L
Vi håller på att renovera köket i en villa med självdrag. I köket var där tidigare en fläkt med kolfilter kopplad till eternit kanalen i taket.

Hade även en rund ventil i skafferi som gick utomhus (skafferi är nu borta o ventilen täckt), en karmventil i köksfönster (borta då det sades att man ej skulle ha tilluft i kök).

Vi har nu satt en mekanisk spisfläkt kopplad till eternitkanalen. Men jag är nu fundersam över frånluft i köket, för denna spisfläkten är nog stängd när själva on knappen är av? Inuti är där kallrasskydd som är stängt när den ej är igång gissar jag.


Hur bör jag göra för att få till frånluft i köket när inte spisfläkten är igång?
Eller är frånluft tillräcklig med spisfläkten? Är en Ikea underverk.

Tacksam för råd.
 
Hej, nu vet jag inte exakt vilken typ av fläkt du har och vad du menar med mekanisk då det inte gick att utläsa av texten men fick lite dåliga vibbar ang brandskyddet. För att slippa skriva allt saxade jag detta från nätet från känd byggdatabas. följande gäller;

Det är inte bara att installera vilken köksfläkt som helst när köket renoveras eller fläkten är slut. Det finns en mängd olika typer av fläktar på marknaden. Vilken typ av köksfläkt som passar beror på hur ventilationssystemet i bostaden ser ut. En fläkt ska också uppfylla vissa andra regler, för att fylla den funktion det är tänkt att den ska göra.

Kolfilterfläkten​

Den enklaste fläktmodellen att ansluta, är kolfilterfläkten. Fläkten går även under begreppet recirkulerande fläkt och passar utmärkt i hus med självdrag, liksom i lägenheter med centrala system. Kolfilterfläkten behöver inte kopplas till ventilationssystemet. Det innebär att den kan sättas var som helst i vilken bostad som helst.

Däremot kräver kolfilterfläkten en bra ventilation i rummet i övrigt. Annars finns det risk för fuktproblem. Det beror på att där en fläkt med frånluft leder ut all luft från spisområdet ur huset, rensar enbart kolfilterfläkten bort matoset. Luften i sig stannar kvar i bostaden, med fukt och allt. Filtret i fläkten behöver också bytas med jämna mellanrum för att reningen av luften ska fungera.

Kolfilterfläktens effektivitet​

En viktig detalj vad gäller kolfilterfläktar är effektiviteten. Enligt boverkets regler ska fläkten som monteras klara av att rensa bort minst 75 % av matoset från luften. Det är det inte alla kolfilterfläktar som klarar. Välj därför en kolfilterfläkt med omsorg.

Installation av köksfläkt i kök.
Kontrollera också alltid med vilka regler som gäller för bostadsrättsföreningen eller hyresrättsföreningen innan fläkten installeras. Vissa föreningar kräver kolfilterfläktar, andra godkänner dem inte alls. Reglerna beror på vilket ventilationssystem som gäller i huset i allmänhet.

Utsugsfläkt​

En utsugsfläkt kopplas till ett frånluftsrör och leder ut all luft som sugs igenom fläkten ut ur huset. Den här fläkten är vanlig i villor, och en variant av utsugsfläkten, en så kallad alliancefläkt, förekommer också i lägenheter.

Om en utsugsfläkt ska koppas till en bostads- eller hyresrättsförenings ventilationssystem måste först föreningen godkänna detta! Kontakta dem inför installationen. För en korrekt installation krävs dessutom fasta eldragningar, vilket kräver en behörig elektriker, och en imkanal som uppfyller vissa krav – bland annat vad gäller brandsäkerhet.

Utsugsfläkt och brandsäkerhet​

En utsugsfläkt ska anslutas till ett ventilationsrör som håller hög brandsäkerhet. I ett hus med självdrag är det vanliga alternativet att installera en separat ventilationskanal som leds ut genom vägg eller tak. Det går också att använda sig av befintliga kanaler i en eventuell skorstensstock, om så är lämpligt.

Motorn till utsugsfläkten kan sättas separat en bit upp i röret, eller i anslutning till kåpan. Det är kommunen som ska godkänna de ventilationskanaler som dras i ett hus. Sotaren har också ett finger med i spelet eftersom det är han eller hon som har till uppgift att inspektera kanalerna. Tala alltid med kommunen inför ett köksfläktsbyte, särskilt om du planerar att byta typ av fläkt.

Fläktkåpa​

En annan form av utsugsfläkt är fläktkåpan. Den har ingen motor i sig, utan utsuget drivs av en motor någon annanstans i huset. Själva fläkten drivs av ett spjäll som öppnas och stängs efter behov. Kåpan kan kopplas till ett centralt system i till exempel lägenheter, eller i hus med mekanisk frånluftsventilation.

Samma regler vad gäller brandsäkerhet och installation ställs för fläktkåpan som för utsugsfläkten. Fördelen med fläktkåpan är att när denna byts ut, behöver inte motorn i sig bytas ut, eftersom den är fristående.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.