Byggahus.se
Kaklaren gjorde färdigt spa-delen först och flyttade sedan vidare till stora badrummet.
Vi märkte innan han började kakla att vi inte hade tillräckligt med kakel ("någon" som hade mängdat konstigt... Undrar vem!) så vi gjorde en kompletterande beställning. Då det inte skulle vara samma batch så planerade vi tillsammans med kaklaren hur han skulle göra så att han inte blandade på en och samma vägg. När han började använda de nya plattorna upptäckte han efter ett tag att de nya plattorna var cirka en millimeter större än de gamla, så efter tre varv började det tanda i hörnet. Då kan man ju tänka sig att han borde ringt mig direkt och frågat hur jag tyckte att han skulle göra, men istället kaklade han vidare resten av dagen och ringde mig på vägen hem och berättade hur det hade blivit...

När jag kom hem såg det ut så här:

Badrum under renovering, plattor delvis satta, isoleringsmaterial synligt, väntar på färdigställande. Två blå plastkil i en kakelsöm, ansluter två grå kakelplattor på ett golv.

Jag tog kontakt med killens chef som kom direkt nästa morgon, och vi kom snabbt fram till att det enklaste skulle vara att bara köra lite mindre fogbredd mellan de nya plattorna så att fogarna linjerade i hörnet, så det var bara att plocka ner allt han gjort på den väggen dagen innan och göra om. Men det är sånt här som gör mig galen: om man jobbar på timme åt någon, varför kör man bara vidare när man märker att det blir dåligt?
Nåväl, det blev bra till slut, och förhoppningsvis lärde han sig något till framtiden!

Under tiden han kaklade fortsatte jag med andra projekt, till exempel våra sänglampor som fick komma på plats:

Omfärgat rum med spackel på väggarna, två svarta lampor och vita tak- och golvkanter.

När han var klar med kaklet så fogade vi, och därefter kunde jag äntligen montera taket även i spa-delen.

Tomt rum med fönster, kaklade väggar, och kaklat golv, utsikt mot träd och himmel. Ett ombyggt rum med kaklade väggar och golv, ett duschområde under konstruktion, utan armaturer installerade ännu. Inomhusvy med texturtak, spotlights, fönster med utsikt över grönt landskap och träd, samt del av rumsdetaljer.

Därefter provmonterades första duschblandaren:

Modernt badrumsduschutrymme med mörkt kakel, stort duschhuvud och handhållen dusch i svart.

Och dörrfoder runt bastudörren:

Modernt badrum med grå kakel, dusch, glasdörr och suddig figur i nästa rum.

Yr som en höna gick jag sedan tillbaka till frikylan och började bygga vidare på rörsystemet:Ganska snart var alla rör monterade och delvis isolerade:

Ventilationssystem och VVS-installationer i ett förråd med rör, värmeväxlare och elektriska kablar.

För att slippa jobba på vinden så mycket när det blir kallt ute så passade jag på att slutföra ventilationen nu också, genom att koppla in aggregatet och isolera kanalerna som är över lösullen:

Vind med isolering, träreglar, ventilationssystem, arbetsmaterial, oinredd yta, träbjälklag. Vindutrymme med isolering, träreglar, värmesystemet synligt, metallrör och ventilation. Avsaknad av personer eller levande varelser.

En annan sak jag passade på med innan vintern kommer var att greja med snöslungan. Fick ett stenskott framåt från turbinen förra vintern vilket spräckte nedre bakrutan på traktorn, så skulle bygga ett stenskottskydd med grannen.
När vi ändå grejade så passade vi på att titta på en viss obalans som fanns i slungan när jag köpte den förra vintern. Konstaterade snabbt att det var ett diagonalstag som lossnat (och ett som var löst, och två turbinblad som var krökta) så det blev en liten operation där vi riktade bladen, gjorde ett nytt snedstag, och kapade loss och svetsade om det som var löst.

Inre del av röd cementblandare med metallvingar, blå motor och träkloss för stöd. Industriellt, använd, byggutrustning. Arbetshandske, svetsning eller slipning på en stor metallstruktur, verkstadsmiljö, röd färg, handverktyg synliga.

Nu går slungan mycket jämnare och har ett stänkskydd för att förhindra stenskott. Winter is coming!

Fortsatte efter det med att koppla kylan för sovrummet och montera dropptråg:

Takutsnitt visar ventilation, rör, isolering och träbjälkar. Oavslutad konstruktion eller underhåll.
 
 • Gilla
 • Älska
Dortmunder DAB och 15 till
 • Laddar…
Fortsatte med att dra klart kylan nere i teknikrummet i garaget:

Värmepump med kopparledningar, expansionskärl, vägguttag och styrbox i ett pannrum. Rörinstallation med koppar och isolerade svarta rör, röd ventil, grå betonggolv, vit vägg.

