Byggahus.se
Tänkte kika om någon har varit med om samma upplevelse?

Har en öppen teglad kamin i vardagsrummet där vi eldar en hel del främst vintertid, har under en tid börjat lukta prickig korv och jag misstänker att det kommer därifrån. Lukten känns lite extra när det är fuktigt ute och när man drar igång köksfläkten.

Ringde och frågade sotaren och han kunde inte förklara doften, börja prata om att det kanske låg en död fågel i skorsten men det borde lukta betydligt värre.

Städat ur det sot jag kan ur eldstaden med svamp & vatten men det blev inte så mycket bättre för det. Kan det vara en ordentlig sotning som behövs eller är det något annat?

Tack för svar.
 
På Jula kan du köpa en komplett sotarviska för under 250kr, skaffa en sådan, sota och hoppas att problemet försvinner.
 
F fribygg skrev:
På Jula kan du köpa en komplett sotarviska för under 250kr, skaffa en sådan, sota och hoppas att problemet försvinner.
Jag får väl testa.

Tycker det är intressant hur en sotare aldrig har varit med om denna typ av doft, kanske är nåt helt annat. Men borde inte vara det tycker jag. Tack.
 
Har samma fenomen i mitt hus, Efter en filmning så visade det sig att sot mm la sig på kallrashyllan i den öppna spisen. Denna går inte att göra rent på ett bra sätt när sotaren kommer. Huset är från 1975 och man byggde tydligen så ibland. Rådet var att installera en kassett med tillhörande rör vilket jag inte gjort ännu. Lukten kommer och går beroende på hög/lågtryck, temperaturer mm.
 
  • Gilla
Davidbagare
  • Laddar…
Du har förmodligen bakdrag/kallras genom skorstenen när den är kall och tar in luft den vägen och ger den rökta korv-liknande doften - typisk kanske 2-3 dagar efter sista eldningen när skorstenen har blivit genomkall och det är en självförstärkande process så när bakflödet väl har startat så vill det gärna fortsätta och bli värre när stocken blir allt kallare av den insugna kalluften utifrån och varmluften hittar andra vägar ut som inte är igenom skorstenen eller via en ventilationskanal i skorstenen satt högt upp (läs spishuvventilationen högt upp).

Gamla hus byggde sin undertrycksventilation på att skorstenen alltid var jummen till varm av daglig eldande eller eldande mha. oljepanna/pellets/vedpanna med alltid varm/het luft ur pannan in i skorstenen och höll den varm dygnet runt.

Det är ett av problemen när folk slänger ut (olje/flis/ved)-pannan och istället kör med jord och bergvärmepump - att ventilationen i huset går havok och med fel och ibland omvänd flöden när stocken blir kall och man får lukt och fuktproblem på ställen som aldrig hade några problem innan.

Det finns/fanns anledning till att rökvägspjäll ofta fans i äldre öppna spisar och alltid öppnades och hölls öppna vid eldning och stängdes först när det helt brunnit ut och var kallt just för att undvika att starta kallraset baklänges. - spjället stängdes aldrig direkt efter eldning utan först dagen efter för att säkra att det inte ligger glödande kol kvar i askan och avger en massa kolmonoxid och som kan vara direkt dödande om för mycket av det kommer ut i rumsluften.

Kolmonoxidförgiftning kallades den 'tysta döden' och var ett problem och därför var det bestämda rutiner kring eldning för att det inte skulle inträffa, och fick inpräntat som barn att inte stänga några rökvägsspjäll innan det var helt kallt i öppna spisen/kakelungnen/vedspisen

Har man inte spjäll i tex. öppen spis som inte används ofta så får man trycka in en passande bit gullfiber eller liknande i rökgången för att få ned flödesmängden med luft och därmed inte kyler ut stocken med sin flöden (och rumsvärmen då håller stocken varmare och drivkraften är åt rätt håll mestadelen av tiden på det lilla som läcker igenom) - på kamin så dra igen alla spjäll som finns när du inte eldar av samma orsak - just för att processen med baksuget inte skall starta. Även klassiska kakelugnar förutom att de ofta hade rökspjäll, hade ofta luckor i mässing och med ventilations-spjäll som kunde stängas till helt när dessa inte användes.

