Vi borrade ny vattenbrunn innan sommaren (fick trycka brunnen för att få fram vatten) vid vår sommarstuga och tog vattenprover i augusti. Då fick vi en del anmärkningar på olika parametrar som bakterier, järn, färg, Cod-Mn och Mangan. Vi valde då att vänta ett tag och ta nytt prov innan vi beslöt om filterlösning. Nu har vi tagit nytt prov, men skippade tungmetaller andra gången då vi inte hade några problem första gången. Nu var värdena lite förändrade, vissa bättre och andra sämre, samt att vi fick otjänligt pga lukt. Vi har hela tiden märkt att vi har en del svavelväte i vattnet då det luktar prutt när man spolar. Brukar dock försvinna när vattnet står en stund. Det som var påtagligt var att järnhalten ökat markant, samt Cod-Mn. Vi har beslutat oss för att byta från den hydropress som vi satte in initialt till en Wellmate hydrofor hp-7 med stigarrör och micronizer för att få bort svavelvätet. Tänkte höra om ni har något förslag på vattenfilter som tar bort allt det vi behöver ta bort i ett och samma filter? Vi har nämligen inte så mycket plats på vår toalett i stugan för flera filter. Vi kommer att göra ett nytt avlopp för backspolning, med utsläpp i en stenkista. Har läst många tips från @mogge_73 här och hoppas kunna få lite hjälp :) Bifogar de två vattenanalyserna, de två översta sidorna är de från augusti och resten är de senaste från oktober.
 
  • Vattenanalys resultat; visar mikroorganismer, kemiska parametrar, enheter, mätosäkerhet, standarder; tabellformat; vetenskaplig, teknisk.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Tabell med analysresultat för ämnen som antimon, arsenik med mätvärden och enheter. Angiven bedömning: "Tjänligt med anmärkning."
  • Laboratorieresultat för vattenprov inkluderar bakterier, turbiditet, färg, konduktivitet, pH, metaller och andra ämnen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Tabell av vattenhårdhetstest, 12 °dH, osäkerhet ±1.8, bedömningsresultat: OTJÄNLIGT.
Hej
Ni ska nog undvika att syresätta detta vatten, om ni sätter in en syresättningshydrofor så kommer ni neutralisera svavelväte, men ert vatten kommer bli knallgult då järn och mangan kommer att fälla ut till oxidform. Tyvärr kommer det inte att fälla ut så mycket som ni vill då ni har för högt humustal (COD) för att detta skall fungera tillfredställande.

Jag måste tyvärr säga att detta är ingen bra brunn att arbeta vidare på.
Man har troligen i sin jakt på vatten tryckt sönder berget så ni får påverkan av ytligt grundvatten.
Marken skall fungera som ett sedimentfilter som binder humusämnen till sig. i ert fall är berget så trasigt sa att vattnet drar ner humus i samband med att den fyller ert borrhål.

Ert vatten kommer aldrig se likadant ut på årets olika månader, utan kommer bli så här så fort ni har mycket nederbörd. snösmältning, höstregn etc. kommer skapa stora variationer.

Det går att rena ett sånt här vatten, men det kräver mycket underhåll och blir oerhört kostsamt. Det är ingenting ni vill hålla på med i ett fritidshus.

Min rekommendations är att titta på en annan vattenkälla, antingen att gräva en brunn. alt. att borra en ny brunn men att borra djupare (dock med risk för salter).

Ni har tyvärr det värsta av allt i vattnet och i sådana mängder att det inte är hanterbart, dessutom kommer ert vatten se helt annorlunda ut på årets alla årstider, vilket gör det omöjligt att veta vilka värden man egentligen arbetar med.
 
Redigerat:
Aj då, det var ju inga goda nyheter. För oss är det viktigaste att kunna använda vatten till tex diskmaskin. Att dricka det är mindre viktigt, vi har tagit med dricksvatten hemifrån i alla år tidigare. Finns det inget filter som skulle kunna fånga upp tillräckligt med humus och järn så det i alla fall inte förstör ledningarna? Vi störs mest av lukten idag, så den vill vi helst bli av med, men då behöver man ju som du säger fånga upp järnet på något sätt.

Kan addera att vattnet inte är så bra generellt i området, grannarna omkring har både högt järn och Cod-Mn och har lyckats lösa det med filter.

Borra ny brunn djupare är nog inget alternativ, då de borrade till max-djup 80 meter på denna och inte ville gå längre för att undvika saltvatteninträngning (är i stockholms skärgård).
 
Redigerat:
Ja och nej. Man kan göra det mindre dåligt om man säger så. Ett sandfilter med backspolning skulle ta bort en del av järnet. Jag skulle gissa någonstans mellan 80-90% av järnet försvinner. Det kommer fortfarande bli gult, och sätta igen ledningsnätet, men inte lika fort.

Man kan börja med att sätta in ett filter för svavelväte, järn, mangan och kalk. men det kräver att man inte syresätter vattnet utan att metallerna är kvar i jonform.
Sen kan man titta på att lösa humusen, troligen kommer det vara för mycket järn kvar för ett kolfilter, då är det jonbytare som gäller. Denna kommer då dra ner ert pH-värde ännu mera än det redan är, vilket man får lösa med ett pH-filter.
Dessa vatten är sk. moment 22 vatten, varje lösning skapar ett nytt problem som då måste tacklas för att slutresultatet ska bli bra.

Det kommer inte bli perfekt, men det kommer bli "bra" nog, förhoppningsvis.
 
  • Gilla
CangaB
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.