Byggahus.se
Hej!
Vi ska bygga en stödmur och behöver söka bygglov. Muren ska byggas i en slänt som sluttar kraftigt. Jag har mätt från huset och rakt till den plats i slänten där muren ska slå men inser att måttet ju blir galet pga stigningen.

Är det någon som har koll på hur detta ska mätas? Längs med marken, dvs först rakt och sen uppåt? ”Fågelvägen”?
Samt, finns det något sätt att räkna ut hur avståndet påverkas med hjälp av höjdmarkeringeringarna?

Se bifogade bilder med tomtkarta och markering var muren ska stå.

vi vill hålla oss minst 4,5 meter från grannarna, vilket det tydligt är i verkligenheten. Men inritat på kartan är det kortare pga den branta lutningen, vilket är det rätta?
 
  • Topografisk karta med höjdkurvor, fastighet gränser, byggnader och höjdsiffror. Detaljerat och tekniskt.
  • En hand med ring på teknisk ritning som visar linjer, mått och konstruktionsdetaljer.
Självklart är det ”fågelvägen”. Det vill säga måtten på kartan är det som är korrekt
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
LaszloToth LaszloToth skrev:
Självklart är det ”fågelvägen”. Det vill säga måtten på kartan är det som är korrekt
Berätta gärna varför det är självklart
 
tommib
För att det andra alternativet, att mäta längs marken, skulle göra att måtten på tomten ändras om du ändrar marken. Du förstår säkert själv varför det är orimligt.

Rent praktiskt så mäter man det professionellt med en totalstation. En sådan har man normalt inte som privatperson och då kan man nöja sig med att ställa upp en mätkäpp (eller flera om det är väldigt stor höjdskillnad) och sedan mäta horisontellt mellan dem. För att veta hur höjdkurvorna påverkar så får du titta på ekvidistansen på kartan. Grundläggande trigonometri ger dig relationen mellan måttet på marken och måttet i horisontalplan när du vet höjdskillnanden.
 
  • Gilla
eriksaaf och 1 till
  • Laddar…
Praktisk så brukar det enkla sättet vara att utgå från en känd punkt med ett uppmätt rep, snöre eller måttband och sedan drar man ut det i önskad riktning tills detta är sträckt och sedan får man köra ett lod från änden på snöret till en punkt på marken. Givetvis måste man både få det uppmätta måttet både horisontellt, sträckt och i ett material som inte sträcks ut för få rimlig precision men jag skulle påstå att det slår de flesta trigonometriövningar.

En lång person klarar normal sett en höjdskillnad på 2 meter och vid höjdskillnader högre än så får man komplettera med lämplig käpp där både änden på måttbandet och lodsnöret fästs. Högre nivåskillnader och längre avstånd kan givetvis tas i omgångar
 
tommib
Jag måste säga att jag inte riktigt förstår detta:

J JHV3 skrev:
vi vill hålla oss minst 4,5 meter från grannarna, vilket det tydligt är i verkligenheten. Men inritat på kartan är det kortare pga den branta lutningen
Vad menar du med det? Hur kan det vara kortare på kartan på grund av den branta lutningen?

Är stödmuren det svarta strecket med prickarna ritat ovan 55 och 56?
 
Kolla med metria om de kan komma och sätta ut gränsen. Brukar gå på någon tusenlapp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.