Och monterade dropptråg och gjorde färdigt kylan i vardagsrummet:

Takutsnitt med isolering, ventilationsrör, elledningar och en del av en luftventil.

Nu är vi i mitten av oktober, och vi tog tag i tvättstugan/groventren för att få bort inredningen som stått och tagit plats:

Ett kök under renovering med oskyddat golv, väggskåp, diskho, och öppet elskåp.

Och när vi hade ångan uppe med inredning så satte vi upp all inredning i badrummet:

Modernt badrum, trä och kakel, spegel, handfat, toalett, fönster med utsikt, diskret belysning. Modernt badrum med brunt kakel, träskåp, vit handfat och toalett, spegel, fönster med utsikt.

Därefter satte jag tänderna i takanslutningar och passbitar i köket. Tjejen byggde ihop kottelamporna, och de kom med på samma bilder:

Kök under renovering, oorganiserat, verktyg och material överallt, två hänglampor, spegel och ingen bänkskiva. Oorganiserat rum under renovering med verktyg, material, hyllor och hängande lampor.

När vi höll på i badrummet blev jag också att fundera på fönstersmygspot där inne. Hade vi inte förberett för det? Gick till sovrummet och konstaterade att det gick tomrör från sovrummets fönstersmyg vidare till badrummet, men inget hål i smygen... Tittade på lite bilder, och konstaterade att jag hade glömt ta hål i tätskiktet, så när kaklaren kaklade hade han förstås kaklat över! Hmm, hur ska jag då göra? Spotten borde rimligen vara mitt över fönster, och mitt i installationsskiktet, och eftersom taket inte var på plats kunde jag sticka in handen mellan glasen och mäta hur tjockt tätskikt+fix+kakel byggde! Måttade ut var jag trodde att tomröret skulle komma ut, hoppades att jag hade mätt rätt, och borrade. Mitt i prick! Så nu kunde den också monteras.

Bild av grönt landskap sett genom ett fönster, stenmur, träd och en bil synlig.

Har länge stört mig på att köksluckorna varit sneda åt alla håll sen vi monterade dem, så när jag satte dit täckbiten för köksfläkten så justerade jag luckorna samtidigt:

Delvis monterat grått köksskåp och fläkt, verktyg och installationsmaterial syns, pågående renovering.

Isolerade färdigt frikylan (förutom STAD-ventilerna, måste köpa lite mer isolering) och gick bananas med Dymon på allt jag hittade en orsak att märka upp, så att även sambon vet vart allt går.

VVS-installation, expansionskärl, rör, ventiler, isolering, tekniskt rum, installation för uppvärmning eller vatten. VVS-installation med isolerade rör och ventiler, etiketterade för identifiering, omgivna av kablar.

Därefter gjorde jag dörrsmygen för groventren:

Röd dörr med smalt fönster, elektroniskt lås, omgiven av mörka väggar, till synes inne i byggnad.

Och sen kaklade vi, fogade, monterade torkställningar, blandare och tvättmaskinsavstängning:

Modernt kök under renovering med vita skåp, rostfri diskho, och kakelvägg. Ett modernt kök under renovering med vita skåp, svart bänkskiva, röd dörr och gråa väggar.
Igår kom en kompis över och vi spenderade hela gårdagen med att sätta upp panel i bastun. Idag fortsatte jag själv, och lagom till farsdagsmiddag för min pappa så monterade jag sista brädan (förutom smygen runt dörren) och måste ju förstås ställa in aggregatet för att se hur det blev att se ut. Och vi är så grymt nöjda, det blev över förväntan!

Mörkt basturum, belyst vedeldad bastuaggregat, stenvägg, träpaneler, skuggspel.

Och där är vi nu. På listan står ungefär:

- Panel och lavar i bastun
- Fönstersmygar
- Taklister kvar i 2/5 av huset
- Golv
- Golvlister
- Microcement på bänkskivan i köket
- Kakla köket
- Slutfinish i köket (lådfronter, handtag osv)

Och sen är vi typ redo att flytta in! 😳
 
 • Gilla
 • Älska
Cadeex och 70 till
 • Laddar…
Heij83
Grymt jobbat!
Kul att se uppdateringar ❤️
 
 • Gilla
 • Älska
Dortmunder DAB och 5 till
 • Laddar…
Jag blir mycket imponerad över ert arbete när jag ser bilderna!
Bara en sån sak som översta bilden i #555 ovan, fönstret, smygarna och Eivor, vackert som en tavla!
 
