Byggahus.se

Bör lasterna på hela friggebodskonstruktionen räknas om vid sedumtak?

 1. E
  Medlem · 22 inlägg

  Elitost

  Medlem
  Vi kommer bygga en bod (3*4,8 meter) med sedumtak som vi planterar själva. Det innebär att takvikten kommer bygga på rejält och jag kommer att utgå från kn 5.5 för beräkning av takstolar, utifrån ungefärligt värde i Gröna tak-handboken. Så långt vet jag hur jag ska gå tillväga.

  Frågan är om jag behöver beräkna vidare ner i konstruktionens väggar, bjälklag och plintar, eller om en plintgrund och stomme i rejäl standard (reglar 45*95) är tillräcklig för nedåtgående last.

  Jag har försökt skaffa mig en uppfattning om ungefär hur mycket vikt en plint tål, men lyckas inte hitta något bra att utgå från.
   
 2. Ulltand
  Medlem · 7 459 inlägg

  Är det inräknat med snölast då?

  Kan inte tänka mig att vägg eller grundkonstruktionen skulle behöva förstärkas pga av den vertikala lastökningen,

  45x95 cc 120 bär upp vårt tak i tegel i Stockholm.
   
 3. E
  Medlem · 22 inlägg

  Elitost

  Medlem
  Ja, i den höftning jag gjort av vikten på taket så har jag tagit med det. Eventuellt lägger jag mig på ännu säkrare avstånd om felmarginalerna när jag gör den slutgiltiga konstruktionsritningen av takstolarna. Det rör sig ju om så lite virke att det inte skadar att vara på helt säkra sidan.

  Nä, jag tänker att betydligt större byggnader får ut större tyngder på väggar och plintar, utan att för den del behöva skala upp. Men som novis har jag inte mycket egen erfarenhet att dra slutsatser från, och då är alltid risken att jag gör nåt fel om jag freestylar för mycket.
   
 4. Ulltand
  Medlem · 7 459 inlägg
  Jag slår kanske in en öppen dörr här men takstolarna skall möta väggen i den punkt där det finns en stående regel under hammarbandet.
   
 5. E
  Medlem · 22 inlägg

  Elitost

  Medlem
  Jo, det har jag full koll på :)

  Det jag jag oroar mig över är att jag saknar kunskap om vilka vikter som krävs för att riskera knäcka bärande vägg, eller hur en armerad plint på 19 eller 20 diameter klarar tyngder.
   
 6. W
  Husägare · Mälardalen · 1 758 inlägg

  witten

  Husägare
  Vad menar du med kn 5.5? Menar du 5,5 kN/m2? Det är i så fall jättemycket och inte ett sedumtak utan ett grästak med tjockt jordlager.
   
 7. E
  Medlem · 22 inlägg

  Elitost

  Medlem
  Sedum/örttak skulle ligga på 0.9-2,5 kn/kvm(om man inte kör utrullat). Sen trodde jag att jag bara kunde addera 2,5 som är snözonen. Och sen tog jag i lite för att vara på helt säkra sidan. Men har jag tänkt fel blir jag bara glad.
   
 8. J
  Medlem · Södra delen · 290 inlägg

  Jönas

  Medlem
  Hur blir det med skjuvlaster/vertikal stabilitet när en större sammanlagd takvikt dynamiskt rör sig?
   
 9. J
  Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

  justusanderssonPremiumikon: Hand

  Medlem
  De stående reglarnas förmåga att bära upp taklasterna beror främst på hur de är stagade i den veka riktningen. Med 45x95 rakt under varje takstolsfäste är det lämpligt med en rad med kortlingar på halva höjden.
   
  • Laddar…
 10. E
  Medlem · 22 inlägg

  Elitost

  Medlem
  Jag tänkte regla enligt samma princip som i byggbeskrivningars garage men skala ner längd och bredd. Höjden på bygget är inte hela världen då jag bor utanför detaljplan.
   
 11. J
  Medlem · Blekinge · 10 117 inlägg

  justusanderssonPremiumikon: Hand

  Medlem
  Följer du den beskrivningen så blir det bra!
   
 12. E
  Medlem · 22 inlägg

  Elitost

  Medlem
  Skönt att höra!

  De stora skillnaderna är att jag kör plintgrund. Tittar på om jag ska köra 220*45 på ett fack (cc60) över bredden på 3 m, eller lägga en bärlina i mitten. Men det vore så smidigt att slippa. Ska fortsätta att räkna och titta på vad som är vettigt i det valet.

  Och vi kör på 14 graders tak med sedum och andra bra takväxter.

  Så här ser konceptbilden ut, men den är bara vägledande för ritning som jag jobbar på nu.
   
  • Laddar…
 13. Ulltand
  Medlem · 7 459 inlägg
  De borde rimligen öka men å andra sida rör sig ett tyngre tak inte lika lätt pga tröghetslagen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.