Byggahus.se
Hej!

Behöver hjälp och råd av er kunniga.

Bor i Lerum (utanför Göteborg) och har en radhusgavel av tegel som har vittrade fogar på vissa ytor. Offert för att foga om hela väggen är på ca 70kkr, så jag kommer göra det själv.
Undrar lite vilka saker jag behöver, samt hur man bäst går till väga.

Av det jag hittat genom att söka på Byggahus.se är att jag behöver en fogfräs till min vinkelslip, bestående av en notfräs samt dammsugarmunstycke som suger in fogdammet + dammsugare.
Har dock inte hittat var jag kan köpa eller hyra denna, samt osäker på hur bra grovdammsugare jag behöver.
För att sedan foga har jag läst om en fogspruta som man kopplar till borrmaskinen som antagligen bara skruvar in bruket horisontellt. Även här jag har inte hittat någon som säljer eller hyr ut.

Antar också att man behöver en rejäl ställning för detta, att köra stege + fall-lina är kanske i vådligaste laget? Känns som att största tiden kommer gå åt till att flytta ställningen, fast det är kanske inte så mkt att göra något åt?

Fog har jag inte en susning vad man skall ha för något. Behöver jag ta dit någon kunnig eller funkar nogon standardsort? Huset är från -69 om det hjälper.

Så mina frågor är:
* Var hitta fogfräs & fogspruta? Köpa eller hyra? Eller finns det andra alternativ? Kostnad? Någon bra uthyrare i området som kan ha detta?
* Har idag en blå bosch 125a vinkelslip – duger den eller vill man ha något där man kan reglera hastigheten?
* Hur bra dammsugare behöver jag ha – rekommendera gärna någon (alt. kanske man skall hyra något stort odjur?)
* Hur lång tid kan det ta om jag gör det själv för första gången? Väggen är ca 10*6m och helt slät utan fönster eller dörr etc.
* Vad skall jag ha för fog? Hur mycket fog kan det gå åt?
* Skall man fräsa ca 2cm (enl. något inlägg jag hittade) eller skall det vara djupare/grundare?
* Hur varmt ute måste det vara för att kunna foga? Går det bra även om temperaturen går under 10 nattetid?
* Bör jag över huvud taget göra detta själv eller skall jag åtminstone ta in en murare som fogar då det är lätt att misslyckas? (verkar ju inte så svårt så länge man inte provat :) )
* Något annat jag missat eller bör tänka på, eller övrigt som kan göra jobbet ännu lättare?

Stort tack för all hjälp, famlar lite i blindo då detta inte är något jag hittar i närmsta k-rauta affär och har ingen erfarenhet av tegel och murning.

Tack,
Johnny
 
  • Gilla
joakimbrodd och 1 till
  • Laddar…
*Fogfrässats finns att köpa på Jula, 5-6-700 kr ca. Alternativt är en vinkelslip med stenslipskiva, minus för svårt med stötfogarna. Var dock försiktig så att du inte fräser i teglet. Men du hittar fort en teknik som fungerar.

*Spara din fina blåa Bosch. Det dammar något fruktansvärt och maskinen fördärvas av det fina slipstoftet. Köp istället efterhand de går isönder någon billig skitmaskin för ett par hundringar.

*Dammsugare i all ära. Tyvärr är stoftet så fint att det går igenom påsen och sätter sig i filtret som snabbt dammar igen. Jag körde utan.

*Det går hyffsat fort beroende på hur pass mjuk/vittrad fogen är.

*Valet av fog beror på vad det är fogat med tidigare. Generellt kan man säga att du skall ha samma eller mjukare bruk än vad som finns nu.

*Cirka ett par cm låter inte helt fel. Förvattna först. Så gjorde jag för fem sex år sedan och fogen är lika fin idag som då

*Så länge det är plusgrader går det fint.

*Ja du kan utan vidare spara dina 70 000:- och göra detta själv. Köp en fogslev, lägg lite bruk på en fogplatta eller putsbräda som du håller intill din utfrästa fog och tryck in ny fog med fogsleven. Jämna till fogen snyggt med en fuktad vad det nu heter för något. Ser ut som en böjd träpinne.

Om du använder kalkbruk så kan du få kalkfäckar på tglet när du är färdig. Detta (Hållför ögonen miljövänner) kan skuras bort med utspädd saltsyra (glöm ej skyddsglasögon) och sköljas av med vatten. Börja syratvätten nerifrån och uppåt.

Sist men inte minst! Skrota stegen för detta arbete och istället köp, låna, hyr eller bygg dig en byggställning.

Lycka till!
 
Dammsugare är inte fel, men hyr en som automatiskt slår rent filtret, det dammar något fruktansvärt att köra utan.
 
Tack för svaren!
Läste om detta fogfräs-kit på Jula i inlägg här för några år sedan. Idag kan jag inte hitta något sådant på Jula så jag antar att den inte säljs längre. Någon annan bygkedja som säljer liknande?
 
  • Gilla
mackisho
  • Laddar…
Jasså de har slutat sälja den? Men står du ut med dammet så fungerar en stenslipskiva på vinkelslipen bra också!
 
Eftersom jag bor i radhusområde är jag rädd att grannarna kommer strypa mig om jag kör med skiva eller utan sug. Kapade lite stenar tidigare i sommar med kapskiva och fick en del mutter över att det var damm överallt...

