Byggahus.se
Vi ska byta bergvärmepump och har tagit in offerter. Vi gillade både Nibe-killen och Thermia-killen och bägge har bra rykte. Vårt hus är idag 114 + 46 kvm (välisolerat), utbyggnad planeras men vi vet inte hur stor den blir, troligtvis 30 - 50 kvm. Borrhålet är 110 m. Thermia rekommenderade Diplomat Duo 8 kW (vi vill ha mycket varmvatten) för vårt hus och våra behov. Borrhålet räcker för den. Nibe rekommenderade några olika, men endast 6 kw funkar utan att kompletteringsborra, vilket vi inte vill för det blir för dyrt. Nibe-killen trodde att en F1145 6 kw skulle räcka, även för en utbyggnad, men blir utbyggnaden 50 kvm är det lite på gränsen. Blir den större räcker inte 6 kw (blir den sannolikt inte, men svårt att veta definitivt innan det finns några ritningar).

Båda verkar vara bra pumpar, kostar ungefär lika mycket inkl. installation, Diplomat Duo 8 kw verkar ungefär lika effektiv som F1145 6 kw. Så vilken ska vi välja???
 
Jag skulle valt Thermian men inte för att den är bättre utan just för att den är större men klarar borran en Diplomat 8 kw klarar den en 1145 8 kw också även om 110 meter är i minsta laget. Finns det plats på tomten funkar det bra att komplettera med tex 100-200 meter jordvärme eller kanske en Nibe Flm och en 1145 8 kw.
 
  • Gilla
Vilseivillan
  • Laddar…
Ok, tack för svar! Ja vi lutar väl lite åt Thermia just för att den är större.
 
Finns ju även större Nibe vilket är en modernare vp med mera utrustning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.