Byggahus.se
Vi ska sätta upp en friggebod på 15 kvm. Vi är inte vana vid sånt här, men vill göra ett försök. Friggeboden skall stå direkt på ett berg som i sin tur är rätt kuperat. Hur gör man grunden (plinter? hur fäster man dem isf?) och vad klara man av att göra själv? Vad rekommenderar ni?
 
Borra ner dubb i berget och sedan gjuta plintar i gjutrör. Du kan väl göra allt själv, det beror ju på hur händig du är.
 
Hur gör man för att täta mellan gjutröret och berget så att inte betongen rinner ur röret?
 
Plintar på berg. Jag och svärfar gjöt just plintarna till vårt fritidshus (80 kvadrat), 22 plintar. Tog oss 3 helger och kostade ca 5000 kr i materialkostnad. Betongblandare har jag sen innan.
Det är verkligen inte svårt och att leja bort det gör man bara om man har för ont om tid eller för mycket pengar:)

Spola rent berget med vatten. borra hål i berget där plintarna ska stå, i med armeringsjärn som ni fäster med kemisk ankarmassa (Finns på Hornbach och andra varuhus), sen sätter ni dit gjutrör..skär/sågar till dem lite grand i botten så de passa någorlunda. Sätt 2 brädbitar på varje plint som stagor, blanda betong och gjut..och stick ner ett plintjärn/stolpsko.

Finns en hel del skrivet om det på forumet, sök och finn.
 
haavard skrev:
Hur gör man för att täta mellan gjutröret och berget så att inte betongen rinner ur röret?
Helt tätt behöver det inte vara. Man får passa till röret så noga det går. Är det väldigt stora glipor kan man lägga på lite betong utikring röret och låta det bränna först.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.