- lite förvånande att detta inte hör till allmän kunskap längre - inte ens bland sotarna som borde kunna det här bättre och förstå mekanismerna... men det beror nog på att konsten att elda inte längre än en tvingande syssla för alla för att hålla sig varm på samma sätt som innan 1950-1960-talet och innan när oljan och oljepannorna bredde ut sig som uppvärmningsmetod bland fastigheterna.

Problemet är också att vid renovering, ombyggnad och byggande av nya eldstäder så tas befintliga rökvägsspjäll ofta bort för att man inte ser nyttan med dessa (eftersom de alltid tycks stå öppna) och anses som en irritation och en extra krångel/kostnad att få dit igen och inser inte att dess användning är när eldstaden inte används för att förhindra bakdrag och därmed 'rökt korv-doft' emellanåt.


Själv är jag tillräcklig gammal för att ha fått sådant inpräntat som barn av farmor/mormor då dessa levde i tider där eldandet var en del av vardagen, innan centralvärmen började bre ut sig
 
Redigerat:
  • Gilla
gaia och 2 till
  • Laddar…
X xxargs skrev:
Du har förmodligen bakdrag/kallras genom skorstenen när den är kall och tar in luft den vägen och ger den rökta korv-liknande doften - typisk kanske 2-3 dagar efter sista eldningen när skorstenen har blivit genomkall och det är en självförstärkande process så när bakflödet väl har startat så vill det gärna fortsätta och bli värre när stocken blir allt kallare av den insugna kalluften utifrån och varmluften hittar andra vägar ut som inte är igenom skorstenen eller via en ventilationskanal i skorstenen satt högt upp (läs spishuvventilationen högt upp).

Gamla hus byggde sin undertrycksventilation på att skorstenen alltid var jummen till varm av daglig eldande eller eldande mha. oljepanna/pellets/vedpanna med alltid varm/het luft ur pannan in i skorstenen och höll den varm dygnet runt.

Det är ett av problemen när folk slänger ut (olje/flis/ved)-pannan och istället kör med jord och bergvärmepump - att ventilationen i huset går havok och med fel och ibland omvänd flöden när stocken blir kall och man får lukt och fuktproblem på ställen som aldrig hade några problem innan.

Det finns/fanns anledning till att rökvägspjäll ofta fans i äldre öppna spisar och alltid öppnades och hölls öppna vid eldning och stängdes först när det helt brunnit ut och var kallt just för att undvika att starta kallraset baklänges. - spjället stängdes aldrig direkt efter eldning utan först dagen efter för att säkra att det inte ligger glödande kol kvar i askan och avger en massa kolmonoxid och som kan vara direkt dödande om för mycket av det kommer ut i rumsluften.

Kolmonoxidförgiftning kallades den 'tysta döden' och var ett problem och därför var det bestämda rutiner kring eldning för att det inte skulle inträffa, och fick inpräntat som barn att inte stänga några rökvägsspjäll innan det var helt kallt i öppna spisen/kakelungnen/vedspisen

Har man inte spjäll i tex. öppen spis som inte används ofta så får man trycka in en passande bit gullfiber eller liknande i rökgången för att få ned flödesmängden med luft och därmed inte kyler ut stocken med sin flöden (och rumsvärmen då håller stocken varmare och drivkraften är åt rätt håll mestadelen av tiden på det lilla som läcker igenom) - på kamin så dra igen alla spjäll som finns när du inte eldar av samma orsak - just för att processen med baksuget inte skall starta. Även klassiska kakelugnar förutom att de ofta hade rökspjäll, hade ofta luckor i mässing och med ventilations-spjäll som kunde stängas till helt när dessa inte användes.

- lite förvånande att detta inte hör till allmän kunskap längre - inte ens bland sotarna som borde kunna det här bättre och förstå mekanismerna... men det beror nog på att konsten att elda inte längre än en tvingande syssla för alla för att hålla sig varm på samma sätt som innan 1950-1960-talet och innan när oljan och oljepannorna bredde ut sig som uppvärmningsmetod bland fastigheterna.

