Byggahus.se
Vi har en del trådar där det råder oklarhet i hur man säkerställer att man har alla tre faser intakta fram till den punkt man mäter i. Det handlar om hur man mäter för att utesluta inverkan (bakmatning) från en ansluten trefasbelastning, t.ex en motor. Man vill veta ifall det är avbrott i en fas. Det sägs att man kan mäta "full spänning" med en fas bruten pga bakmatning från motorn, och att man då måste koppla bort motorn helt för att kunna mäta säkert.

För att få lite klarhet i denna fråga är en simulering på plats :). Den går att köra via denna länk. Det är en väldigt lång länk, men fungerar i alla fall i chrome.

Elektrisk kretsschema med trefasströmkälla, mätinstrument och motor, inklusive oscilloskopvågformer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Kretsen ser lite tråkig ut, det finns dåligt med möjligheter till att göra den snyggare.
Motorn är till höger. I mitten har mätinstrumentet symboliserats med sex st resistorer inkopplade mellan faser och mot jord.
Strömbrytare i kretsen går att klicka på för att studera hur spänningarna förändras.
Spänningen anges i graferna under. Obs att grafernas skalning kan se lite konstig ut och vara olik mot de andra.
Resistansen i motorns lindningar går att justera med reglagen till höger. Då kan man studera hur spänningarna påverkas vid kortslutning och avbrott i en lindning.

Utmaningen nu är om någon kan ratta in dessa värden så att man mäter full spänning på samtliga tre faser samtidigt. Jag säger att det inte går ;)

Vi kan då dra slutsatsen att man behöver göra tre mätningar mellan varje kombination av två faser och mäta 400 V för att vara säker på att alla faser är intakta. Man behöver inte koppla bort motorn.

En sak man får se upp med är mätning mellan fas och nolla. Här kan man bli lurad ifall en fas är kortsluten. Man mäter då fina 230 V för båda dessa faser, men mellan faserna är det ju 0 V eftersom de är kortslutna.

En sak är i alla fall säker, bakmatningen via en ansluten motor ger en farlig spänning.
 
  • Gilla
Slugge och 3 till
  • Laddar…
Hur blir resultatet om motorn fortfarande snurrar? Alltså att En säkring gått medan motorn snurrar och den fortsätter att gå på två faser. Kan den inte då generera full spänning på den tredje fasen? Det är ju oftast inget problem. Det är bara att se till att motorn står innan man mäter. Men skulle det kunna vara därifrån missuppfattningen kommer?
 
Mycket bra Bo, lördagskvällen är räddad!
Får iofs inte det att fungera i min telefon men får kolla sen, i datorn.

Tror inte heller du kan hitta någon kombination som ger 400 V såvida det inte finns någon frekvensare inblandad, hur skulle det se ut?
 
Jag vet inte, men tänkbara orsaker till missuppfattningen kan ligga i att man mätt med en spänningsdetektor eller mätt spänningen L-N. Sedan är ju spänningen inte så exakt 230 V eller 400 V utan kan skilja rejält, då främst nedåt.

Så, för att kontrollera att alla tre faser är med så mäter man spänningen tre gånger:
L1 - L2
L2 - L3
L3 - L1
och den ska vara nära 400 V, +/- 10 %. Den ska inte vara halva värdet, runt 200 V.

Mätning L - N kan man göra för att kontrollera att N är på plats, inte L.
 
  • Gilla
Slugge
  • Laddar…
Mäter mellan faserna samt faser mot jord, men jag har märkt att inte alla orkar mäta så mycket.
Vid mätning L1-L2 noterar man även rotationsriktning. Kan vara bra att ha klart för sig när det handlar om roterande 3-fasmaskiner.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.