Byggahus.se
Hej

Jag har precis bygget en stödmur och tänkte belysa den med LED belysning. Det är en ganska lång mur, så det kommer bli rätt många lampor.

Det är rätt svårt att hitta ett LED system som har en varm ton på lampan (inte så där kall som LEDar ofta är) och som är utbyggbart till så många lampor som jag vill ha. I alla fall om man inte vill lägga ut 10000:-

Jag har lyckats hitta en lampa som jag gillar som jag kan få för 125:-/st. Jag tänkte försöka kombinera den med transformator och kablar från ett utbyggbart system Luxform) (som inte har lampor som jag gillar).

Så till min fråga. Hur gör jag för att skarva kabeln från min "biliiga" lampa till den kabeltyp som det utbyggbara systemet har.

Dvs, hur skarvar man en kabel som ska ligga nergrävd. Räcker det med en krympslang? Vill att det ska hålla i många år. Det är risk att det kommer ligga helt nerdränkt i vatten.

Tacksam för hjälp.
 
Förmodligen räcker det med krympslang med lim invändigt. Nästa steg är att gjuta in skarven som vid djupvattenpumpar.
 
Varför skarva? Sätt ny kabel hela vägen så slipper du skarva. Krympslang med lim funkar säkert, men kan man undvika att ha en skarv under marken så gör man det.
 
Hej

Tack för svar.

Eftersom lamporna har en sladd som är "gjuten" fast i lampan, så måste jag skarva för att få den kabeltyp som det utbyggbara systemet använder.

Vad ska man ha för lim? eller är det krympslangen som har ett lim?
 
Krympslangen har lim innvändigt.
 
Jo, alltså krympslang med klister blir väldigt tätt. Man skarvar t.om. nedgrävd högspänningskabel på det sätt som du beskriver. Men samma sak gäller för dem, man skarvar inte under marken om man inte måste eftersom man får en potentiell felkälla som är besvärlig att felsöka.
 
Drar du långa sträckor 12V så kan de nog vara bra att gå upp någon area! Även om de ej är speciellt stora effekter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.