Skadestånd pga trasig bergvärmepump

937 läst  14 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  2016 byggde vi nytt i Luleå. Välisolerad 2-plans villa, 216 kvm boyta, ca 20 kvm biyta. Vi har vattenburen golvvärme i hela huset, FTX-ventilation, bergvärmepump och vattenmantlad braskamin kopplad till en ackumulatortank på 750 liter. Pumpen ligger på 9 kW och tanken på 12 kW (två elpatroner på 6 kW).

  Ända sen vi flyttade in 2016 så har vi haft problem med vår bergvärmepump. Under 2016-2018 har den slutat gå vid tillsynes godtyckliga mellanrum och krävt manuell omstart och övervakning. Leverantören har vid flera tillfällen försökt felsöka och avhjälpa felet men har inte lyckats. Under slutet av 2018-2019 har pumpen varit helt ur funktion och tanken har gått på elvärme, med undantag för när vi eldat i kaminen.

  Vi har varit i kontakt med konsument- och energirådgivningen i vår kommun och kommit fram till att vi dels har rätt till en ny pump istället för ytterligare försök att reparera. Utöver det har vi även rätt att kräva skadestånd för våra merkostnader under tiden som pumpen har varit ur funktion, tex vår ökade elkonsumtion pga att tanken fått gå på elpatron.

  Frågan är då hur vi skall räkna ut ett rimligt skadestånd... Vi har inte fört loggbok över exakta tidpunkter då pumpen har stannat då den krävt omstart 3-5 gånger i veckan. Men vi kan se en tydlig trend i vår elkonsumtion som stämmer överens med de perioder som vi har haft problem. Kommunen och elbolagets rekommendation är att räkna på den ungefärliga besparing man gör vid bergvärme, vilket enligt dem är att bergvärme bör vara 1/4 av förbrukningen jämfört med direktverkande el.

  Vår konsumtion var 2016 ca. 25000 kWh, 2017 ca. 22000 kWh och 2018 ca. 23000 kWh. Vi har energisnåla vitvaror, lågenergibelysning, inget överflöd av elektronik och enligt mig en låg till medel konsumtion av hushållsel.

  Har någon annan varit med om något liknande eller har ni förslag på hur vi kan räkna ut ett rimligt skadestånd. Självklart kommer leverantören ifrågasätta vad vi än lämnar ifrån oss så vi behöver ju kunna motivera skadeståndet med mer än bara - "en fjärdedel, typ".

  Tacksam för alla goda råd och förslag...
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Hur många är ni i hushållet?
  Hushållsel måste ni dra av. Vi är fyra personer i en villa och har ca 7000 kWh el plus fjärrvärme.
  Så ca er 15000 kWh har gått till värme för er. Hade värmepumpen funkat hade ni gissningsvis fått köpa 5000 kWh el för att få ut 15000 kWh värme.
  Jag hade krävt dem på 10.000 kWh per år
   
 3. R
  Medlem · Nivå 11
  Är huset byggt 2016 skall det finnas en separat elmätare för värmen enligt pbl. Så det borde finnas hos er. Då är ju hushållselen borträknad.
   
  • Laddar…
 4. R
  Medlem · Nivå 16
  Du har väl en energibalans beräkning från när huset projekteras? Där har du rätt bra data och kolla om det inte finns en meny i pumpen som talar om hur mycket den gjort av med på elpatron-drift.

  Jag tror det inte är mer än 3-5000kr/år extra det gått. Huset är stort och Luleå är definitivt i Norrland.
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Men, har någon kommit fram till vad som är fel?

  Upplägget med bergvärme plus separat uppvärmning med fristående patroner, eller kamin som värmer. Det ställer ju en del krav på installationen. Gör man fel där så är det helt naturligt att pumpen larmar och stänger av sig.

  Om det är fel i regleringen mellan de här tre uppvärmningskällorna, så hjälper det inte att byta värmepump.
   
 6. C
  Medlem · Nivå 15
  Kolla pumpens inbyggda loggbok och se om det går att få ut något meningsfullt där. Om det är pumpen som styr elpatronerna borde du dessutom kunna se åtminstone total drifttid för dessa. En god dokumentation av historiken är ju även i högsta grad viktig för att kunna påvisa omfattningen av problemet, så lägg ihop alla pusselbitar ni har så att ni har det sparat och sammanställt.
   
 7. E
  Medlem · Nivå 8
  Mycket bra fråga.
  Varför väljer man att kombinera bergvärme ihop med acctank på 750 L?
  Med bergvärmepumpen kan man ju tillverka värmen när man behöver den, känns onödigt kostsamt att värma 750L i onödan?
   
 8. Jarlingar
  Allvetare · Nivå 13
  Därför (y)
   
 9. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 13
  Var blir TS av? Vore intressant att veta om det finns nån särskild mätare för värmepumpen.
   
 10. T
  Medlem Nivå 11
  Menar du att den vattenmantlade braskaminen kan vara en orsak till strulet med värmepumpen? Hur i såna fall?
   
 11. V
  Medlem · Nivå 6
  Tro mig när jag säger att jag har sett det mesta i vp inkopplingar mot tank, pannor... å tokigt kan det bli. Bla en som hade en inkoppling mot acktank med elpatron i som gick för varmvattnet. Det var bara det att den elpatronen värmde allt vedpanna , vp å element.
   
 12. H
  Moderator · Nivå 25
  Värmepumpen är beroende av att få bli av med den värme den producerar. Om vattnet som kommer tillbaka ifrån radiatorsystemet är för varmt, så fungerar inte värmepumpen, den riskerar att få för högt tryck internt. Då löser olika säkerhetssystem ut och stoppar pumpen.

  När du kombinerar värmepump med andra värmekällor, finns en stor risk att de andra värmekällorna tillför värme till värmepumpen. Det går att lösa (jag vet inte hur), men det krävs att någon som verkligen kan den här typen av system gör jobbet.
   
  • Laddar…
 13. Jarlingar
  Allvetare · Nivå 13
  Kaminen kan orsaka problem för vp'n men det var ett svar på varför man har en stor acctank i systemet.
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem Nivå 8
  Värmepump =skapar värme precis när det behövs och bara exakt i den mängd som behövs. (för bästa verkningsgrad)

  Vattenmantlad kamin och acktank =skapa mycket värme momentant och sen spara och portionera ut i den takt det behövs.

  Svårt att få de två "principerna" att lira ihop optimalt. Precis som någon skrev innan kan olika former av värmepumpar få problem om de jobbar och inte har någonstans att flytta värmen.

  Har själv haft såna tankar att kombinera dessa system men efter att ha läst på mycket genom åren så inser man svårigheterna att få det att jobba optimalt effektivt ihop tillsamman OCH automatiskt.
   
 15. H
  Medlem · Nivå 11
  Det handlar väl inte bara om antal förlorade kWh, även massa annat strul som förlorad tid, arbetstid.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: