A Anders_Nilsson skrev:
Det är mycket vanligt att man har järn- och manganfilter på djupborrade brunnar. Även humus och radon förekommer. Men visst, man brukar inte ha rening mot mikroorganismer i svenska brunnar. Men även pumpen och hydroforen drar el men som sagt då får du bort en del föroreningar.
Humus fins inte i djupborrade brunnar såvida det inte läcker in vid foderrörets övergång till berg, och då har man ofta mer problem än just färgningen av vattnet

Järn och manganfilter är dels för minska järnsmaken och också för att minska på brunsvarta beläggningar i handfat, toaletter mm.. Sedan finns det också en hälsomässig maxnivå att försöka hålla sig under.

Till detta kan vattnet behöva pH justeras med kalkfilter om pH är under 7 för att minska och förhindra rost och korrosion i vattenledningssystemet, och i områden med hårt vatten så kanske man behöver avhärda istället (inte för att det är skadligt att dricka hårt vatten men kalkar på tjockt i VV-beredare, bryggare, vattenkokare, tvålen löddrar sig inte innan man gnuggat upp halva tvålen och det går åt mycket tvättmedel i tvättmaskin, många diskmaskiner kräver också aktiverad jonbytare med salt om man inte skall få vit beläggning på glasvaror då avhärdningskapacitet i diskmaskinstabletter/pulver räcker till runt medelhårt vatten).

Djupborrade brunnar har ofta mer eller mindre problem med lite för höga flour-halter och det är inte lika enkelt att fixa som att justera pH-nivån och har hög filterpatronkostnad om man använder filter och inte späder ut med osmos-vatten...

---

Bakteriell sterilisering av grävd brunnsvatten med klor eller UV förekommer knappast, trots att många grävda brunnar har problem med läckande ytvatten delar av året, med att de ibland har E.coli etc. tarmbakterier så innebär det inte att folk har konstant diarré eller kaskadspyr.

---

och skulle det vara så att vattnet är verkligen otjänligt bakteriemässigt så har jag kvar min 1 kg burk med chockklor för poolbruk - och påsar av askobinsyra när man vill bli av med klorsmaken efter desinfekteringen.

1 kg chockklor räcker till väldigt många kubikmeter vatten, lätt över 2 siffrig antal m³
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.