ByggahusTV, Byggnadsvård, Renovera

Sophie återställde Södergården till ursprungligt sekelskifte

På åtta år har Sophie och hennes man lyckats återställa det totalt sönderrenoverade huset på sin gård till ursprungligt sekelskifte.

När Sofie och hennes man köpte Södergården i Grönö utanför Traryd hade det gamla huset från 1909 blivit totalt sönderrenoverat i 1970-talsstil. I den här videon visar Sophie oss huset och berättar om hela resan, hur hon och hennes man på åtta år med varsam hand har återställt huset till sin forna glans. Vi hade nöjet att få besöka henne och filma när hon berättar om äventyret. Videon är 12 minuter lång.

Huset på 1970-talet
Huset blev sönderrenoverat på 1970-talet.

Byggåret 1909 brukar ofta ifrågasättas. 1909-1910 infördes ett register för fastighetstaxering i Sverige. Alla hus byggda före 1910 gavs då automatiskt byggåret 1909 oavsett ålder. Därför anges ofta 1909 som byggår byggda runt sekelskiftet om man inte har tillgång till annat underlag som kan fastställa byggnadsåret. Sophie har dock gjort efterforskningar och kunnat konstatera att Södergården på riktigt är byggt just 1909. 

Skylt byggår
Huset byggdes faktiskt 1909.

När de tog sig an huset 2010 var det alltså kraftigt förvanskat. Det enda som fanns kvar på huset som fortfarande är original i dag var de små fönstren under takfoten. De satt under tilläggsioleringen. Även underslaget på takfoten satt kvar, fast brunmålad. Fönster och undersida av takfot har de återställt till ursprunget idag och målat med linoljefärg. 

Huset återställt till sekelskifte
Nästa steg är att bygga tillbaka verandan.

De tog alltså ner teglet och tilläggsisoleringen. Den gamla fasadpanelen satt kvar under, men den var så pass sönderspikad att det inte gick att återställa den, så de bestämde sig för att kopiera upp ny exakt likadan som ursprunget. Detta gjorde de själva med hyveln de hade köpt när de gjorde samma resa med sitt första hus. De hade insett att det skulle löna sig med all golvlist och taklist med mera som behövde bytas ut. 

Betongsockel
Sophie visar granitgrunden och betongsockeln.

Ursprunget var granitgrund

Egentligen har det här huset en granitgrund i form av stora stenblock. Men på 70-talet när de monterade tegelfasad hade de behövt en sockel att ställa denna på. Då göt de på en betongsockel på 15 cm utanpå granitgrunden.

– Betongsockeln hade vi tankar på att ta bort från början, men det visade sig att det var skickliga rejäla hantverkare som hade gjort den. Vi har insett att vi får låta det vara, det får vara en utstickande betongsockel här fastän det inte är det snyggaste, säger Sophie. 

Tak
Huset har fått en skylt med byggnadsåret.

Husets förvanskning genom åren

Sophie får ofta höra kommentarer, ”hur kunde de bygga om huset så fult som de gjorde på 70-talet”. 

– De flesta tycker att 70-talshus är jättefula och det tycker ju jag också, jag tycker sekelskifte är mycket finare, men de gjorde ju så som det var modernt då. 

Den första stora förändringen på huset hade man gjort 1917, då bytte de taket, när huset inte var gammalt alls. Sedan har de fortsatt. På 1930-40talet någon gång tog de bort glasverandan när den inte var modern. Sedan har de bytt fönster efter hand och moderniserat huset efter hand som modet har skiftat. 

– Jag tycker ju att det är väldigt synd att de tog bort glasverandan, men den ska vi ju återställa. Det är det vi håller på med nu. 

Orangeri
Orangeriet.

Byggde orangeri av gamla fönster

Sofie går över till sitt orangeri.

– Vi kallar det här vårt orangeri även om det inte finns någon uppvärmning där som det ska vara i ett sådant. Men vi tycker inte riktigt att det är ett växthus och inte ett uterum eller, så det får bli organgeri.

Orangeri
Orangeriet.

– Det är byggt av fönster från ett 20-talshus i Jönköping där de hade bytt ut alla fönster mot moderna plastversioner, och så köpte vi de gamla som de ändå skulle göra sig av med, berättar Sophie.

Orangeri invändigt
Här kan de ha långbord.

När de köpte fönstren var de målade med plastfärg. Det fanns varken ork eller lust att skrapa bort den gamla färgen och de bestämde sig för att bara måla över med linoljefärg, så får det hålla så länge det håller och när det börja lossna så får vi måla om.

Färgen flagnar
Färgen flagnar, bara att måla om igen.

