Byggahus.se
Hur skulle ni reagera??

Är nära att skriva på ett avtal på totalentreprenad med en husleverantör.
Vi är nu inne på vår 4:e offert med denna leverantör, efter att ha gjort diverse förändringar.

Den andra offerten fick vi vid ett personligt besök av säljaren. Han hade då skrivit i offerten att det avgick 40 000 kronor om vi skrev på kontraktet samma dag. Han sade att det hade varit prishöjningar den 1/3 och om vi skrev på samma dag skulle vi få priset innan prishöjningen. Eftersom vi fortfarande tyckte att huset på priset var för dyrt för oss så sade vi att vi ville göra några större förändringar för att få ner kostnaderna och vi ville därför inte skriva på något kontrakt ännu. Han sade då att vi kunde skriva på ändå, och göra ändringarna sedan. Vi skrev naturligtvis inte på!!

Vi sade att vi skulle maila honom ändringarna så att han fick göra en ny offert. Vi mailade och efter några dagar kom en ny offert i brevlådan. Med samma klausul i kontraktet att om kontraktet var honom tillhanda inom 3 dagar så fick vi rabatten på 40 000 kronor. Offerten var dock inte till vår belåtelse eftersom han inte hade skrivit den enligt våra önskemål. Vi ville att vissa saker skulle vara medräknat i priset men att han skulle specificera hur stor summa som skulle dras av ifall vi senare valde bort dessa grejer. När vi påpekade det sade han att avdragen stod i tidigare offerter och han såg ingen vits varför det skulle stå i den senaste. Inte ens när vi påpekade att det står i kontraktet att ”alla tidigare skriftliga och muntliga överenskommelser slutar att gälla” om man skriver på kontraktet såg han någon vits med det. Han verkar helt enkelt tycka att vi ska lita på hans ord och det känns som att han tycker vi är jobbiga och överförsiktiga. Sedan skrev vi att vi inte tyckte om att det stod att kontraktet måste vara honom tillhanda en viss dag för att vi ska få rabatten. Hur ska vi kunna bevisa att han har tagit emot kontraktet?? Vi frågade därför om han inte kunde dra av rabatten i offerten istället och sätta ett giltighetsdatum på offerten.

Nu väntar vi på den 4:e offerten som tydligen ska komma idag. Enligt säljaren ska kontraktet vara honom tillhanda senast på torsdag för att vi ska få rabatten. Å han säjer att han inte vill stressa oss, nähä!!! Vid frågan vad som händer med rabatten om kontraktet kommer in en dag för sent så sade han att vi måste lita på dem, annars är det ingen idé att göra affärer. Å visst, vi tror egentligen att det är ett schysst företag, men vi tycker att säljarens jobb är att få oss att känna oss trygga med att välja dem som leverantör. Just nu känns det som att han bagatelliserar vår oro för att göra en ”dålig” affär och nästan blir stött för att vi är så noggranna med utformningen av offerten och kontraktet.

Tar tacksamt emot kommentarer om detta!! Är det vi som är alldeles för paranoida??
 
Ni är inte ett dugg paranoida utan sköter det på ett riktigt sätt, försiktighet är det som gäller innan man skriver på ett enda papper. Muntliga löften är bannlysta i denna bransch, lita ALDRIG på ett muntligt löfte utan allt skall skrivas ner vartenda dugg. Lyckligtvis hade vi en säljare som själv poängterade detta att allt vi kom överens om skulle skrivas ner och bevittnas med våra namnteckningar.

Min spontana reaktion på det du beskriver om denna pushiga säljare är att ni skall vara försiktiga, det han vill ha är er namnteckning sen blir det säkert annat ljud i skällan, som sagt var försiktiga och anlita gärna en jurist som läser igenom offert och kontraktförslag så allt blir rätt, dom 1000 lapparna en advokat kostar kan såsmåningom spara er många sömnlösa nätter och massor av pengar.
 