 • Gilla
 • Älska
Dortmunder DAB och 3 till
 • Laddar…
G Gabbe1 skrev:
Jag blir mycket imponerad över ert arbete när jag ser bilderna!
Bara en sån sak som översta bilden i #555 ovan, fönstret, smygarna och Eivor, vackert som en tavla!
Tack för berömmet, det värmer! Ja tänka sig att bilden RÅKADE tas i precis den vinkeln så att Eivor blev perfekt inramad... 😇
 
 • Haha
 • Gilla
 • Älska
Appendix och 6 till
 • Laddar…
Microcementen låter intressant. Vad har ni valt där och på vad skall ni lägga den? Vi funderade i de planerna ett tag, då vi funderade att lägga det på vår gamla köksbänk när vi nu håller på att renovera köket. Frugan tog in ett antal prover men "kasserade" idén efter att ha provat lite olika "spill" på beläggningsproverna. Citronsaft var inget bra för "cementen", det blev fula fläckar som inte gick bort.
 
 • Wow
skydiver
 • Laddar…
P
R roli skrev:
. Frugan tog in ett antal prover men "kasserade" idén efter att ha provat lite olika "spill" på beläggningsproverna. Citronsaft var inget bra för "cementen", det blev fula fläckar som inte gick bort.
Var det med eller utan ytbehandling av cemeten?
 
P Posselosse skrev:
Var det med eller utan ytbehandling av cemeten?
Som jag tolkade det så var provbitarna "färdiga" dvs med ytbehandling.
 
Heij83
R roli skrev:
Som jag tolkade det så var provbitarna "färdiga" dvs med ytbehandling.
Vi har lagt microcement på bänkskivan och är blandat nöjd.
Fläckar blir det av det mesta som är lite fett om man inte tar bort det ganska omgående, jag har behandlat enlig konstens alla regler men ändå blir det fläckar.
Funderar på att ”impregnera” allt med smör för att få samma nyans över allt.

Är man pedant och inte har barn så kan det nog funka fint. Det är min erfarenhet.
 
 • Wow
 • Haha
AndersPS och 2 till
 • Laddar…
Aj då, två dåliga omdömen om microcement, det bådar inte gott. Vill verkligen inte ha en köksbänk som är så känslig, framförallt inte med en sambo som kan vara lite flottig ibland. 😆
 
 • Gilla
 • Haha
Varken hyvlat eller målat och 3 till
 • Laddar…
Otroligt snyggt, bra jobbat! Du kanske har skrivit det tidigare i tråden men jag kan inte hitta någon information om badrumsinredningen, vilken tillverkare är det?

Lasse
 
 • Gilla
skydiver
 • Laddar…
L LasseR skrev:
Otroligt snyggt, bra jobbat! Du kanske har skrivit det tidigare i tråden men jag kan inte hitta någon information om badrumsinredningen, vilken tillverkare är det?

Lasse
Tack så mycket!

Möblerna är köpta hos vår lokala VVS-handlare och är av fabrikat Kame. https://kame.lt/en/

Jag ser att priserna på hemsidan verkar vara listpriser som inte är i närheten av vad vi faktiskt betalade. Väldigt fin finish och bra känsla i dem också!
 
 • Gilla
LasseR
 • Laddar…
S skydiver skrev:
Tack så mycket!

Möblerna är köpta hos vår lokala VVS-handlare och är av fabrikat Kame. https://kame.lt/en/

Jag ser att priserna på hemsidan verkar vara listpriser som inte är i närheten av vad vi faktiskt betalade. Väldigt fin finish och bra känsla i dem också!
Många tack för svar, tyckte möblerna var riktigt snygga 👍
 
 • Gilla
Nisge
 • Laddar…
Klockrent innertak !
Gör jättemycket på volymen!
O gott o slippa allt spackel
 
 • Älska
 • Gilla
skydiver och 1 till
 • Laddar…
Det har varit roligt att genom åren följa utvecklingen av vår lilla gran bredvid infarten. När vi började bygget var den en liten plutt, men det ser ut som att den vuxit ungefär en halvmeter per år!

Julen 2020, när vi bott ett halvår i lägenheten, satte vi i en ljusslinga i den (och på Eivor):

En grävmaskin och julgran dekorerade med ljusslingor i mörker. Ljus i bakgrunden. Natt. Utomhus. Festlig dekoration.

2021 kompletterade jag med slingan på huset:

Ett hus och en grävmaskin dekorerade med ljusslingor i ett snötäckt landskap nattetid.

2022 gjordes inget nytt:

Ett hus med julbelysning i natten, upplyst julgran framtill, snöig mark.

I år konstaterade vi att slingan nu var så invuxen i granen att vi tog bort den för att sätta den längre ut på grenarna på nytt. När vi ändå höll på så passade vi dock på att byta hela slingan till en ny som var fyra gånger så lång - mera ljus

En upplyst julgran framför snötäckta trähus i mörk vinternatt.

Imponerande att slingan på Eivor fortfarande lever, trots att den suttit där i över tre år och trots många timmar grävande.

Hus och snöplog dekorerade med julbelysning under mörk kväll i snölandskap.
 
 • Gilla
 • Älska
pdov och 11 till
 • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.