Byggahus.se
Funderar du på att köpa ett hus? Då är det din skyldighet att noggrant undersöka husets skick innan du skriver på kontraktet. Sedan får du stå ditt kast.


Du kan läsa artikeln här: Undersök huset noga innan köp
 
E
Skrivet av: Gäst

Om säljaren krysat för frågelistan i köpekontraktet att inga felaktigheter finns och att bygglov finns till allt byggt, vad har han då för ansvar om det uppdagas att det inte fanns bygglov trots ett ja i frågelistan till ett inglasat uterum som marknadsfördes påtagligt i prospektet???

kan man hävda att det är falsk marknadsföring i s as varudeklarationen??? Speciellt om uterummet byggts utan bygglov, det är fuskbygget enl bygnadsingenjörer och det har rasat samman och det finns inga möjligheter att få byggnadslov för att bygga upp det??? Någon som vet vad som gäller och vilka snören som man ska dra i???
 
E
Skrivet av: Gäst

Bygglov blir aldrig dolt fel eftersom det lätt kan kollas hos kommunen - så slå en signal till kommunen innan köp om det är tveksamheter med bygglovet

/K
 
E
Skrivet av: Gäst

Dåligt tips! "om besiktnignsmannen inte hittar något fel" är onödigt krångligt, bättre avtala om öppet köpt under begränsad tid. Risken är förstås stor att säjaren istälelt vänder sig till till någon som redan har skaffat sig en tillräckligt god uppfattning om huset INNAN budgivningen.
 
E
Skrivet av: Gäst

Bra indikationer, men mäklarsamfundet bör beakta är att säljaren enl. en del mäklare inte vill sälja till de köpare som vill genomföra en besikning. Har råkat ut för det i två fall, givetvis efter budgivningens fas. Mäklaren har följande tillägg i annonseringen: säljaren friskriver sig med följande klausul "Friskrivningsklausul kommer att tillämpas för ev fel och brister"
Mäklarsamfundet borde införa att den föreslagna checklistan som ni rekomenderar, skall vara ifylld innan huset skall säljas via mäklare. En del mäklare har denna kunskap och kompetens, vilket speglar en seriös mäklare. Med där det inte har gjorts vare sig en varudeklaration mm bör en sådan checklista vara obligatorisk. Detta skulle vara ett stöd för konsumenten. Tilläg i checklista: provtryck för ev. spisar/kalelugnar, vattenprov max 1år/ för eget vatten.
Det skulle få säljaren att fundera lite innan försäljningen sker och både köpare/säljare vinner på att vara ärliga.
 
E
Skrivet av: Robert

När vi köpte vårt hus hade säljaren gjort en överlåtelsebesiktning i förväg. Vi ställde oss frågande till en del uppgifter och beställde en egen separat fuktbesiktning. Vi skrev avtalet innan med förbehåll att om vår besiktning pekade på andra fel som beräknades understiga ett visst belopp (15000) att åtgärda så var det OK och om kostnaden skulle beräknas bli högre skulle köpeskillingen omförhandlas eller köpet kunna hävas. Besiktningen pekade på fel med en åtgärdskostnad på ca 75000 och vi fick därför sänkt köpeskilingen med motsvarande (minus 15000 "självrisk")
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.