Byggahus.se
Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. P

  Arbetsmomenten vid ett husbygge

  När murar/bygger man lämpligen själva skorstenen i processen?
  petersthlm · 34m · 1 svar · 33,2k läst
  ·
 2. D

  Checklista för byggprocessen

  Började ana oråd vid sista inlägget, sorry, skulle ha kollat upp bättre
  Djurmo · sep '18 · 17 svar · 35,6k läst
  ·
 3. S

  Renovering av gårdshus, riva helt eller delvis?

  [citat] Regnar horisontellt .... Västerhavet mao plus att ibland regnar saltvatten...
  skaraborgsfakir · 3h · 222 svar · 22,3k läst
  ·
 4. hscn

  Tilläggsisolera timmerhus invändigt

  Verkar vara ett lagom isoleringsskikt invändigt i timmerhus. Har själv under en följd av år isolerat vårt gamla timmerhus successivt. Har reglat/läktat ungefär som du dock utan att "räta upp" men fällt in el. För tjugo år sedan stenull senare hampa, väldigt jobbigt att skära annars bra (dock väldigt undrande blickar på utlämningsstället när kartongerna med kolorerade hampabilder
  hscn · 19h · 1 svar · 108 läst
 5. M

  Byta ut takåsar av telestolpar (kreosot...) Dimensioneringshjälp

  [citat] Tack för ditt inlägg heimlaga, mycket tänkvärt! Med dina erfarenheter kan jag konstatera att det blir till att behålla & byta alla fem åsar. Lyckligtvis har vi precis avverkat en del skog, så vi ser till att behålla ett antal stockar för att lösa materialet till åsarna. Arbetsgången låter ungefär som jag tänkt mig. Undrar dock vad du tänker om upplagen för åsarna. Som
  morotsman · 2d · 13 svar · 684 läst
  ·
 6. L

  Fritidshus/året runt boende nya energikraven...

  [citat] Vad menar du med "klassas som fjärrvärme"? Att det har samma primärenergifaktorer? Det har samma som olja och gas också (dvs 1,0). Sen kan ju fjärrvärmen i sin tur bestå av el, olja, sopor, restgas, ja lite vad som helst egentligen.
  Låset · 3d · 24 svar · 3,3k läst
 7. G

  Ta bort stolpe till takbjälke

  [citat] Jag gillar det! Tack för tipset!
  Gubbestorp · 5d · 6 svar · 262 läst
  ·
 8. F

  Planlösning lösvirkeshus

  [citat] Ser ut som en väldigt smart lösning! Vi skulle behöva ha entrén där ni har köket dock, skulle även vilja flytta rummen längst upp till längan med garaget för att det ska funka på vår tomt. Ska fundera på om det går att få ihop, gillar den starkt.
  Fläktköparen · 5d · 9 svar · 448 läst
  ·
 9. per wastman

  Isolera sockel i timmerhus

  Jag tackar för ditt svar!
  per wastman · 6d · 4 svar · 362 läst
 10. KarolinaOrnstedt

  Följetong: Egenritat lösvirkeshus i 1.5 plan

  Sista två fönstren på bottenvåningen äntligen på plats!! Nu har vi precis börjat med altandörren och sen återstår bara entrédörren samt två fönster på övervåningen. Hur vi ska lyckas få upp fönstret i storstugan som ska typ 4 meter upp på väggen blir en nöt att knäcka. Det andra fönstret på övervåningen är ju uppe på loftet så där finns det fast mark att stå på!
  KarolinaOrnstedt · 8d · 74 svar · 22,6k läst
  ·
 11. Mikael_L

  Vad murades slott med när de byggdes?

  Det kanske är bättre att leja bort sprängning. :cool: Det är nog inte heller så väldigt dyrt, själva sprängningen, ju större jobb desto billigare per kubikmeter. Men det återstår mycket jobb efter, att bli av med sprängmassorna.
  Mikael_L · 8d · 15 svar · 1,1k läst
  ·
 12. J

  Hur gör jag med timmersyllen?

