Hjälp! Kan inget om el och uppvärmning, men behöver ordna något bra i en lägenhet i alperna, i ett dåligt isolerat hus, på översta våningen. 85 kvm, tre sovrum, kök och matrum/vardagsrum. Elen är direktverkande och svindyr. Tänkte byta ut elementen (vägghängda) för att få till en bättre uppvärmning. Men vilka ska jag välja? Olja, panel, konvektor, annat?
Luftvärmepump vore väl toppen, men på tredje våningen i ett bostadsrättshus så känns det svårt/opraktiskt?! Vi har även en pelletskamin som ger bra värme, men som låter förfärligt.

På vintern används lägenheten ca var tredje vecka. Och jag vill ha en så effektiv uppvärmning som möjligt (såklart grundvärme/frostskydd på under tiden det står tomt). När bebott: ha effektiv och snabb uppvärmning av lägenheten, energieffektivt om det går, och en "skön/behaglig värme" i rummen (idag blir elementen tokheta och rummen till en bastu, alternativt för kallt...).

Tacksam för alla tips!
 
Elelement har alltid 100% verkningsgrad, detta oberoende om det är ett gammalt från 60-talet, ett nytt, ett oljefylldt, fläktkonvektor, etc.

Det som skiljer är hur stor hysteresen är alltså hur mycket temperaturen svajar/svänger.

En fläktkonvektor kan värma upp bostaden snabbare än passivt element med samma effekt.

Finns det balkong?
Då skulle kanske utedelen på en LLVP stå där.
 
  • Gilla
MarinaV och 1 till
  • Laddar…
Tack för svar. Det finns en inbyggd ”balkong” men lite i fel del av lägenheten så att säga
För att bli praktiskt med en LVP
 
Det kanske bara skulle räcka med fläktar för att fördela värmen från befintliga element lite bättre?
 
  • Gilla
MarinaV
  • Laddar…
Det enda du styr med omplacering av elelement och om det är med fläktar är komforten och skickningen av värmen mellan golv och tak - elfakturan kommer nog inte att ändra sig så mycket mer att den kan bli högre för att delar av huset värms nu mer som inte var värmd innan...

Värmen stiger vilket också man kan ta i beaktande när man installerar en L/L-värmepump och en golv-innerdel som blåser efter golvytan kan höja komforten rätt mycket - har man tillgång till flera våningar så skall man lägga krutet på uppvärmning av våningen under att den blir värmd då våningen ovanför sällan behöver så mycket extra tillskottsvärme i de fallen.

Skall man göra rejäl insats för att minska uppvärmningskostnader utöver att använda L/L värmepump så finns egentligen bara ett ord - mer isolering i väggar och tak och byta till bättre isolerande fönster, men se upp - bättre isolering ger att vara mer noga på ventilation så att man inte får på-fuktning av vind och tak av varm genomsipprande fuktig luft och fäller ut i vindsnivå när det blir kallare och senare rötbesvär.

---

Skall du ha snabb uppvärmning så behövs stor värmekapacitet - men även om luften visar +23 grader C brukar husen kännas råa tills när det är dags att åka hem igen vid en helgbesök eller efter ca 1-2 dygn då mycket av 'stugmysvärmen' är kopplade till temperaturen på väggarna och hur mycket värme de reflekterar tillbaka - och det tar sin tid att värma upp även med elementen på max...
 
Redigerat:
  • Gilla
MarinaV och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.