Jag har för avsikt att installera AC i mitt suterränghus men har några funderingar. Jag har en tillbyggnad på huset baksida, där har vi stora glaspartier vilket har gjort att det i huset som på sommartid redan innan var svårt att hålla svalt naturligtvis nu är ännu varmare. Under sommaren är det inte ovanligt att vi när kvällen kommer har 27-28 grader invändigt och det är svårt att vädra ur och få ner temperaturen under kvällen. Det resulterar att de i familjen som sover på övervåningen måste sova på nedervåningen (halvt markplan/halvt källare) där vi har helt ok svalt. Övervåningen har total kvadrat på ca 120m2. De områden som jag vill ha kyla i kan man dela upp i 3 zoner. 1 och 2 är sovrum på ca 12m2 och 3 är det större utrymme med vardagsrum och kök i en öppen planlösning. Den senare delen är ca 80m2.

Jag har haft kontakt med en etablerad och seriös firma för att diskutera lite alternativ. Jag har haft som önskemål men inte absolut krav att det vore bra om jag kunde klara mig med 1 st uteenhet som placeras på kortsida utanför den större zonen som ska kylas. (rent visuellt vill jag helst inte har en uteenhet på motsatt kortsida på huset). Från kortsida jag vill ha värmepumpen är det möjligt att gå upp med rör på väggen och in på vinden. Sedan dra rör på vint längs med huset och över till andra änden för de inneenheter som ska sitta i sovrummen. Huset är 12m långt och det är väl ca 4 meter att ta sig upp längs med kortsideväggen.

Förslaget jag har fått är att sätta 1st värmepump på önskad kortsida. För att klara av att kyla det större området är förslaget att jag måste ha 2st inneenheter för att täcka in tillräckligt av den lite större ytan i zon 3. 2st rörslingor dras sedan på vind bort till andra änden av huset till sovrummen för att gå ner i de 2 sovrum jag har där. Förslag har även varit att jag i den större ytan ska sätta takkasseter istället för vägghända enheter. Snyggare, jag håller med, och ska vara bättre på att fördela ut kylan i utrymmet jämfört med de väggmonterade. I den lösning som presenterades skulle det även ingå någon liten dräneringspump på vinden, alla rör och övrigt material och installation

Priset för detta skulle ligga på 145’ (2 takkassetter och 2 vägghängda) och 125’ (vägghängda inneenheter på alla fyra positioner) plus kanske ett par tusen för el dragning som inte var inräknat. Jag säger inte att det är ett felaktigt pris, men det är lite högre än vad jag själv skulle ha gissat på. Hade nog tänkt att det skulle kosta 80-90’. Det jag har lite svårt att förstå och behöver er hjälp med är att förstå rimligheten i det som inte är de fysiska produkterna. Priset för värmepumpen är 35’, priset för inneenhet i sovrum 5’ (2,5’/st), priset för vägghängda inneenheter i större utrymmet är 18’ (9’/st) eller 36’ för takkassetter (18’/st). När jag summerar detta så hamnar jag på ca 60-75’ kr. Då återstår alltså ca 65’ kr för att bekosta rör och allt annat som behövs för installationen plus arbetstiden. Priset jag har fått är inklusive ROT. Jag har sökt lite på vad rörslingorna kostar och det ser väl ut att kosta runt 250:-/meter? Det borde inte bli mer än ca 10-12’ totalt (har räknat ut att det borde röra sig om strax under 50m rör totalt).

SÅ, mina funderingar just nu:

1. Är det ett pris som är marknadsmässigt för denna totala lösning?

2. Är det rätt bedömning gällande dimensionering? Dvs vad skulle bli konsekvensen om jag endast satte 1st inneenhet i det större området? Målsättningen är ju absolut att vi ska kunna kyla ner huset på kvällen och under natten till en behaglig nivå. Målet är INTE att anläggningen ska stå och gå 24/7 och att den därmed ska kunna hålla låg temp jämt fördelat i varenda vrå under de soliga och varma timmarna under dagen.

/Daniel
 
  • Ritning av suterränghus med markerade zoner för AC-installation i vardagsrum, kök och två sovrum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.