Skall börja med att säga att jag tycker ni gör helt rätt här. Han kör inte med öppna kort, han försöker få er att "lita på" hans muntliga löften osv. Genom de argument han använt för att rättfärdiga hans stressande så har han ju dessutom bevisat att han inte är att lita på. Rabatten är uppenbarligen inte styrd av prishöjningen, utan något han har full kontroll över att flytta fram.

Fortsätt att se till att allt är med i avtalet.

En tanke som slår mig här är att han verkar lite desperat att få in avtalet, han har uppenbart jobbat en hel del med att få in det. Det är egentligen guldläge för lite prutning. När ni väl har ett avtal som ni kan skriva på, och han ger er 3 dagar att skriva på, så skulle det kunna vara läge att börja prata om att ni har ett annat alternativ på gång (vilket ni faktiskt borde funder över tycker jag), men om han kan gå ner ytterligare 50 000 eller så så är ni övertygade om att hans alternativ blir bäst så då kan ni skriva på direkt, annars vill ni avvakta den andra firman. Eller kanske bättre att han slänger in ett av tillvalen gratis.

Om ni kan få säljaren att inse att han håller på att förlora på mållinjen när han redan lagt ned avsevärt med tid på er affär, så tror jag att han kan vara motaglig för lite prisförhandling. Framförallt om ni kan säga "gå ner ytterligare 50 000 så skriver vi nu" annars tänkte vi kolla xx-hus priser lite bättre i eftermiddag.

En grundregel är: Lita aldrig någonsin på NÅGONTING som en mäklare eller husförsäljare säger. Fundera lite på vad ni tror er veta om huset ni köper, om byggprocessen osv. Om enda källan ni har till någon "fakta" kommer från husförsäljaren, fundera då över hur viktig informationen är, hur kan ni dubbelkolla. Om ni skalar bort allt som kommer från hussäljaren, hur ser huset ut då? Om ni bara har tillgång till fakta från kontraktet, referenswer från andra som köpt av honom etc. Räcker den bilden eller finns det något mer ni behöver veta?

Den dag man börjar tycka att en säljare verkar bra, trovärdig, någon man kan lita på. Då ligger man illa till. Det är skillnad med säljare där man har ett kontinuerligt behov av att köpa, där finns det ett stort värde för säljaren att bevara en god kontakt för framtida affärer, men när du köper ett hus så är du ute ur bilden 5 minuter efter signaturen, säljaren jobbar vidare med nästa. Han undviker troligen att medvetet lura dig så mycket att du pratar ner honom i olika sammanhang, men där går gränsen för säljarens engagemang.

Det finns inom säljyrket de 3 "F" en. Find them, F..ck them, Forget them. Som köpare tror jag det "ordspråket" kan vara bra att ha i tankarna.
 
Instämmer i föregående inlägg. Ni agerar korrekt. Det som inte framgår skriftligen existerar inte. Personligen skulle jag redan i ett sådant läge överväga att bryta kontakten.

Huset är tydligen ritat och klart, släng ut det på offert till ett antal andra om möjligt. Att upphandla tar sin tid men ger å andra sidan ett bra resultat.
 
Tack för svaren!! :)

Vi är väldigt försiktiga men vi hade nog väntat oss lite mer förståelse av säljaren. Det är ju ändå våra livs största affär vi ska göra.

Det som just nu stör oss mest är att vi känner oss stressade att skriva på (för att få rabatten) och att vi är så less på detta nu så att vi bara vill komma vidare. Det verkade bra i början, men nu på slutet har det inte känts helt hundra. Det skulle kännas så jobbigt att börja om på noll igen, men man ska väl lita på magkänslan. 40 000 är ju mycket pengar, men det är inte såååå mycket.

En av våra föräldrar är advokat och har läst igenom offert och kontrakt, så vi har fått värdefulla åsikter där. Det som han bl a reagerat på är det där om att kontraktet måste vara inne inom en viss dag för att vi ska få rabatten.

Vi fick offerten idag. Den innehöll fortfarande ”snabbhetsrabatten” och lite andra tvetydigheter, så det blir nog inte att skriva på nu i alla fall.
 
Henjen skrev:
Tack för svaren!! :)

Vi är väldigt försiktiga men vi hade nog väntat oss lite mer förståelse av säljaren. Det är ju ändå våra livs största affär vi ska göra.

