Hej hej

Vi håller på att renovera huset,men har börjat grubbla lite över en limträbalk som avgränsar köket och vardagsrummet.

Funderar på att förlänga denna balk och korta av en vägg som sitter som fortsättning av balken.
Balken är idag 310 cm, men vill sätta dit en som är 400 cm
vet att denna balk är bärande och därför undrar jag hur jag ska gå tillväga när jag tar bort den gamla och sätter dit den nya balken!!!

Snälla är i akut behov av svar.
 
Förutsatt att det är ett träbjälklag som vilar på denna limträbalk så måste ni stötta upp träbjälklaget med stämp på varsin sida om limträbalken. Därefter kan ni ta bort den befintliga limträbalken och ersätta den med en längre.

Givetvis måste man låta en expert undersöka förutsättningarna samt räkna på vilken dimension den nya limträbalken ska se ut.

Såhär ser stämp ut in action:
IMG_0737.jpg
 
Redigerat:
Ja vi är på det klara med att det måste upp något typ av stöd, men problem nummer två är att vi helst inte vill bryta upp golvet och en vägg på övervåningen, går det att få loss den utan att göra något sådant, eller ska vi kanske fundera i andra banor när det gäller denna balk?

Tack för svaret!!!
 
Vilket golv åsyftas? Golv på övervåningen? Du får nog lägga upp bilder eller ritningar så vi förstår bättre vad som avses.
 
så här ser det ut, det mörkbruna är balken som sitter där idag, tyvärr hade jag inte någon bättre bild tillgänglig för tillfället.
Och angående uppbrytande av golv så gällde det övervåningen, hoppas ni blir lite klokare av detta
 
  • PA310188.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bias84 skrev:
Ja vi är på det klara med att det måste upp något typ av stöd, men problem nummer två är att vi helst inte vill bryta upp golvet och en vägg på övervåningen, går det att få loss den utan att göra något sådant, eller ska vi kanske fundera i andra banor när det gäller denna balk?

Tack för svaret!!!
NI behöver med all säkerhet inte rör något på övervåningen. Balken är ju en avlastning istället för en vägg som kunde stått där. På balken ligger sedan i sin tur bjälklaget för övre plan. NI får alltså avlasta enligt bilden ovan, kanske helst på båda sidor, men det kanske är överkurs. Ta bort balken, riva väggen, upp med en nya med de rätta dimensionerna och ta bort stöttorna. Använd hjälm för säkerhets skull. :D

Blir balken för lång kanske den måste vara så tjock att det inte blir snyggt, då måste ni ändå ha en stolpe för att avlasta balken.
 
vi låter nog balken sitta kvar och limmar och skruvar på den längre balken vid sidan om den befintliga.
Sen bygger vi en låda som kommer fungera som en förlängning av den gamla.
Och sen blir det lite gips arbete för att göra allt enhetligt och snyggt
 
Den nya balken kommer m.a.o parallellmonteras 45 mm offset. Försäkra er om att regelverket ovan verkligen kommer ligga på den nya limträbalken eftersom den nu förlyttas en liten bit. Sen måste ni även kolla att lasten kan tas ned på de punkter som nu blir - ett par tum förskjutet mot tidigare...

...och visst måste ni stötta upp bjälklaget på båda sidor om den vägg ni river. Annars kan bjälklaget hänga sej på den sida ni inte stöttar upp....om ni inte låter hjärtväggen stå kvar till ni genomfört operationen, för den kan ju funka som stämp under tiden.
 
Vi kommer låta väggen som syns på bilden stå kvar medan vi bygger den nya väggen(hjärtväggen)

Balken har vi satt upp nu men har tyvärr ingen bild i nuläget.
Men vi parallellmonterade den med den befintliga balken, vi limmade fast dom i varandra och spände dom med 20 st 160mm skruv (balkarnas bredd tillsammans 190mm)Sitter även några skruvar in i ytterväggsbjälken.

Sen kommer vi förmodligen sätta en bjälke som stöttar upp den nya balken mot ytterväggen.Men vi tror starkt på att detta kommer funka.
 
Hur stort överlapp har du på balkarna? Jag antar att den nya balken går lika långt åt höger (i bild) som den befintliga balken?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.