N
Hej,
Vi skrev under VT. 2018 ett kontrakt med ett Attefallshusföretag, vi vill vara anonyma med vilket företag det är.
Det uppstod fel redan före spaden satts i backen, och listan kan göras lång på alla fel o brister som finns i huset än i dag. Huset hur som helst tillverkades i fabrik och levererades och lyftes på plats under mitten av december år 2018 (8 månader efter avtalet upprättades). I vårt avtal med företaget finns en tydlig betalplan som säger att innehållna medel (i detta fall 15% av kontraktssummman) skall betalas efter utförd slutbesiktning där båda parterna är överens och har signerat protokollet. Ingen slutbesiktning genomfördes, muntliga svaret på frågan vid husleverans om när besiktningen skulle äga rum var att besiktningen var en tilläggstjänst, men att om vi hade några frågor om huset så kunde vi fråga snickarna monterade hängrännor efter att huset ställts på plats.. Själv arbetar jag i byggbranschen, jag genomförde en "syn" av huset ut- och invändigt och hittade över 40 brister i huset.

Bara någon vecka senare började fakturor trilla in på arbeten som varken utförts eller beställts av oss, vi bestred fakturorna och i senare skede gick de och fakturan med innehållna medel till inkasso.
Under mars 2019 kontaktade vi en advokatfirma, huset besiktades i april 2019 och utöver mina 40 anmärkningar hittades ett dussintal till av den auktoriserade besiktningsmannen.

Men efter det har det inte hänt så mycket, varje mail eller samtal till advokat debiteras vi har advokatkostnader på närmare 100.000 :- och kommer ingen vart, vi har ett hus på tomten vi juridiskt sett varken äger eller har rätten att bruka och detta knäcker oss... Vad ska vi göra?
 
Varför säger er advokat eller vem att ni inte får använda huset?
 
N
Jonatan 79, i avtalet står det att företaget äger huset till dess att hela kontraktssumman är betald. I och med att fel o brister ej har åtgärdats av företaget så vägrar vi betala innehållet belopp (15 % av kontraktssumman).
Advokaten har hjälpt oss med att få ut en auktoriserad besiktningsman och sedan i somras pågår en diskussion med företagets jurist. med andra ord vi kommer ingen vart, vi verkar inte vara så högt prioriterade av vår advokat. Vi ser ingen slutkostnad för detta då vi inte får något svar på hur lång tid detta kommer ta från advokaten. Går i tankarna på att betala både advokat o företag och be dem dra åt H******, därefter åtgärda felen /bristerna på egen hand så gott det går.. Det här håller på att knäcka vår familj..
 
Ok.Hur mycket är det uträknat att det ska kosta att återställa allt/ordna felen ?
 
Ge inte advokaten mer tid, ni har redan låtit det gå för långt tyvärr.
 
  • Gilla
Neronsum
  • Laddar…
N
Jag har uppskattat kostnaden till ca 120.000-150.000:-, på grund av att vi riskerar att behöva riva och bygga om hela badrummet.
 
Har byggfirman bra ekonomi , kan det vara läge att stämma dom i tingsrätten . Vad säger er advokat om det ?
 
N
Trots att vi känner att vi har gjort allting rätt och följt avtalet så är det en för stor risk att låta det gå till domstol och det är en process som ofta kan ta tid. Vår advokat tycker att vi ska betala hälften av de 15% som vi har som innehållet belopp, trots att avtalet med företaget ger oss rätten att behålla samtliga 15% tills dess att anmärkningarna är åtgärdade, så ingen vidare bra advokat bara dyr.
 
Hur har det gått för er?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.