Byggahus.se
Hej!

Vi har ett äldre hus med platta på mark, vi har upptäckt att på ena kortsidan (de andra sidorna är helt ok) så är sockeln på grunden ständigt fuktig. Det ligger vanlig jord som oftast är blöt intill grunden så vi har grävt upp en del och sett att det är fuktigt längs hela sidan och på ett ställe har putsen börjat lossna lite. Det finns ingen utvändig isolering och vi vet inte om det är isolerat på insidan. Det som jag undrar är vad vi kan fylla med istället för vanlig jord??
Skulle singel vara bra?

Vi har inga problem med fukt inomhus och vill helst inte börja med att göra en riktig omdränering, utan bara se till så att det som ligger närmast grunden inte ständigt är fuktigt så att det senare blir problem inne. Är det viktigt att snarast fixa det ställe där putsen har släppt på sockeln??

Jag hoppas att nån av er kloka här på forumet kan tipsa om vad vi bör göra.
Tacksam för svar.
 
Redigerat:
Hej,

Det kan alltid vara svårt att som ovan husägare själv bedöma hur pass allvarligt det som skett är. Men först och främst bör ni ha kapillärbrytande massor närmast huset (det vill säga material såsom grus, makadam eller singel som till skillnad från sand och jord inte suger/förflyttar fukt). Genom att gräva upp runt plattan där ni idag har fuktig jord kan upptorkning ske och att puts lossnar när den ömsom blir våt ömsom får torka är ingen konstigt. Sedan är det svårt att den här vägen svara på ifall ni behöver dränera om eller inte - finns ingen uppgift om när det gjordes så kan ni nog räkna med att det snart behöver göras på ett äldre hus...

När ni grävt upp och frilagt det som är fuktigt så kan det vara lämpligt att ta hjälp av en sakkunnig som kan råda er vilken omfattning ni skall gå vidare med.

Vänligen

TMC
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.