Hej! Läst endel om att det förstör självdraget att ha en spisfläkt. Jag bor dock i en lägenhet med just självdrag och spisfläkt (hyresvärd själv som satt dit). Det går som en gång uppåt bakom kryddhyllan där fläkten är ansluten. Eller är detta en sån där "beror på"-fråga där man måste se varje lägenhet för sig och inte kan svara direkt ja eller nej? Monterar man in ex tryckfläkt och dessutom tar bort kallrasspjället så säkerställer man att man har grundventilation, förutsatt att man har tillräckligt med friskluftsventiler antingen via spaltventiler i fönstren eller friskluftsintag mm.. Stämmer det?


https://www.vvsforum.se/2022/03/inte-tillatet-med-tryckande-flakt-pa-sjalvdrag/

https://www.hsb.se/stockholm/brf/or...policy/motordriven-flakt-i-koksventilationen/ (obs! jag bor inte i ett hsb-hus)
 
Om du har en separat kanal så fungerar det att göra som du beskriver det.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Spisfläkten ändrar nog inte självdraget nämnvärt när den är avstängd, och den ökar draget när den är på, vilket är det man vill.
 
D Daniel 109 skrev:
Om du har en separat kanal så fungerar det att göra som du beskriver det.
Okej, är detta något man kan se om man har?
 
Om grannen inte störs av matos när du kör fläkten, och du inte störs av grannens matlagande har du separat kanal.
 
Problemet med fläkt i flerfamiljshus är "bara" att luft/lukt från ditt kök kan tryckas ut i någon annans kök. Men om så sker beror på.

I många fall finns det en gemensam kanal som flera kök är kopplade till. Det skall teoretiskt sett vara undertryk i kanalen så att luft sugs ut ur de olika köken. Börjar man då trycka in luft i kanalen så trycks det ut i andra kök.

Även i hus med äldre enskilda kanaler till köken, så är kanalerna "alltid" otäta, fungerar så länge luft sugs ut. Men samma problem om man börjar trycka in luft med en fläkt.

Om nu hyresvärden har satt in fläkt, så får vi anta att det fungerar i det huset.
 
Vad menas förövrigt med att "kallrasspjäll är direkt skadligt om fläkten monteras i ventilationskanal med naturligt självdrag" ? Direkt skadligt på vilket vis?
 
Ett kallrasspjäll stänger kanalen helt, när det inte trycks så mycket luft genom det. Det gör ju att ventilationen stängs av helt när inte fläkten går.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
C
H hempularen skrev:
Problemet med fläkt i flerfamiljshus är "bara" att luft/lukt från ditt kök kan tryckas ut i någon annans kök.
Inte bara. Ett annat potentiellt problem i ett självdragssystem är att fläkten skapar ett undertryck som gör att det sugs in luft genom frånluftskanalerna. Dvs. att den drar in skitig luft i lägenheten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.