Problemet är också att vid renovering, ombyggnad och byggande av nya eldstäder så tas befintliga rökvägsspjäll ofta bort för att man inte ser nyttan med dessa (eftersom de alltid tycks stå öppna) och anses som en irritation och en extra krångel/kostnad att få dit igen och inser inte att dess användning är när eldstaden inte används för att förhindra bakdrag och därmed 'rökt korv-doft' emellanåt.


Själv är jag tillräcklig gammal för att ha fått sådant inpräntat som barn av farmor/mormor då dessa levde i tider där eldandet var en del av vardagen, innan centralvärmen började bre ut sig
Tack för svar.

Vet ej om jag förstått rätt och kanske inte lämnat tillräckligt med information. Eldar mycket under vinterhalvåret, då jag har luft/luft-värmepump som enda andra uppvärmingskälla.

Som jag förstår så menar du att jag ska åtgärda detta genom att vara mer noggrann med att stänga spjäll efter eldning? Kan vara lite slarvig emellanåt och låta spjället vara öppet ett par dagar efter eldning. Men i skrivande stund har spjället varit stängt länge och doften förekommer ändå, är det tecken på att spjället ej är tätt då? För bakdraget borde väl upphöra när spjället stängs?

Ska testa att elda ikväll och stänga spjället imorgonbitti och se ifall lukten fortfarande är kvar.
 
Om du har annan konkurrerande stark utsug som köksfläkt, huset hyffsat tätt och dåligt med luftinsläpp annan väg än igenom skorstenen så kan det lukta 'rökt korv' av den anledningen - om du öppnar fönster lite på glänt - försvinner doften då??

En kamin och dess luftventiler är aldrig helt tätt - det kan läcka vid rörstussen mot murstocken, kaminens skarvar och luckor etc.

vitsen att täta till denna med att stänga dess ventiler är att i möjligaste mån förhindra att luften vänder i skorstenen och istället för att suga ut varm luft för att värmen driver på det så trycker den in kalluft och ju kallar skorstenen blir av det så trycker det på än värre för att ersätta den varmluften som hittar eller tvingas iväg annan väg (som tex. köksfläkten som blåser ut genom en ventil i ytterväggen eller upp genom en kanal i skorstensstocken.

det är konkurrens mellan vägarna som för ut varmluften och det försöker dra in kallare luft som ersätter varmluften dom vägarna som har minst motstånd.
 
X xxargs skrev:
Om du har annan konkurrerande stark utsug som köksfläkt, huset hyffsat tätt och dåligt med luftinsläpp annan väg än igenom skorstenen så kan det lukta 'rökt korv' av den anledningen - om du öppnar fönster lite på glänt - försvinner doften då??

En kamin och dess luftventiler är aldrig helt tätt - det kan läcka vid rörstussen mot murstocken, kaminens skarvar och luckor etc.

vitsen att täta till denna med att stänga dess ventiler är att i möjligaste mån förhindra att luften vänder i skorstenen och istället för att suga ut varm luft för att värmen driver på det så trycker den in kalluft och ju kallar skorstenen blir av det så trycker det på än värre för att ersätta den varmluften som hittar eller tvingas iväg annan väg (som tex. köksfläkten som blåser ut genom en ventil i ytterväggen eller upp genom en kanal i skorstensstocken.

det är konkurrens mellan vägarna som för ut varmluften och det försöker dra in kallare luft som ersätter varmluften dom vägarna som har minst motstånd.
Har satt in fem st ventiler i väggarna för att få tillluft, känns som det borde räcka för 90 kvm. Men så kanske inte är fallet. Tack för bra svar.
 
Ett spjäll i en skorsten eller rökrör från en panna får inte täta helt, utan ska ha en glipa för att ev, avgaser ska åka ut rätt väg. Så där finns inga genvägar med spjäll som ska täta helt. sen det med köksfläkten, dom brukar vara på ca 400 m3 i vid max fart utsug och då blir det ett strakt undertryck i huset och den luften måste komma in från någonstans. Att det finns infart ovan fönster eller ventiler är ingen garanti för att det inte går baklänges med drag från skorstenspipan. Det samlas en del sot i skorstenspipan och en del av det kan lukta riktigt illa, speciellt den som har en kolsvart kulör och får den det minsta fukt i sig från baksug, blir det bara värre. Åtgärd som sägs är att stänga spjäll om det finns och inte ha max fart på köksfläkten vid eldning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.