Byggahus.se
Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. G

  Tidfördriv i vinter / Att tänka på vid husplanering

  Wow! Precis vad en husplanerarrookie som jag behöver. Tack!
  Gaardius · mar '09 · 13 svar · 38,3k läst
  ·
 2. K

  Bärande väggar lägenhet

  Märkligt att du fått ok från föreningen utan att man säkert vet vad som gäller. Men samtidigt innebär drt nog att du kan göra förändringen. Om det blir problem så har föreningen godkänt detta och är därmed ansvarig för eventuella konsekvenser utanför din lägenhet. Därför brukar föreningar kräva en utredning av en byggteknisk kompetent person.
  klimt · 2h · 21 svar · 769 läst
 3. L

  Relax skiss

  Jag har tänkt att göra något liknande. Hur blev resultatet?
  Löbbo · 3d · 4 svar · 5,8k läst
  ·
 4. J

  Bärande balk i golvet? Vägg bärande?

  [citat] Så kan man inte räkna. Stående och liggande trä förekommer aldrig samtidigt som bärande element. Liggande timmer som är bärande har mycket kraftiga dimensioner. Din sista fråga förstår jag inte riktigt. Ersätter man en bärande vägg med en limträbalk måste balken i sina ändar vila på lite kraftigare pelare eftersom lasterna på dessa pelare blir avsevärt större än när
  justusandersson · 6d · 4 svar · 259 läst
  ·
 5. B

  Bärande i vägg?

  Ålder på huset brukar också ge ledtrådar. I brist på andra ritningar kan en planlösning ibland ge ledtrådar, mäklarritningen är väl bättre än inget.
  BirgitS · 8d · 3 svar · 176 läst
  ·
 6. S

  Bärande vägg?

  [citat] Lite offtopic, men tycker att hela nedre delen av huset från hallen har en ytterst märklig planlösning. Ett pyttelitet kök och ett litet inklämd "matplats". Antagligen hade hela denna delen mått bra av att designas om, om ni nu ska börja riva i bärande väggar (vilket man får anta de är då det inte finns någon tydlig hjärtvägg). /s
  steve5432 · 8d · 3 svar · 301 läst
  ·
 7. B

  Feedback på planlösning

  Det ser ut som opraktiskt mycket bänkyta eftersom det då blir så väldigt långt att gå så fort man behöver något. Om man kortar in bänkytan ett par meter bör det gå bra att flytta matbordet närmare altandörren och vriden 90 grader vilket lämnar plats för en köksö mot soffgruppen. Om köksön ger gott om förvaring behöver man ändå mindre med underskåp.
  BirgitS · 10d · 3 svar · 228 läst
  ·
 8. J

  Riva vägg i 30-tal plankhus. Är den bärande enligt ritningarna?

  Jättesvårt att uttala sig utan att ha varit på platsen. Ritningarna är alltför amatörmässiga för att ge vägledning. Väggarna kan ha en stabiliserande funktion utan att vara bärande. Väggen är en vanlig plankvägg. Så sr de ut bärande eller ej. Var fförsiktig.
  justusandersson · 12d · 6 svar · 504 läst
  ·
 9. B

  Spira 175 övervåning

  Man kan göra allrummet mindre och passa in ett litet rum(golvyta) på ca 9-10 m2, mellan trappan och ordinarie rumsfördelning, den väggen måste dock vinklas så att den inte kommer ivägen för dörren till ordinarie sovrum. Det enda fönster i det rummet blir ett takfönster, om man inte sätter takkupa på den sidan.
  beqen · 13d · 4 svar · 246 läst
 10. J

  För många barn/för litet hus

  Det hade ju varit möjligt att förlänga huset åt andra hållet också :)angående lasterna på källqrväggen så borde de inte öka bara gör att man förlänger det, den extra vikten tar ju den nya grunden upp :)
  Jarlsgård · 14d · 33 svar · 5,4k läst
  ·
 11. J

  Öppnar upp vardagsrum/kök, bärande?

