Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

BR för 16.7 Miljoner med intressanta stadgar

 1. N
  Medlem · 3 inlägg

  Nisse500

  Medlem
  En BR förening har bildats och en av tre BR i föreningen ligger nu ute till försäljning för 16,7 miljoner i Nacka väldigt nära Stockholm och med en fantastisk sjötomt.

  Jag tittade på hus och stadgar och tyckte det var intressant rent juridiskt, får man göra såhär?

  1) Huset har tre bostadsrätter, två är stora och en är liten
  2) En av de stora och den lilla innehavs av personer i en och samma familj baserat på efternamn tillsammans kontrollerar de över 50% av föreningen,
  3) Huset är uppfört av en annan medlem av samma familj baserat på efternamn
  4) Huset ligger på en jättetomt med enormt värde, men huset är placerat i ena hörnet
  5) Endast en pyttedel av tomten är kopplad till den lägenhet som nu är ute till försäljning, resten är kopplad till den andra stora lägenheten.
  6) Enligt stadgar finns det planer på att bygga en lägenhet 4 (se nedan), men värdet på alla nybyggen tillfaller enbart innehavare av lägenhet 3. Alltså inte den som är till salu, Lägenhet 1.

  Så för att summera så för 16.7 miljoner är man alltså helt i händerna på en annan familj som både kontrollerar föreningen och har planer på att föreningen ska bygga vidare på tomten men då lämna den nya köparen helt utanför ekonomiskt när föreningen växer. Sedan är det ju intressant att ha sjötomt på en bostadsrättförening som inte är gemensam till föreningen utan är kopplad till de olika lägenheter, väldigt ojämt fördelat dessutom som ni ser nedan.

  Länkar:
  https://ahome4u.se/hem-till-salu/fagelboparken-6/
  Tomtgränser:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-10-23_12-52-0.png
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-10-23_12-48-56.png

  Ur stadgar:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2021-10-23_12-44-12.png
   
  Redigerat 23 okt 2021 13:30
  • Laddar…
 2. C
  Medlem · 13 052 inlägg
  Upplägget är inte helt ovanligt. Vanligtvis är det ett parhus + ett attefallshus, vilket i praktiken oftast är enda sättet att klämma in tre bostäder på en villatomt.
  Utöver de nackdelar som nämns sägs det också att bankerna generellt nekar lån till sådana bostadsrätter.
   
  • Laddar…
 3. D
  Medlem · 274 inlägg

  datja

  Medlem
  Varför skulle dessa bostadsrätter inte få vara pant för lån?

  Upplägget i trådstarten låter helskumt.
   
 4. R
  Medlem · Stockholms · 199 inlägg

  Riemann

  Medlem
  För att banken inte gillar små föreningar
   
 5. D
  Medlem · 274 inlägg

  datja

  Medlem
  Aha, jag trodde att det syftades just på attefallshusen. Tack.
   
  • Laddar…
 6. Isakare
  Medlem · Stockholm · 4 441 inlägg

  Isakare

  Medlem
  Lite OT.
  Såg en annons på ett litet hus med garage. Allt verkade ok med det viktiga som vatten, avlopp, uppvärmning mm, bra läge.
  Men priset var nära nog hälften mot motsvarande jag tittat på ??
  Problemet var arrendetomt, och att banker inte ger bolån till de.
   
 7. N
  Medlem · 3 inlägg

  Nisse500

  Medlem
  Sedan måste det ju kännas riktigt surt att för de pengarna klämma in sig på norrsidan på en liten kant av tomten och se dina grannar ha tillgång till resten. Både ekonomiskt genom att bygga på den och praktiskt med badplats etc. Man ser att gränsen är dragen lite snett så att trädet ligger på deras sida också så de ska slippa insyn från grannarna.

  Intressant med lån, men det gäller väl bara föreningens lån? Som privatperson kan man väl belåna sitt boende även i liten förening?

  Den har legat ute till försäljning hos en annan mäklare tidigare, så den verkar inte vara lättsåld. Och nu har den legat ute med ett bud i mer än en månad, om de nu har ett bud undrar man ju varför den fortfarande ligger ute ?
   
  Redigerat 24 okt 2021 10:56
 8. S
  Medlem · 347 inlägg
  Såg denna bostadsrätt för en tid sedan, verkar ha legat ute ett tag. Även om det är juridiskt möjligt så är frågan om det är marknadsmässigt rimligt. Vem vill köpa en bostadsrätt enligt dessa premisser?

  Annars så verkar det vanliga upplägget vara att göra en brf av ett parhus plus ett attefallshus, som ett trick för att komma runt att detaljplan mm. Inte tillåter stora flerfamiljshus i vissa områden.
   
  Redigerat 24 okt 2021 11:53
 9. M
  Medlem · Stockholm · 1 168 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Problemet med denna form blir om man hamnar i konflikt med övriga medlemmar. Då kan man få svårt att sälja om det går så långt.
   
 10. N
  Medlem · 3 inlägg

  Nisse500

  Medlem
  Och övriga medlemmar än en och samma familj. Och det finns mycket att bli osams över när de ska bygga vidare på förenings mark utan att du får ta del av det.

  Men jag är också intresserad av om man i en BR får dela in föreningens mark så hårt som man gjort här. Visst var man ställer utemöbler är väl ofta kopplat till en viss lägenhet. Men här har de ju dragit ut en "tomtgräns" långt ut i vattnet kopplat till en viss lägenhet. Hittar iofs inget i stadgarna om det, alla dokument finns på mäklarlänken.
   
 11. S
  Medlem · 347 inlägg
  En bostadsrätt kan även omfatta mark som ligger i anslutning till lägenheten.
  Men gäller det även vatten? :thinking::D
   
 12. C
  Medlem · 13 052 inlägg
  Att det kan vara svårt att få lån gäller nog både bostadsrättsinnehavarna och föreningen. Det är inte det att det finns något formellt hinder utan det är en fråga om risk.
   
 13. T
  Medlem · Stockholm · 1 140 inlägg

  Taxture

  Medlem
  I och med försäljningen blir föreningen obelånad……känns mer som ett sätt att snabba på ”bostadskarriären”…… speciellt när man utestänger köparen från resten av vinstmöjligheten……
   
 14. R
  Medlem · Stockholms · 199 inlägg

  Riemann

  Medlem
  Nej, de allra flesta banker kommer att neka
   
 15. M
  Medlem · Stockholm · 1 168 inlägg

  merbanan

  Medlem
  Bostadsrätten kan även innefatta tomtmark. Den ekonomiska planen samt orginalupplåtelsen bör ha dessa gränser tydligt uppmärkta.

  Iaf denna lösning verkar vara gjord för att man skall kunna "stycka av" del av fastigheten och kunna sälja den. Men det gäller att allt upprättas på rätt sätt för att det skall hålla för alla eventualiteter.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.