Hej

Här kommer en liten excelkalkylator där man kan få ut till exempel eldningsintervall vid en given tankvolym och utetemperatur.

Jag har inte tagit hänsyn till startförluster i pannan eller isolationsförluster i tanken så det blir lite fel om man har separat pannrum och/eller vid lågt värmebehov.

Testa gärna och återkom med frågor och synpunkter.
 
  • Gilla
Jeppe sanslös
  • Laddar…
Lite novis här. Du kan inte förklara förkortningarna som du har? DUT och VUT t ex?
 
Mycket intressant kalkylator som verkar stämma bra med verklighetend^_^b
//Bosse
 
DUT = Dimensionerande utetemperatur. Den lägsta utetemperatur som man dimensionerar värmesystemet för, varierar från ort till ort. Se även: http://www.varmahus.se/varmebehov/vader_vind_varme.php

Heter nog egentligen DVUT enligt en ny standard. Se även: http://www.boverket.se/Global/Bygga...sregler/BBR_avsnitt_9/dvut_2009 1_4_dagar.pdf

VUT = Vald (eller Verklig) utetemperatur. I denna kalkulator skriver man in den utetemperatur man vill veta t.ex. eldningsintervall för.

Gula fält är indata där man anger sina förutsättningar för att sedan se resultatet i de gröna fälten.
 
vad menas med värmeavstängning vid..
 
värmeavstängning vid.. = Den utetemperatur där värmebehovet är noll, dvs när shuntautomatiken inte shuntar ut något värmevatten längre.

Jag tog med returtemp vid värmeavstängningstemperaturen då jag antar att returtempen är något högre pga andra energikällor (människor, spis, TV, brödrost, lekfull katt mm). Returtempen borde vara högre än innetemperaturen som i sin tur borde vara högre än värmeavstängningstempen.
 
Energivärde Ved 1,3. Är det för björk? Och vilket värde är det då för gran?
 
Väldigt bra,. STORT tack
 
Bra om någon kan ha nytta av denna kalkylator :).

Energivärdet 1,3 borde motsvara björkved, men jag minns inte nu var jag sett detta. Baxi anger till exempel 1,0 för dålig ved, 1,2 för bra ved och 1,4 för mycket bra ved.
Det som påverkar är trädslag (densitet) och fukthalt. Även hur vältravad veden är spelar förstås in.

Det finns även en faktor för fyllnadsgraden att ange i kalkylatorn där man tar hänsyn till att det inte går att fylla vedmagasinet till 100%. Det går bort ca 10% bara på det faktum att vedmagasinet (oftast) är längre än veden.

Ett par länkar om ved för den kunskapstörstande:
http://www.gde-net.se/files/1/87/88/l6JeOSf3VYzRn7SwWqgbp1OoOUleRi2r.pdf

http://dalea.du.se/research/archive...d94b/fbbb48b3-e661-433a-8fa0-5a17d466c235.pdf
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.