skrattflagga hissad
 
Pajen121 ·
Viktigaste frågan är, vad säger grannen när du tar upp dina problem???
Vi hade precis samma problem som du, och tog upp det med min granne för en månad sen, idag var den 100-åriga björken nerkapad när jag kom hem från jobbet.
Svårare än så behöver det inte vara.
 
nilu ·
När man läser vissa kommentarer i den här tråden, och även i många andra trådar, så tänker man sig för innan man ställer en fråga på det här forumet. Risken att man blir påhoppad och förlöjligad är överhängande, som denna frågeställare blir, som nog anser sig ha ett stort problem med grannens träd.
 
nissebrun ·
Instämmer till fullo med nilu här ovan. 1: april, korkade, flytta, löjligaste, asfaltera mm. Säger mycket om de som väljer att svara på dessa sätt.
 
MagHam ·
Att man kan tycka att grannens hundar eller stora träd(rötter) i tomtgräns är störande kan jag absolut förstå.
Men lite flygande björkfrö får man stå ut med. Nånstans går liksom gränsen för vad man ska gnälla över.
 
stenolof ·
Finns den här situationen, känslorna och synpunkterna i verkligheten? Det så gott som kvittar vilken konfliktsituation mellan grannar som läggs in här så aktiveras mångas vilja att bidra med eget ”kunnande och erfarenheter”. Hela registret från handgripligheter till kaffebjudning spelas upp i råden. Plus att en del gärna vill blanda in ekonomi och erbjuda eller kräva pengar beroende på vilken sida man ställer sig på.
 
LoTiX ·
Syftet med ett forum är väl att bidra med eget kunnande och erfarenheter?
 
nissebrun ·
LoTix. ”Kunnande och erfarenheter” ?
 
LoTiX ·
Ja, det stenolof skrev.
 
Kvackatore ·
Tycker mig ana ett visst mått ironi i denna "experts" utlåtande.
 
pacman42 ·
Jag har skogen utanför och får också innbjörkfrön (och massvis med pollen). Jag borde få kapa ned alla träd då, eller?

Lösning, skaffa en robotdammsugare.
 
Kustvägen ·
Jag vädrar inte under pollensäsong. Tror inte att 30% av Sveriges befolkning som har pollen och astmaproblematik kräver att träd ska tas ned.
 

De senast besvarade frågorna

Grannens soptunna skadade vår bil, vad kan vi kräva?

28 feb 2024
Hej, Jag råkade ut för en tråkig incident för ett tag sedan. Under en av stormarna nu i januari blåste grannans soptunna in i min bil. Skadorna blev såpass omfattande att framskärmen ska bytas...

Har takfirman rätt att kräva pengar för "konsultation"?

14 feb 2024
Jag har varit i kontakt med ett företag ett par gånger som jag funderade på att anlita för att lägga om taket. De kom till vårt hus 2-3 gånger för att titta på det och gav förslag på hur det...

Köpt hus med mögel i badrummet

31 jan 2024
Hejsan, Har en fråga om vad man som säljare kan göra om man har köpt ett hus där badrummet upptäcks att vara helt mögelskadat . Men uppvisas och inga symtom på besiktningen och husvisningen. Huset...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.