  Stål och limträ har lite olika egenskaper men i princip kräver stålbalkar betydligt mindre höjd. Samtidigt är stål tyngre och ofta dubbelt så dyrt. För att hålla ner höjden på en limträbalk kan man i stället öka på bredden, viket kanske inte alla vet. Lycka till! Detta är ett jobb för proffs.
  justusandersson · 19d · 10 svar · 587 läst
  ·
 12. T

  Riva bärande vägg, behöver tips.

  För det estetiska och enkelheten så funderar jag på att börja om och använda 2x 45x95 reglar istället för 90x90.. Att det är skillnad förstår jag men kan det bli avgörande? Balken kommer vara 56x225.. Tack på förhand Mvh Tobbe
  Tolin80 · 20d · 22 svar · 1,6k läst
  ·
 13. Nötegårdsgubben

  Bärande vägg ?

  Det är med största sannolikhet en bärande vägg, ja. Det du kallar stråle (beam) heter bjälke (beam) på svenska. Det finns andra som är bättre på hållfasthet än jag, men du behöver sannolikt anlita en ingenjör för att hjälpa dig. Lycka till!
  Nötegårdsgubben · 20d · 1 svar · 186 läst
  ·
 14. C

  Planlösning kök

  Det är därtill en inbyggd fläkt över spisen. Själva kupan är bara en dummie.
  CGR · 21d · 10 svar · 637 läst
  ·
 15. H

  Hjälp med planlösning av ett 1800tals hus

  Fast det är dymlingarna som låser så stockarna inte glider i längsled mot varandra. Man kan i nödfall kompensera med reglar så som psjolon föreslår men jag skulle undvika det om det bara är möjligt. Det blir inte på långt när lika starkt som dymlingar. När flera renoverare kapar bort litet i gången brukar det till slut inte finnas någon sammanhållning i timran. Därför skall man
  heimlaga · 23d · 20 svar · 1,0k läst
  ·
 16. Janus82

  Ett hus från 60 talet, riva eller renovera ?

  Många arkitekter ger det första mötet gratis där man pratar om förutsättningarna och spånar lite. Försök att boka in möten med 3-4 olika arkitekter så får du kanske lite olika idéer och då kan du välja den arkitekt som du tycker känns bäst.
  Janus82 · 29d · 24 svar · 991 läst
  ·
 17. B

  Riva innervägg av tegel

  [citat] Har inte styrelsen några ritningar och mer exakt årtal?
  BirgitS · 11 jun · 4 svar · 280 läst
  ·
 18. P

  Riva innervägg.

  Tack Åsa! Självklart inte. Sonderar bara terräng litegrann innan jag bestämmer helt hur jag ska göra med den där väggen.
  Pe2le · 4 jun · 5 svar · 373 läst
  ·
 19. M

  Hjälp med planlösning - Lägenhet - byggd 1905

  [citat] Wow, tusen tack för en riktigt bra set-up! Hallen är som du säger väldigt charmig så går det att lösa på ett bättre sätt är det super. Smart med uppdelningen av rummen så att de blir relativt rymliga. Tyvärr måste vi installera en kvarn toa i det lilla badrummet, hoppas att det funkar med måtten ändå. Idag finns bara en dush och handfat där. Klipper in några bilder på
  Modera · 30 maj · 6 svar · 403 läst
  ·
 20. G

  Planlösning för bäst anpassning till strandtomt

  [citat] Ja, egentligen vill man ju ha både soffgrupp och matbord men det kanske får bli någon halvkompromiss. Ska rita på lite olika alternativ och se vad som blir bäst.
  gullegrizen · 28 maj · 68 svar · 2,9k läst
  ·
 21. Anna_H

  Hjälp om planlösning

  Anledning till att det är ett stort sovrum vid entrén är ju att det är en trappa i vägen som göra att det inte får att ha någon dörr. Ett stort sovrum måste man ju ha enligt tillgänglighetsreglerna. Trappan är en källartrappa, och det finns ingen övervåning? Jag skulle vilja påstå att ni köpt ett för litet hus.
  Anna_H · 26 maj · 14 svar · 480 läst
  ·
 22. A