Har dock under kvällen faktiskt hittat en som säljer fräskit och fogspruta!
http://www.hagilab.se/

Så frågan är nu vilken dammsugare som slår rent filtret - har läst hos bla dewalt, makita och festool utan att hitta info om sånt, men jag läser kanske slarvigt?

Hur länge gissningsvis kan det ta att fräsa resp. foga? Rör det sig om 20,40 eller 120 timmar totalt? Bara så man vet om det räcker att hyra ställning över en helg eller om man kanske bör köpa en begagnad som får stå i nån månad och sedan sälja igen.
 
Bunker skrev:
Eftersom jag bor i radhusområde är jag rädd att grannarna kommer strypa mig om jag kör med skiva eller utan sug. Kapade lite stenar tidigare i sommar med kapskiva och fick en del mutter över att det var damm överallt...

:)))) Ja då förstår jag!

Svårt det där med tid. Kommer ann på hur hård/mjuk den gamla fogen är samt hur många kvadrat etc. Prova på en bit så ger det väl dig en fingervisning!
 
Dessutom vill jag gärna byta ut min hopplösa jula-"grovdammsugare", att lägga 5-10kkr på verktyg känns som ett fynd jämfört med 70kkr :-D

Kan nu svara mig själv på dammsugarfrågan, Kärcher har vissa modeller med "xtremclean" som skakar (nt 35 om jag minns rätt). Metabo har också en modell. Hade ingen aning att sådan teknik fanns så tipset var kalas. Hade föredragit makita/festool/dewalt men hittar som sagt inte om de är kapabla till sådant...

Får testa att fräsa ut en kvm i markplan för att kolla tid helt enkelt, och planera byggställning därefter.

Ny fråga som dykt upp: Måste precis all fog mellan tegelstenarna bort eller är det OK om några millimeter gammalt bruk är kvar? Är rädd att man skall skada tegelstenarna om man går för nära - men det är kanske ett måste så inte nya fogen lossnar?

Sedan har jag inte listat ut vilken fog jag skall ha. Kan man läsa sig till vilken fog jag har idag eller måste jag hitta en murare som "bara vet" sådant? Törs man ta med en bit till krauta eller behövs det kunnigare än så?
Någon höftning hur mycket bruk som kan gå åt till 60kvm omfogning?

Stort tack för alla svar, hoppas kunna påbörja projektet redan till helgen.
 
Fler frågor som dykt upp:

Kan jag fräsa hela fasaden och sedan foga, eller bör man bara ta en bit och sedan foga direkt så inte något spricker eller går sönder?
 
Gjorde omfogning av fasad och blev klar för nån vecka sen.

När jag frågade Bruksspecialisten i Göteborg om fogspruta, så tyckte de att den kan man strunta i. Den kostar nån tusenlapp och sen är det lätt att det tjorvar så man får rensa.

Fogfräsar använde jag två st en på 12 mm och en på 6 mm. Den större var för horisontella fogar och den lilla för vertikala och där det var för smalt i de horisontella. De var av märket KGC, köptes på Bruksspecialisten, kostar ca 200 kr/styck. Kolla www.kgcverktyg.se kanske de finns där. Det gick åt ett par st 12 mm, en st 6 mm räckte.

Jag fräste ca 3 kvm per gång pga att jag hade sån liten byggställning, annars kan du nog fräsa allt på en gång. Dock är det "roligare" att ta en bit i taget. Att fräsa hela fasaden på en gång skulle jag tycka vara lite väl enformigt.

För min fasad på ca 30 kvm gick det åt ca 9-10 säckar murbruk. Jag använde brunfärgat murbruk B. Murbruk B är nog det vanligaste gissar jag.

Du får räkna med att detta tar sin tid, det är väl därför det kostar så mycket att få utfört av firma. För mig tog det två somrar innan allt var klart, men då körde jag naturligtvis inte varje dag. Räkna med nån timme per kvm inkl. fogning minst. Sen måste du vänta på att det torkar innan du kan borsta fogarna, så en hel dag går åt för några kvm. Kanske du även får tvätta med utspädd saltsyra. Det tar också en hel del tid. Jag är dock amatör så därför gick det långsamt med alla moment.
 
  • Gilla
Punkas
  • Laddar…
Stort tack för svaret!

2 storlekar på fogfräs hade jag missat - bra!

Oj, nån timme per kvm ... ja det låter ju rimligt med tanke på det pris de tar men när man kollat demofilmerna på hagilab ser det ut att gå väldigt fort... Får nog revidera min tidplan där en aning :)


Passerar bruksspecialisten på väg hem ser jag, tack för tips av ställe!
 
Hyrde en sådan här dammsugare senast http://www.hilti.se/holse/modules/prcat/prca_navigation.jsp?OID=-26429&fview=1
kostade50kr/dygn tror jag
fungerar riktigt bra, har även en riktigt bra Alto själv men valde ändå att hyra en eftersom det här fina dammet är hopplöst, kommer det förbi filtret så förstör det hela dammsugaren.
När det gäller fräsningen så kanske man kan använda en betongfräs med dubbla diamantskivor då kan man ställa avståndet mellan skivorna så att det passar precis, den lilla remsan som blir kvar i mitten bryter man lätt bort om det blir något kvar.
 
Allright, verkar vara riktigt elakt damm det där.

Hur mkt underhåll är det på en sån hyres-hilti? Är det bara att tömma en påse då och då eller måste man blåsa rent filter med tryckluft etc titt som tätt?
 
nej, jag bytte ett par påsar, men filtret rengör sig själv, låter som om maskinen ska gå sönder när den gör det det dunkar och slår ordentligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.