– Och det gör den nu, konstaterar Sophie. 

Men till slut kommer vi att ha bytt ut alla plastfärg mot linoljefärg istället.

Tillbyggnad
Nya tillbyggnaden.

Riva utbyggnad från 70-talet och ersätta med ny – steg 1

Men det allra första de gjorde när de flyttade till huset var att riva en stor tillbyggnad från 70-talet och ersätta med en ny på samma plats. Tillbyggnaden var jätteskadad av fukt och mögel. De byggde en ny där de skulle placera hall, tvättstuga och badrum som inte fanns i huset. 

Köket
Så platsbyggt det kan bli.

Sophies gröna kök

Köket är måttbeställt från ett snickeri och byggt i massivt trä. 

– Det är så nära platsbyggt man kan komma, för det är måttat på millimetern för att passa in på platsen. Det är jag och min man som har ritat luckorna själva och bestämt hur det ska se ut.

Grytlåda
Grytlådan är gömd bakom dörrar.

Inredningen är modern med dämpade lådor, även för grytor även om det inte fanns förr. De har dolt dessa med luckor för de vill ju ha ett kök som ser ut som sekelskifte. Diskmaskinen är också helintegrerad. Här kan du läsa mer och se fler bilder på Sophies gröna kök.

Finrum och matrum

Sophie visar oss vidare in i matrummet, även kallat finrummet. Där är möbler, snickerier och tapeter i nyrenässansstil från slutet av 1800-talet.

Nyrenässans
Nyrenässans är stilen på möblerna.

– Vi bor ju på landet och det tog tid innan modet från storstaden kom hit. Därför hade de med största sannolikhet 1909 här inredning i stil med slutet av 1800-talet, säger Sophie. 

Matrum
Matrummet med tidsenliga tapeter
Tvättstuga
Skåpluckorna hittade de på gården och renoverade.

Tvättstugan

I tvättstugan som ligger i nya tillbyggnaden är Sophie mest nöjd med klädförvaringen; en hel vägg med kvadratiska hyllor, där kläderna ligger prydligt ihopvikta. 

Klädförvaring
Hel vägg med klädförvaring.

– Här har vi har alla våra kläder här utom det som hänger, det finns i garderober i ett annat rum.

Skåpluckorna vid bänken är återanvända från gamla luckor de hittade när de flyttade dit, förmodligen från ett gammalt kök. Väggarna är vitmålade.

Tvättstuga
Ville prova vita väggar men gillar det inte.

– Jag tycker inte om vitt. Men jag ville prova att ha vita väggar i ett rum för att se hur det blev. Och det är det enda rummet där jag ångrar färgsättningen och vill måla om, skrattar Sophie. 

Badrummet
Gammalt handfat och två blandare.

Badrummet

Badrummet också en del av utbygget. De hittade ett gammalt handfat med traditionella kranar.

– De fungerar utmärkt. Vi har en blandningsventil som sitter under varmvattenkranen som gör att det vara blir ljummet vatten i den. I den andra är det bara kallvatten.

Grönö byggnadsvård
Sophie utanför sin byggnadsvårdsbutik

Startat en byggnadsvårdsbutik

Sedan ett år tillbaka ungefär driver de en byggnadsvårdsbutik här på gården.  Den ligger här i det äldsta boningshuset som är från 1840.  

– Det har vi också återställt. Det hade också blivit målat med plastfärg så originalpanelen var upprutten. Den har vi bytt till egensågad kilsågad panel med samma dimensioner som originalet. 

Konstruktion
Knutbrädorna det enda de kunde spara.

Knutbrädorna var det enda vi kunde spara. De har klarat sig för att de var målade med linoljefärg som hade trängt in i träet och skyddat. Fasadpanelen som hade varit målad med slamfärg hade inte det skyddet. 

– De här husen är ju timmerhus. Det här huset har rejäla stockar, jag tror de är fem tum.

tapeter
Tapeter i gammal stil.

Sophie visar sin byggnadsvårdsbutik, som snart firar ettårsjubileum. 

– Vi har öppet på lördagar bara, eftersom vi båda jobbar med annat i veckorna, berättar Sophie.

Lister
Lister efter gammal förlaga.

Här har vi allt man behöver för byggnadsvård såsom linoljefärg, beslag, tapeter och lister som vi själva hyvlar efter gammal förlaga.  En del av dem kommer från våra gamla hus, andra från andra gamla hus vi har stött på på olika sätt. Vi har en fyrkutterhyvel som hyvlar alla fyra sidor samtidigt.

Sophie registrerade sig som medlem på Byggahus.se redan 2005, under sitt eget namn Sophie.

Huset idag
Huset idag.