Hejsan!

Jag skall på en husvisning i veckan och skulle vilka fråga alla er kunniga på forumet om lite tip och hjälp.

Lite fakta om huset.
Byggnadstyp: 1½-plansvilla
Byggnadsår: 1938 tillbyggt 1998
Grundläggning: Källare, krypgrund
Stomme: Trä
Fasad: Trä (02-05)
Fönster: 3-glas (02-05)
Bjälklag: Trä
Tak: Shingelpapp, plåt
Uppvärmning: Värmepump vatten/vatten via radiatorsystem samt braskamin

Är det något specielt man skall tänka på att kolla upp med hus som är byggda 1938?
 
På den tiden byggdes hus ofta på mark där man i dag skulle påla. Men man pålade inte. Så titta efter tecken på sättningsskador, om någon del lutar. Även detaljer på tomten kan ge ledtrådar till ev. sättningsproblem. Typ staketet lutar (finns ju iofs många andra tänkbara skäl till det).

OM det finns mindre sättningsskador så behöver det inte vara hela världens katastrof, men då bör man undersöka lite nogrannare.

Det är i princip standard att det blir viss sprickbildning i skarven mellan gammalt hus och utbyggnad. Oftast ofarligt.

Titta noga i källaren efter tecken på fukt. Källare från den tiden är ofta förrådskällare med tvättstuga, hobbyrum och liknande. Om det är "råa" ytor med betonggolv, putsade väggar osv. så är det bra, har man inrett till boyta i källaren så bör man undersöka noga och misstänksamt hur det är gjort. Källare från den tiden har i princip alltid en viss fuktvandring (ibland är "viss" = stor) som inte ställer till problem så länge man inte stänger in fukten och ger den tillträde till organiskt material.

Annars kolla takets ålder, om vi antar att det ärt gjort vid tillbyggnaden -98, så bör shingel vara OK, men närmar sig sin bortre gräns, kan vara kass nu, eller fungera i 5 - 15 år till.

Ta reda på åldern på VVS. Man kan förutsätta att vissa delar av rörsystemet är gammalt, är det ända sedan 1938, så bör man förutsätta att det är hög tid för byte. Men troligen är det varierande ålder även på de gamla bitarna. Ex. så är det inte säkert att huset hade WC eller badrum från början.

Samma med elen. det är svårare att avgöra själv. Det går en skiljelinje någon gång i början av 50 talet, där man började använda PVC isolerade kablar och trådar i elrören. De är oftast i OK skick fortfarande. Men innan dess använde man trådar som var isolerade med textil och ett tjärliknande material, och gummi. De kablarna är också ofta någorlunda OK så länge man inte rör dem, om man rubbar dem en milimeter så rasar isoleringen av dem som ett fint vitt pulver.

Sannolikt har man bytt de sista av de gamla kablarna vid utbyggnaden 1998, om inte tidigare. De gamla trådarna klarar ofta inte de vibrationer som uppstår vid om/tillbyggnad.
 
Det skadar aldrig att titta på vinden heller. Dels ser du om det har förekommit takläckage, men du ser även om du har mögel på vinden.

OBS! Mögel brukar i princip alltid finnas på kallvindar (jag antar att det är en kallvind?)

Men finns det i väldigt stora mängder kan det vara en indikation på att något måste åtgärdas ganska omgående.
 
Tack för hjälpen. Alltid bra att ha så mycket kött på bena som möjligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.