Det som just nu stör oss mest är att vi känner oss stressade att skriva på (för att få rabatten) och att vi är så less på detta nu så att vi bara vill komma vidare. Det verkade bra i början, men nu på slutet har det inte känts helt hundra. Det skulle kännas så jobbigt att börja om på noll igen, men man ska väl lita på magkänslan. 40 000 är ju mycket pengar, men det är inte såååå mycket.

En av våra föräldrar är advokat och har läst igenom offert och kontrakt, så vi har fått värdefulla åsikter där. Det som han bl a reagerat på är det där om att kontraktet måste vara inne inom en viss dag för att vi ska få rabatten.

Vi fick offerten idag. Den innehöll fortfarande ”snabbhetsrabatten” och lite andra tvetydigheter, så det blir nog inte att skriva på nu i alla fall.

Som hempularen så rätt och riktigt skrivit så vill säljaren bara ha en underskrift och sen gå vidare till nästa kund, någon förståelse från en härdad hussäljare kan du aldrig räkna med lika lite som en bilförsäljare, säljare som säljare.

Det som stör ordentligt när man läser vad du skriver är att han verkar försöka stressa er att skriva på, känns inte alls bra faktiskt.

Om det nu är så att ni anser företaget är ok men inte säljaren så varför inte ringa upp företaget ifråga? Han kanske inte ens är anställd av företaget ifråga utan jobbar som agent för dessa, framför era åsikter och synpunkter till försäljningschef eller ännu hellre VD:n om att ni inte känner er bekväma med hans sätt och konstigheter, förhoppningsvis får ni bättre respons där för det ni vill ha, trots allt vill dom ju sälja sitt hus till er.

Vad har ni att förlora egentligen när situationen är som den är?? Ert förtroende för säljaren verkar ju nu vara kört i botten så varför inte.
 
Du säger att ni inte vill starta från nool igen. Det behöver ni inte alls göra. nu har ni ju kommit fram till vad ni vill ha. Ni har lärt er en del om vad det kostar, ni har fått en vana att handla upp bygget.

Gå genast ut till några fler, ta med det ni har av ritningar (eller åtminstonde skisser) och be om förslag. Även om ni inte sedan kör med dem, så ger de er dels perspektiv på den säljaren ni jobbar med nu, dels kanske ni kan få det billigare/bättre av någon annan.

Säljarens desperata försök att stressa er kan vara en indikation på att han vet att priset är för högt, han stressar er för att ni inte skall hinna kontrollera något, det kan vara priset, det kan vara något i utförandet, eller kalkylen.

Jag kan ha fel men jag är helt övertygad att om ni dumpar honom just nu, och återkommer om 3 veckor, säg vi köper NU om priset fortfarande gäller, så har ni en affär.
 
Henjen skrev:
En av våra föräldrar är advokat och har läst igenom offert och kontrakt, så vi har fått värdefulla åsikter där.
Varför använder ni inte denna förälder och skriver ett eget förslag på kontraktet och skickar till säljaren och säger att detta kan vi tänka oss att skriva på.
 
Min uppfattning av det jag har läst är följande, Husleverantören ni handlar med vill göra en snabb affär. Säkert av flera orsaker, men t.ex pga att jobba med offerter tar tid, och så fort ni har skrivit på kan säljaren ta sig an en ny kund. Och om han lyckas stressa er med ett, i samanhanget löjligt erbjudande på 40 000, så kanske ni också förbiser saker, som de senare under bygget kan tjäna pengar på.
Jag skulle säga åt säljarn att jag skiter i rabatten, och tar det i min egen takt, och att om inte det passar så finns det säkert nån annan som vill sälja.
Skulle inte bli förvånad om detta erbjudande, som är endast för er, används dagligen för att göra snabba affärer.
 
Självklart vill han få ett avslut med er så han kan få sin provision och gå vidare med nästa kund.
Om man inte lyssnar på er innan avtalet undertecknas så brukar det sällan bli bättre efteråt.

