Solceller

Så ställer du rätta frågorna till solcellsleverantören – en guide från offert till efterkontroll

Som solcellskund bör du ha höga krav på din leverantör – från offertunderlaget till installationen och efterkontrollen. I den sista delen av Solcellskolan 2024 går vi igenom frågorna du bör ställa för att din solcellsanläggning ska fungera så bra som möjligt.

Så ställer du rätta frågorna till solcellsleverantören – en guide från offert till efterkontroll

Foto: Hemmagrejjarn

Sida 1 av 8

Hämta in offerter till solceller

Marknaden för solceller har expanderat snabbt och många aktörer, såväl stora som små, erbjuder idag installation av solcellsanläggningar. För att underlätta sökandet finns webbtjänster där du kan hämta in offerter från lokala firmor. Vanligtvis fyller du i ett enklare formulär och inväntar några dagar på att företagen hör av sig.

Alternativt kan du söka själv och ta kontakt med leverantörer via deras hemsidor. Du behöver läsa in dig på varje företag, kolla upp referenser och kundomdömen.

Tips! Många husägare som installerat solceller delar gärna med sig av sina erfarenheter. Efterlys referenser i delforum Solceller på Byggahus.se. Se dig om i grannskapet och ta kontakt med andra som installerat solceller. Energi- och klimatrådgivaren i din kommun kan förmodligen också ge handfasta solcellsråd.

Sida 2 av 8

Begär att solcellsföretaget kommer hem till dig

solceller rött tak

Foto: BJohan

Många solcellsföretag erbjuder offerter online, baserat på de uppgifter du fyllt i. Det är en fördel om företaget även gör en bedömning på plats före installationen, men det är långtifrån alla som erbjuder detta.

Till exempel är det viktigt att undersöka takets skick, orientering, lutning och eventuella skuggningar. Installatören bör även utföra en snö- och vindlastberäkning för att säkerställa att anläggningen monteras på rätt sätt. I regel tar installatören hjälp av ett simuleringsprogram med olika parametrar för att räkna ut anläggningens effekt och produktion över tid.

Kontakta åtminstone tre olika företag för att kunna jämföra deras offerter. Var påläst och ställ frågor om installationen, produkter och garantier. Via frågorna kan du få en uppfattning om företagets kompetens och support.

Ta även reda på vem som juridiskt ansvarar för installationen. Större bolag anlitar ofta underleverantörer och det är viktigt att veta vem du ska vända dig till om det är något i anläggningen som inte fungerar korrekt. Installatören ska även kunna visa behörighet för installation av en elproduktionsanläggning. Detta kan du också kolla via Elsäkerhetsverkets e-tjänst.

Sida 3 av 8

Uppgifter som bör ingå i offerten

solceller

Foto:d3katja

Offerter kan vara mer eller mindre utförliga. Följande punkter är viktiga att ha med.

  • Referens och kontaktuppgifter till installatör/företag.
  • Information om leveranstid och leveransvillkor.
  • Uppgift om behörighet för elinstallation.
  • Kostnader för material och arbete, inkl/exkl moms. Det ska framgå om extrakostnader tillkommer, till exempel för projektering, transporter och byggställningar. Eventuella rotavdrag ska anges.
  • Uppgifter om fabrikat och modellnummer för solcellspaneler, växelriktare och montagesystem.
  • Eventuell övervakningstjänst
  • Garantivillkor. Garantitider för installation, funktion, produkter och effektgaranti bör specificeras. När det gäller produkter (solceller, växelriktare, monteringssystem, ev. optimerare) bör även dessa specificeras var för sig.
  • Beräknad produktion från anläggningen. Baseras i regel på soltimmar för området under normalväderår.
  • Eventuellt besparingskalkyl med beräknad återbetalningstid. Dessa uppgifter är av naturliga skäl osäkra.
  • För- och efteranmälan hos nätägare samt eventuell bygglovshandledning. Många leverantörer åtar sig det administrativa arbetet kring detta.

Sida 4 av 8

Tänk på det här när solcellerna installeras

solcellsinstallation

Foto: Hemmagrejjarn

När du kommit överens med en leverantör om installation av en solcellsanläggning får du skriva under ett köpeavtal. Avtalet baseras i regel på uppgifterna som ingår i offerten. Inför installationen måste vissa administrativa uppgifter vara klara, till exempel föranmälan till elnätsbolaget och eventuella bygglovshandlingar (krävs i undantagsfall). Vissa leverantörer ombesörjer administrationen.

Det finns goda skäl att vara på plats när arbetet utförs

En installation av en vanlig villaanläggning tar i normala fall 2–3 dagar. Installatörerna anländer med materialet, monterar byggställningar och utför montaget och en auktoriserad elinstallatör ansvarar för inkopplingen till elsystemet.

Det finns goda skäl att vara på plats när arbetet utförs. Praktiska frågor kan behöva lösas, men det är även bra att se och dokumentera hur monteringen utförs. Det är inte ovanligt att det förekommer brister i solcellsinstallationer. Läs gärna den här rapporten om besiktningar.

När installationen väl är genomförd bör anläggningen besiktigas. I regel är det installatören själv som utför besiktning enligt egenkontrollprogram. Protokollet från denna besiktning bör ingå i dokumentationen över anläggningen.

Du kan överväga att också anlita ett besiktningsföretag. Besiktningen sker normalt sett 2–3 veckor efter färdigställd installation. Om anläggningen skulle bli underkänd kan besiktningsföretaget hjälpa dig med utredningsprocessen.

Efter installationen måste även elnätsbolaget godkänna systemet på plats och koppla in en ny elmätare. Nätbolaget har enligt avtal tre månader på sig att utföra detta, men brukar vanligen kunna utföra arbetet inom några veckor.

Sida 5 av 8

Dokumentera anläggningen i 6 steg

solceller vitt hus

Foto: Uvgatan

När anläggningen ska sättas i drift är det viktigt att du ser till att du har tillgång till relevant dokumentation om din anläggning. Dokumentationen kan behövas användas vid underhåll, felsökning och eventuella reparationsåtgärder. Det är också viktigt att bevara dokumentationen ifall du i framtiden säljer ditt hus och överlåter solcellsanläggningen till en ny ägare.

Utöver offertunderlaget kan följande ingå i dokumentationen:

  1. Ritningar över anläggningen.
  2. Monteringsanvisning, inklusive komponenter och dimensionering av monteringssystemet.
  3. Manual/datablad för solcellsmoduler och växelriktare.
  4. Eventuella reservdelar (säkringar, överspänningsskydd)
  5. Egenkontroll före driftsättning (ska innefatta kontroll av anläggningens status, mätning av till exempel strängspänningar samt skyddsfunktioner).
  6. Instruktioner för underhåll, felsökning och felavhjälpning. Installatören bör också gå igenom och förklara för dig hur anläggningen fungerar i samband med driftsättning.

Sida 6 av 8

Checklista drift och skötsel av solcellsanläggningen

solceller

Foto: Ulrika M.M

Som anläggningsägare har du själv ansvar för drift och underhåll av din solcellsanläggning. Information om hur anläggningen ska skötas ska ingå i leverantörens manualer.

Här är några allmänna punkter för skötsel och kontroll av solcellerna:

  • Se över din anläggning årligen, gärna på våren efter att snön smält. Titta efter synliga skador på panelerna. Kontakta din leverantör om du upptäcker missfärgningar eller sprickbildningar. Kom ihåg att solcellerna är känsliga för belastning – kliv aldrig på modulerna! Glöm inte heller säkerhetsregler när du vistas på taket.
  • Kontrollera kablaget. Är alla synliga kablar hela? Var uppmärksam på skav, sprickor eller skador efter gnagare.
  • Inspektera fästen och genomföringar från anläggningen. Undersök taket inifrån för att se att det inte förekommer eventuella vattenläckage.
  • Se över larmindikatorer på växelriktare regelbundet. Vissa tillverkare ställer krav på säkerhetstestning av systemet. Läs mer på Elsäkerhetsverkets webbplats.
  • Fungerar produktionen korrekt? Om anläggningens elproduktion avviker eller försämras väsentligt jämfört med tidigare bör du kontakta din leverantör.
  • Behöver panelerna rengöras? Smuts och nedfall brukar spolas bort naturligt av regnet. Bildas det alger på panelerna kan du torka av panelerna försiktigt med en mjuk, fuktad trasa. Snö bör i regel inte skyfflas bort, då det riskerar att skada panelerna. Se leverantörens skötselråd för mer specifik information.
  • Behöver anläggningen besiktigas noggrannare? Kontakta din solcellsleverantör eller ett elinstallationsföretag för en servicebesiktning om du bedömer att det behövs.

Sida 7 av 8

Din solcellsekonomi – när lönar sig solcellerna?

solceller

Foto: Fario

Solceller är en långsiktig investering och många faktorer påverkar om anläggningen blir lönsam eller ej, såsom:

  • investeringskostnad,
  • eventuella lån och ränta,
  • anläggningens placering och kapacitet,
  • antalet soltimmar,
  • värdet på elen (vid köp respektive försäljning) och
  • subventioner (skattereduktion för överskottsel mm).

När du planerar din anläggning kan du ta hjälp av beräkningskalkyler på nätet, se Solcellsskolan del 1 om solcellskalkyler. Även leverantörerna ska kunna ge en väl underbyggd kalkyl i sina offerter.

Som solcellsägare kan du aldrig förvänta dig att leverantörens kalkyl blir hundra procent korrekt, då mycket kan hända under anläggningens livslängd. Det är säkerligen så att solcellerna, med 30 års förväntad livslängd, blir en lönsam investering på sikt.

Sida 8 av 8

Jämför priser på populära solceller