  Finns hundra teorier men jag har läst och kört på lecakulor. Billigt, håller ej fukt, isolerande och tål fukt.
  JKrister · 9d · 1 svar · 205 läst
 13. Renovera-renovera

  Attefallshus på 30m2

  Hej ska börja bygga ett attefallshus till våren som kommer användas som frugans salong. Alltså ska den vara vinter isolerad (bor i Blekinge) jag skulle vilja ha lite tips och trix från er som är i branschen eller byggt något liknande. Kommer bygga lös virke. Har renoverat 3 hus och gått bygg så är väl normal händig. Är intresserad av om någon har en material lista. Med vänlig
  Renovera-renovera · 9d · 0 svar · 175 läst
 14. J

  Hur vindtätar jag ett timmerhus på bästa sätt utan att täcka timret?

  Lägger min röst på oisolerat timmerhus, mer än 20 cm bredd på stockarna och självklart väl isolerad grund/platta och tak. Inomhusmiljön blir bra utan extra ventilation då hela stommen andas. Min erfarenhet är att man, precis som heimlaga skriver, måste vara mycket noga när knutar och sprickor ska drevas. Använd lin såklart. När höst/vinterstormarna drar på fläktar det likafullt
  Janne2 · 12d · 20 svar · 1,2k läst
  ·
 15. O

  Lillstugan - sned timmerstuga med golv som rasat

  [citat] Bra, då fick vi ett korrekt svar. Störarna bör väl å andra sidan kunna rättas till om man lyfter huset för att flytta en av plintarna så man kan ordna till blindbotten/trossbotten? Ser, nu när jag tittar närmare, ut som en av störarna har släppt från en bygel, kan det stämma?
  Ormriauga · 12d · 3 svar · 513 läst
  ·
 16. I

  Vad är det som bor i väggen?

  Har upptäckt en del "bös"... Ovanpå värmepumpen innedel i "apparatrummet" som ligger under trätrappan. [bild] Tänkte att detta kanske var något som kom från när man gick i den knarrande, snart 100 år gamla trätrappan. Men igår röjde jag lite i köket, och på andra sidan denna vägg, i köksskåpen fann jag detta: [bild] [bild] Några förslag?
  Isolator · 16d · 0 svar · 281 läst
  ·
 17. lärjungen

  Är dessa balkar mögliga/oanvändbara? Se bild

  [citat] Att använda impregnerat material inomhus där det exponeras för människor är inte att rekommendera. Detta för att det innehåller ohälsosamma ämnen som kan vara skadliga för huden eller lungorna. I synnerhet om det är äldre virke kan det vara hälsofarliga. Impregnerat virke skall i huvudsak användas till konstruktioner utomhus för att tåla väder och vind. Visst, som någon
  lärjungen · 19d · 8 svar · 605 läst
  ·
 18. B

  Feedback planlösning

  Det låter som bra ändringar, tänk till när det gäller KLK där uppe så att ytan verkligen utnyttjas på ett bra sätt och det inte blir en massa golvyta som blir belamrad med lådor.
  BirgitS · 23d · 22 svar · 1,4k läst
  ·
 19. Simber11

  Nytt tak på timmerhus. Luftspalt, vindskyddsfolie, ångbroms?

  Jag får tacka för alla svar och tankar som ni har delat med er av. Jag återkommer med hur jag gör.
  Simber11 · 23d · 47 svar · 2,3k läst
  ·
 20. B

  Tips från er som köpt stomrest hus

  [citat] Tänk så här... Byggmetoden sparar mer än vad stomme gör... Husföretagen tar helt omöjligt mycket för bara stommen så gör så här!!! När ni ändå tänker köra den tuffaste delen själva kör hela resan? Välj jackon eps block... om ni tänkt bygga traditionellt hus.. Koljerngrundplatta.... Allternativ Betongplatta och färdiga träullitelement med koljern tak element?
  byggarätt · 24d · 1 svar · 496 läst
 21. M

  Ser taket ok ut?