Jag tycker ni skall låta en oberoende sakkunnig se över avtalet innan ni skriver på.
 
robban44 skrev:
Om det nu är så att ni anser företaget är ok men inte säljaren så varför inte ringa upp företaget ifråga? Han kanske inte ens är anställd av företaget ifråga utan jobbar som agent för dessa, framför era åsikter och synpunkter till försäljningschef eller ännu hellre VD:n om att ni inte känner er bekväma med hans sätt och konstigheter, förhoppningsvis får ni bättre respons där för det ni vill ha, trots allt vill dom ju sälja sitt hus till er.

Vad har ni att förlora egentligen när situationen är som den är?? Ert förtroende för säljaren verkar ju nu vara kört i botten så varför inte.
Ja, så här skulle jag nog göra! Kanske finns det någon annan säljare som hustillverkaren kan rekommendera istället! ! !

Annars är det bara att sätta ihop alla era önskemål och ta en ny runda!

Det är bättre att starta om från noll nu än att ha ett "helvete" att hålla på med i flera år efteråt hälsar en som erfarit detta ! ! !

Helena med
Sverigestugan
 
Hej igen och tack för ytterligare svar!!

Vi skrev som sagt var inte på avtalet förra veckan eftersom vi hittade ganska många oklarheter i offerten. Vi skrev ett mail till säljaren och påpekade dessa samt sa hur vi ville att kontraktet skulle utformas. Vi skrev att vi inte kommer att skriva på något avtal som innehåller en klausul som säger att vi får en viss rabatt endast om avtalet är honom tillhanda en viss dag. Påföljande dag fick vi ett mail där han svarade på våra ifrågasättanden angående offerten. Sist skrev han också ”ni har till på måndag att skriva på, känns det inte bra kanske inte vi ska göra affärer med varandra, vad tycker ni??” Han tyckte dessutom att vi skulle skriva på den offert som fortfarande innehöll fel. Då kände vi att det fick vara bra och skickade vi tillbaks ett mail där vi tackade för oss och skrev vad vi tyckte om hans bemötande av oss. Vi har inte fått något svar på det, funderar på om man ska kontakta företagets chef eller liknande. Vi hade tänkt skita i rabatten och ta det i vår egen takt, men nu känns det som att vi inte vill göra affärer med honom över huvud taget. Vi hade visserligen kunnat kontakta en annans säljare, men eftersom det inte är ett så stort företag och alla säljare verkar vara stationerade på samma ställe så känns det som att vi är brända där.

Vi väntar nu på offerter från två andra företag, som någon sade tidigare så börjar vi ju inte om från noll eftersom vi noga har tänkt igenom vad vi vill ha och lärt oss nyttiga saker. Ritningar på huset har vi redan gjort själva i ett cad-program. Det var våra ritningar som offerterna baserades på, husföretaget gjorde inga egna. Så fortsättning följer!!
 
Ni skall nog vara ganska nöjda med att INTE skrivit på ett avtal som enligt er innehåller felaktigheter, då hade ni ju godkänt dessa och säljaren har er underskrift på detta, jisses hur fräck får man vara.

Hur ni ens kan tänka tanken att göra affärer med honom igen har jag svårt att förstå faktiskt, framförallt då ni skrivit av er till säljaren vad ni anser om honom och hans metoder. Att dom pratar sinsemellan om dom är stationerade på samma ställe är ju ganska logiskt och deras försäljningsmetoder kanske genomsyrar hela företaget vem vet??

Nu väntar ni ju på offerter från 2 andra så där kanske dyker upp något som gör att ni snabbt glömmer av den här upplevelsen. Ni har ju lärt er ett och annat att ha med er i fortsättningen så lycka till.
 
Mycket bra agerat av er tycker jag. Is i magen och bestämda åsikter lönar sig (nästan) alltid i slutändan. Det är ju inte utan att man blir lite nyfiken på vilket företag och var i landet denna säljare finns...
 
Robban - vi tänker inte tanken på att göra affärer med honom igen. Det var innan hans sista svar som vi möjligtvis kunde tänka oss att vänta och se, men nu är det kört för hans del.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.