Hej,

Vi har precis fått våran bergvärmepump, Thermia Calibra Duo, som skall värma vårt tappvatten (och så småning om radiatorer när de blir installerade). Vi har ett borrhål på 210m djup.

Men temperaturen på vattnet som vi får ut (märks mest när vi duschar) är högst varierande. Så här kan en dusch se ut:
Minut 1-2: Lagom varmt vatten
Minut 2-4: Kallare vatten (kanske 25-30C, även om man maxar på blandaren)
Minut 5-7: Väldigt varmt vatten (nu är ju blandaren på max)
Minut 7-8: Kallt vatten (kanske 25-30C)
Minut 8+: Nästan repeat på ovanstående eller hoppar hur duschen för det inte är skönt längre att antingen frysa eller bränna sig.

Osäker på exakt minut på intervallen, kanske +- 2minuter på dessa siffror.

Vi har tagit detta med vår installatör som var här och kikade, han vred på lite saker, öppnade blandarna, mätte temperaturer, höjde max-tempen på värmepumpen. Men ingen direkt skillnad i ovanstående problem mer än att det är märkbart att max-tempen på vattnet ut i kran definitivt är varmare nu än innan. Skall ringa honom igen och se vad han har för idéer, men tänkte om forumet här har lite tankar?

Installatören nämnde att det kanske var fel på blandaren, men detta problem uppstår i alla kranar (men märks ju mest när man duschar), men han sa att en blandare kan påverka hela systemet (jag vet inget om detta så det kanske är möjligt?)
Installatören nämnde också att det kanske har med VVC-pumpen som cirkulerar vattnet och då gör vattnet i själva tanken ljummet, för den då blandar det varma med det kalla i botten. Men det låter ju galet om vi inte kan ha en VVC-pump igång?

Värt att nämna:
1. Bergvärmepumpen + tillhörande vattentank står i ett litet "pumphus" utanför själva fastigheten, så det går en kulvert från pumphuset in till huset (så de sker säkert en del förlust av temperatur).
2. Innan när vi hade en "vanlig" varmvattenberedare så skedde aldrig dessa variationer av temperatur (endast varierat tryck under en dusch-session, som även kvarstår nu).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.