  Tack så mycket för all hjälp, man lär sig verkligen en hel del här. Jag har satt upp nytt papper som skydd från spån och drag från vinden. Jag ska måla det sen så det blir lite trevligare och sen får man sätta upp tak när man har mer tid. :)
  Madde123 · 24d · 16 svar · 2,3k läst
  ·
 22. P

  Nockbalkens vara eller icke vara

  Kan man inte dölja nockbalken med att "fälla in" takstolarna utan att rucka på bärigheten?
  Pappa1986 · 25d · 7 svar · 624 läst
  ·
 23. B

  Kakeloffert

  [citat] Låter som de tänkt att lägga tätskikt (t.ex. Tarkodry) och klinker på golvet i tvättstugan.
  BirgitS · 18 okt · 2 svar · 429 läst
 24. T

  Rimlig budget för ett ladhus, egen regi

  [citat] Jag har ett 2-planshus på ca 170 kvm, med en öppning ner i mitten av huset/vardagsrummet och jag har även några bekanta som har liknande planlösningar. Vi är alla rörande överens om att vi aldrig skulle bygga med "öppet ner" om vi skulle göra om det! Med småbarn så är ljudnivån enormt hög i hela huset och man slipper aldrig ifrån ljudnivån om man inte låser in sig i
  Turbo_Tail · 18 okt · 6 svar · 770 läst
 25. Mossen stefan

  Flytta en lada och bygga om till bostad

  [bild] Hatten på för vintern.
  Mossen stefan · 17 okt · 218 svar · 184,9k läst
  ·
 26. Jonas ”Snabbe” Andersson

  Tillverkare av moedernt timmerhus? Hjälp att välja, tack!

  Prispåslaget har väl med vår usla kronkurs att göra? Så att kolla utomlands hjälper nog föga, om du nu inte råkar bo i Finland, då är det ju kalas att köpa från Sverige.
  Jonas ”Snabbe” Andersson · 16 okt · 2 svar · 430 läst
 27. Jiji

  Skadedjur?

  Jag gissar också på blåhjon. De äter under barken och om det är gammalt virke är det kanske precis vad som hänt. Och är inte skadligt för virket. När barken är borta försvinner skalbagge. Men eftersom det är relativt billigt att anlita Anticimex eller Nomor eller liknande företag hade jag gjort det för säkerhets skull. Ingår kanske rentav av i er försäkring?
  Jiji · 15 okt · 5 svar · 468 läst
  ·
 28. Knut57

  Övre bärlina

  Ta hjälp av något dimensioneringsverktyg https://www.traguiden.se/konstruktion/dimensionering/hjalpmedel---tabeller/ eller Moelven.se
  Knut57 · 12 okt · 1 svar · 370 läst
 29. N

  Bygga flera hus på mark!

  Jag hade nog tagit ett snack till med kommunen, ska du stycka av flera tomter är det troligen lite mer än att bara skicka in om ett förhandsbesked, det är en hel del byråkrati innan man kan exploatera ett helt område. Det är en hel del kostnader innan man kan börja räkna inkomsterna... Kommunen kommer säkerligen kräva att det tas fram en detaljplan för området med tillhörande
  NoOne2k · 9 okt · 6 svar · 604 läst
 30. K

  Krav på handledare på båda sidor i L-trapp??

  Lösningen blev en ledstång som vi fotade efter slutsamrådet. Det hade inte behövts om vi hade haft spaljé hela vägen. Det är endast pga glaset som man inte kan hålla sig i. Spaljé duger alltså som alternativ till ledstång i liknande fall.
  keynes · 9 okt · 4 svar · 744 läst
  ·
 31. M

  Lösvirkeshus med källare

  Hur har det gått? Oerhört fint ni byggt, om man ändå vore så händig:D
  Macke1 · 8 okt · 421 svar · 180,3k läst
  ·
 32. T

  Då var det bestämt - vi ska bygga lösvirke!

  [citat] Ok är det ytter dörrar och persienner på allt så springer det iväg men låter ändo väldigt dyrt.
  twoody · 8 okt · 578 svar · 120,0k läst
  ·
Laddar...