Hej! Vi är i slutskedet av vårt nybygge och har bokat datum för slutsamråd. En slutbesiktning kostar ca 10 000 kr och vår KA tycker att det räcker med slutsamråd då vi själva har varit väldigt delaktiga i bygget och gjort en del moment själva (badrum, kök, golv, målning m.m). De största jobben har dock byggentreprenaden gjort (grund, väggar, tak, el, vvs m.m). Ska tillägga att vår KA har varit väldigt närvarande under hela bygget och gjort noggranna kontroller.

MEN! Vad säger ni? Räcker det med slutsamråd eller ska man bita i det sura äpplet och boka slutbesiktning också, för att vara på den säkra sidan? Är man dumsnål om man inte gör det eller är det bara formalia?

Kan slutbesiktningen komma att påverka slutsamrådet (slutbeskedet)? Om besiktningen inte skulle bli godkänd?
 
Det låter som ni gjort de flesta jobb som besiktigas själva.
Har ni gjort fall i badrum?
Läs igenom säker vatten och gå en egen besiktning först. De eventuella felen går ju att se.
 
Besiktningen är fristående från slutsamrådet.
 
P Poxeman skrev:
Det låter som ni gjort de flesta jobb som besiktigas själva.
Har ni gjort fall i badrum?
Läs igenom säker vatten och gå en egen besiktning först. De eventuella felen går ju att se.
Ja vi har följt Säkert vatten i badrummen (det är svärfar som har gjort det och han jobbar med sådant annars också)
 
Jag skulle säga det beror på vilket förtroende ni har för er KA. Är det en duktig KA och har varit där mycket och ni känner att det är en kompetent person så är det bättre än vilken besiktningsman som helst.

Att ta in en besiktningsman när allt är klart är egentligen aldrig bra eftersom de viktigaste bitarna inte är besiktningsbara då det är inbyggt. Besiktningsman ska man ha redan när bygget börjar så att man kan kolla saker innan man bygger igen eller så man kan hindra fel tidigt i processen. Dock kan man ju ha en KA som gör detta men det ingår egentligen inte i den rollen.
 
Hemmakatten
Vi skippade slutbesiktningen, det här var iofs 2006-7 innan den nu gällande PBL trädde i kraft.

Vi bodde, i husvagn, på tomten och kunde följa bygget dag för dag. Vi byggde i lösvirke med delade entreprenader. På taklagsfesten var alla hantverkare med. 27 olika personer.

Vår KA var på bygget varje vecka, han var en pensionerad byggare och hade tid. Vi kände också att vi hade insyn och överblick.

Pga detta, och duktiga byggare mm, avstod vi från slutbesiktning. KAn och vi hade tillräcklig koll. Fanns inte något att anmärka på, inte ens fakturorna. 12 år senare såldes huset och det enda klagomålet var att vi bara hade ett räcke runt terrassen och ingen utfyllnad under räcket, hade sätta dit ett annat räcke med glas i men det blev aldrig av.

Glömde dessutom skicka in pappren till kommunen, först ett par månader innan femårsgränsen begärde vi ett slutbevis (som det hette då) från kommunen. Gick alldeles utmärkt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.