Hej där,
Har följt tråden "Ta in offert på bergvärmepump. Vad tänka på?" med stort intresse och tänkte ställa samma fråga fast kring pelletseldning.


Tänkte börja ta in offerter för att ersätta min elpanna från tidigt 80-tal med pelletspanna. Något speciellt att tänka på när jag gör offertförfrågan, något som absolut bör vara med i deras svar etc?


- Hus med 1 boplan och källare från -36 i Stockholm Mälarhöjden, dryga 65kvm styck, inte omöjligt att det blir en våning till så småningom
- Idagsläget gamla radiatorer i varje rum med vred, ej termostat. 27mm järnrör tvårörssystem, rören och ev också vreden ska dock bytas ut
- Förbrukar ca 25.000kWh inkl hushållsel idag (taskig isolering)
- Brukar väl ha 18-20C i boytan, hittills för dyrt att värma upp källaren, den går bra på spillvärmen ovanifrån
- Självdrag
- Finns skorsten sedan tidigare, ska kolla piporna med hjälp av en sotare inom snar framtid
- Ny placering av panna; gör om gammalt badrum (i anslutning till yttervägg och skorsten) till nytt pannrum. Alla anslutningar till vatten och avlopp och värme kommer nog inte att vara klara ev får installatören bygga upp förderlare osv som jag sedan ansluter till.
- Funderar på att sätta in äldre små täljstenskaminer för mysfaktor i källar och boplan



Och är det någon med bra erfarenheter av pelletspanneleverantörer i Stockholmstrakten (södra förorterna...) att skicka förfrågan till?

 
En bra fråga är ju hur mycket sködsel som krävs av pannan. Dvs hur ofta behöver du med din förbrukning Sota & aska ur pannan.
Samt hur lång tid tar det att göra detta jobb.

Annars är det nog inte så mycket tror jag. funderar du på att köra med Bulk eller?

http://www.sofiaallvarme.se/ har jag goda erfarenheter av. En av dom få som inte påstod att deras produket var bäst. "det finns många pannor på marknaden som är bra"
Dom ligger i bromma men kör i hela stockholm även söder om söder.. ;)

Många installatörer ordnar även skorstenen åt dig om det nu behövs. Ska du byta från El-panna behver man i vissa kommuner (tex huddinge) en bygganmälan. Men det brukar sotaren veta.

Några pannor att titta på & ta in offerter på är
Janfire NH (no hands) http://www.janfire.com/
Thermia Biomatic 20+ http://www.thermiapellets.se/
Thermia Bionet http://www.thermiapellets.se/
Ecotec Econom http://www.ecotec.net/
Combifire http://www.vedsol.com/
UNO http://www.kmp-ab.se/

Tänk på att välja en installatör som verkar kunnig och vet vad han talar om änn en amatör som kommer dit o du frågar en fråga o installatören kliar sig i huvet o letar föbrilt i sin brochyr han fått av tillverkaren.. (har jag varit med om)
 
Tänk på att välja en installatör som verkar kunnig och vet vad han talar om änn en amatör som kommer dit o du frågar en fråga o installatören kliar sig i huvet o letar föbrilt i sin brochyr han fått av tillverkaren..
Jo, jag hade en kille här i somras, han hade inte ens broschyrerna....

Jag är ju inte så värst hemma på det här området själv så det är ju lätt hänt att man missar viktiga frågor.  Och jag har ju gått på några debiteringar av hantverkare som man tog för givet skulle ingå. VVS-jobb har ju en förmåga att kosta om man lämnar bort dem så det vore kul att köra lite safe för en gångs skull  :D Så fler förslag på viktiga frågeställningar emottages med stor tacksamhet!!!

funderar du på att köra med Bulk?
Börjar nog med ett mindre inomhus förråd, typ veckoförråd. Sedan får vi se om det kan bli att bygga något större utanför. Vill i och för sig ha så lite pyssel som möjligt (renoverar både hus o gammal bil), men att tömma säck något år eller två kan jag nog stå ut med.

Tack för länkarna till tillverkare. Ska ta och gå igenom dem!!
 
Om det blir thermia så ta stora motorn till förrådsskruven på en gång för den dom skickar med när du har veckoförråd klarar max 3 metersskruv.. Då är det bara mera rör o längre skruv du behöver köpa om du bygger bulkförråd senare..
Onödigt att köpa på sej en motor som blir över om de blir bulk.. ;)
 
Hmmmm....
Efter dagens besök av sotare pekar allt på att jag inte har en enda tät kanal (spelar väl i och för sig inte så stor roll då man har rörinsatser), plus att den jag tänkt använda går ihop med en annan kanal och det kommer att krävas bilning för att få en rimlig vinkel för insatsröret. Hur rökgången sedan går i skorsten är skrivet i stjärnorna då flera verkar korsa varandra!! Sotaren måste komma tillbaka med annan utrustning...

En leverantör jag pratat med har sagt 120mm insatsrör vilket sotaren tror blir problem med tanke på hur min skorsten verkar vara kontruerad...


Därmed, finns det något speciellt att tänka på när man begär offerten vad gäller installation i skorsten?

 
swehjo skrev:
En leverantör jag pratat med har sagt 120mm insatsrör vilket sotaren tror blir problem med tanke på hur min skorsten verkar vara kontruerad...
Thermia behöver bara 120 mm även om skorsten är 3 meter hög.. Har du en riktigt effektiv ppelletspanna så bör nog inte röret va just mer än 120 då rökgastempen är mkt låga i dom nya pannorna.. Med en grövre pipa så blir det lägre rökgashastighet som gör att rökgaserna kyls mer med risk för kondens som följd..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.