  Hjälp med planlösning lägenhet

  Vid diskbänken kan du sätta en 120 diskbänk som går ut över diskmaskinen, så får du bra arbetsyta. På väggen mittemot kan du göra en sån här lösning med inbyggd fläktkåpa och inbyggd kyl, fast spegelvänt och lite kortare då: [bild] Med 2.70 tak får du nog också in en rad med smala överskåp över väggskåpen. Har du ingenstans att dra fläkten kan du köra kolfilter och leda
  arwa02 · 25 maj · 20 svar · 1,0k läst
  ·
 23. J

  Riva vägg i kök

  Jag håller med @fahlis, det krävs mer redovisning för säkra utsagor. Kombinerar man byggnadsår, hustyp och planlösning (frånvaro av vindstrappa) talar mycket för att huset har fackverkstakstolar som är fribärande över hela bredden och att den aktuella väggen därför inte är bärande. Men det går inte att säga säkert just nu.
  justusandersson · 24 maj · 7 svar · 257 läst
  ·
 24. Jossiebygger

  Bärande vägg eller inte?

  [citat] Ok tack för ditt svar! Har tyvärr inte konstruktionsritning. Fick dessa handlingar idag henom att ringa kommunens arkivarie och be om dem. Så innan hade jag inte ens ritningen
  Jossiebygger · 24 maj · 4 svar · 195 läst
  ·
 25. Anna Sofia

  Planlösningstips!

  Tänkte återkoppla! Vi tog bort väggen och är supernöjda! Fick ett ljust kök och det kändes som att kök å v-rum kom närmare varandra. I hallen lade vi klinkers med golvvärme så det funkar att dra in en blöt vagn :) Kläderna hänger vi på väggen mot v-rummet.
  Anna Sofia · 23 maj · 16 svar · 1,0k läst
  ·
 26. B

  Flytta en intern trappa

  Frånsett att det är svårförståeligt så kan det vara bra att prata med en arkitekt eller byggnadskonstruktör.
  BirgitS · 22 maj · 2 svar · 193 läst
 27. R

  Våran planlösning

  [citat] Tack
  Rosarosi · 20 maj · 22 svar · 812 läst
  ·
 28. KnockOnWood

  Åsikter om våran dröm!

  [citat] Ja, jag förstår problemet. Men som jag ser det skapar ni det genom ett upplägg, som är väldigt slösaktigt med golvyta. Gör ett vanligt kök med spis, ugn, beredningsbänk och disk längs väggarna, och kyl, frys och skafferi vid en vinklad eller motstående vägg. Möblera vettigare i "vardagsrumsdelen". Men behöver inte så mycket luft bakom sofforna, de kan gott stå vid en
  KnockOnWood · 19 maj · 22 svar · 1,6k läst
  ·
 29. P

  Hur ska jag kunna få ihop en tornbyggnad och ett större ihopbyggt garage med 4 meter takhöjd?

  [citat] Ursäkta mig men vilket jävla fint hus. Ge oss gärna bilder på hur det ser ut inne :D(y) Detta är ju husporr :crysmile::crysmile:
  Pappa1986 · 15 maj · 106 svar · 21,7k läst
  ·
 30. Hojte

  Åsikter om planlösning

  [citat] Skjutdörrar kan såklart kolla på, dock så är jag tveksam mot sådana tänker bara hur mycket skit som hamnar där. Från väggen till sovrummet till taket börjat luta så är det runt 90cm så det är ju inte så farligt med utrymme framför Så jag tänkte med att ha 2 utrymmen får man 2 sådana här typ https://pin.it/w2rg5ejo2wp7pt https://pin.it/w3wrsdhqetii57 Men har man bara
  Hojte · 15 maj · 53 svar · 2,7k läst
  ·
 31. C

  Var placera hus/garage?

  Ja är det möjligt att bygga ihop garaget med huset så sparar ni många kvadratmetrar på en liten tomt där det kan vara värdefullt. Var entré/groventre på huset är, fönster, altan osv spelar ju också roll så svårt att ge ett rättvist svar.
  crazytok · 13 maj · 5 svar · 337 läst
  ·
Laddar...