Byggahus.se
Det här med gängor och kopplingar på VVS-sidan verkar ju vara omgärdat av hemlighetsmakeri och mystik.

Hur vet man om en gänga är konisk eller ej? Om det bara står tex R15. Hur vet man om den gängan är konisk? När det gäller radiatorrör och kopplingar i stål så verkar ju hongängor vara cylindriska och hangängor koniska. Då blir det ju tätt när man drar åt. Men hur tätar man om man både utvändig och ingvändig gänga är cylindrisk. Tex om jag ska gå över från gängad stålrörskoppling(invändig cylindrisk gänga) till klämringskoppling för att fortsätta med kopparrör? Alla klämringskopplingar med r15-hane i ena änden jag hittat har ju en cylindrisk gänga.
 
Rickard.
Koniska är vanligast på gjutna rördelar medans raka är vanlig på mer moderna påhitt.
Inom VVS är ingen kombination tät utan gängtätning men alla kombinationer blir täta med rätt gängtätning.
 
  • Gilla
Nilstyko
  • Laddar…
Du behöver inte skilja på det som i nutid benämns Rxx eller Gxx det är samma sak och där de typiska koniska gängorna fanns förr i tex äldre värmeledningar var beteckningen här i SE KRxx. Så gå du bara på anslutningsnumret dimensionen efter R eller G så kan du täta med alla vanliga medel som lin och pasta, gängtejp, nyare typen gängsnöre osv.

Är du ovan vid lin passar gängsnöre (ex Loctite 55) bra det är ungefär lika förlåtande som lin och betydligt enklare och bättre än tejpen att få bra och även lite justerbart i efterhand.
 
Som sägs lin och tätpasta det enda som är bra, inget som gängtape
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.