Byggahus.se
Vem ska man tro på, stugtillverkaren och byggfirman som monterade taket enligt stugtillverkarens ritningar eller snickaren? Byggfirman har gjort stomresningen och monterat tak helt enligt Jörnträhus' ritningar och instruktioner för snözon 3,5. Nu hävdar snickaren att det inte räcker utan att taket måste stärkas ytterligare för annars finns det risk att taket lossnar, att det var tur i vintras att det inte var mer snö på taket. Snickaren vägrade att isolera taket och sätta upp innertakpanelen om han inte fick säkra taket ytterligare. Vem har rätt?
 
Har du fått en konstruktion som är enligt EKS för den aktuella platsen så kan du lita på den.

Är det att det skall blåsa bort byggaren är rädd för?

Är det en totalentreprenad eller en utförande byggaren är anlitad för? Tycker det låter som en utförande och då är inte byggaren ansvarig för annat än att han gjort exakt enligt ritning/anvisning. Konstruktion är leverantör ansvarig för.

Vill byggaren inte göra det han är anlitad för kan den bli ersättningsskyldig om du måste ta in någon annan för att slutföra.

Men nu är vi inne på juridik och avtal...
 
Det är ju helt omöjligt för oss att göra den bedömningen utan att se konstruktionen men mest sannolikt är ju hustillverkaren. Snickare är inga konstruktörer, han får ju i så fall peka på vilka delar som är bristfälliga och nån form av beräkning som understryker det…
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.