Byggahus.se

Köpa in sig på säljarens besiktning?

 1. T
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  vi är med och budar på vårt drömhus. Dock har det dykt upp lite frågor för oss som oerfarna husköpare!

  Säljaren har gjort en grundlig besiktning hos antisimex. Man noterade lite småsaker, plus en anmärkning att vissa delar av vinden inte går att undersöka och att de bör undersökas noggrannare samt en elak lukt på entréplan. Säljaren valde därför att göra en egen fördjupad undersökning på lukten i huset då de vill vara helt transparanta och "ärliga" i överlåtelsen av huset.

  Den fördjupade besiktningen visade förhöjd fuktvärden I grunden då det är en rikskonstruktion (huset är byggt med platta på mark och reglar ovanpå, som man gjorde på 70talet).

  Åtgärder som rekommenderas av besiktningsmannen och den fördjupade undersökningen är att hela plan 1 bör bytas golv och rengöra plattan. Även sätta in ventileradd golv, typ nivell.

  Så av anledningen att säljaren redan gjort besiktningen samt en fördjupad besiktning på största problemet anser dom/mäklaren att Klausulen för att kunna hävda sitt köp inte behövs och att vi borde köpa in oss på deras besiktning istället. Gör man det uppfyller man kraven på sin egen undersökningsplikt om jag fattat det hela rätt.

  Hur gjorde ni när ni köpte ert hus? Några rekommendationer?
   
 2. P
  Medlem Nivå 5
  Alltid egen besiktning, du går igenom huset och lär dig det. Aldrig anticimex. Alltid besiktningsklausul. Punkt.


  Om nu besiktning redan är gjord så borde väl inte säljaren vara rädd för en till? Eller.... är det nått snnat
   
 3. T
  Medlem Nivå 1
  Varför inte antisimex? Vilka skulle du välja och varför?
   
 4. C
  Medlem Nivå 6
  En del anser att Anticimex inte vet vad dom sysslar med. Har själv använt dom två gånger och tyckte det gick bra...

  Smaken är som baken.
   
  • Laddar…
 5. P
  Medlem Nivå 5
  Antivimex har generellt dåligt rykte vid besiktning.

  Var är huset?
   
 6. K
  Medlem · Nivå 11
  Anticimex är ett stort företag som ofta diskuteras här på detta forum, sök gärna äldre trådar. Kvalite på de besiktningar företaget gör varierar förstås. Man är skickliga på att skriva reservationer så att man vid eventuella misstag ändå är skyddade. Ett så här stort företag har också goda resurser att avvisa eventuella klagomål.
   
  • Laddar…
 7. P
  Medlem Nivå 5
  En besiktning är inte bara för att hitta fel. Ta tillfället och följ med besiktningsmannen överallt, ställ frågor, lär känna huset i mer detalj. Kostnaden är liten jämför med husets pris.
   
  • Laddar…
 8. T
  Medlem Nivå 1
  Precis. Men besiktningen är redan gjord så enligt mäklaren får man vid köpet en ordentlig genomgång med besiktningsmannen om allt. Frågan är om det räcker ellee om man ska anlita helt egen?
   
 9. Staffan2000
  Banned by Bo · Nivå 17
  Besiktningsmän är som folk är mest. De viftar på svansen åt den som kommer med maten. Skaffa en egen spårhund.

  Staffan
   
 10. G
  Medlem Nivå 2
  När jag köpte vårt hus fanns det ett dolt fel som Anticimex försäkring täckte (minus självrisken).

  När jag sen sålde samma hus var Anticimex besiktningsman väldigt noggrann och duktig. Som med alla andra stora företag med stora volymer finns det nominellt sett fler missnöjda kunder och därmed är det också lättare att hitta sådana historier på forum och liknande, medan hälsan tiger still för de som är nöjda.
   
 11. H
  Medlem · Nivå 4
  Fast långtifrån alla bolag besiktigar OCH hyr ut avfuktare m.m. Det borgar för att man överdriver dem problem man kan tjäna pengar på.
   
 12. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  Tiina.M skriver att det är en "grundlig och ordentlig " besiktning gjord av Anticimex. Jag tror nog att det är en vanlig s.k. överlåtelsebesiktning. Det är en översiktlig besiktning som inte omfattar el, vvs, radon ev. dränering eller koll av bygglov, servitut mm. El och vvs kan kosta stora summor

  Jag skulle absolut göra en egen besiktning, och undvika Anticimex.
   
 13. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 22
  "Undersökningsplikt" är en otydlig term. Du har ju enligt jordabalken inte någon skyldighet att ens titta på huset eller fastigheten som du köper.

  Men likaväl så ligger hela den juridiska risken på dig. Du kan alltså inte komma tillbaka efter köpet och begära att säljarna ska kompensera dig för en massa saker som du då upplever som fel men missade vid köpet av huset. (Undantaget är vissa speciella fel, så kallade "dolda fel".)
   
 14. nikasp
  Medlem · Nivå 15
  Samma här, undvik Anticimex och ta in egen besiktningsman. Det borde de inte ha några som helst problem med om de intevär oroliga för överraskningar.
   
 15. M
  Medlem Nivå 5
  Tror inte det finns nån bra besiktningsman prata med en för några år sen på en fest han mena får man dåligt rykte oss mäklarna att man är noga och ärlig en så blir man svartlistade direkt